Det pågående palestinska lögndramat

av Bassam Tawil  •  29 juni, 2017

 • Den Palestinska Myndighetens ledarskapspolitik innebär att man ska undvika att alienera Trumpadministrationen genom att fortsätta låtsas att Abbas och hans kumpaner menar allvar med önskan om att uppnå fred med Israel. Detta är anledningen till att Abbas representanter är försiktiga med att kritisera Trump och hans sändebud.

 • När Israel inte rättar sig efter deras kravlista anklagar palestinierna landet för att de ”förstör” fredsprocessen. Ännu värre är att palestinierna använder denna beskyllning som en ursäkt för att öka sina terrorhandlingar mot israeler. Palestinierna menar, som alltid, att de tvingas ta till terror i ljuset av misslyckandet av ännu en USA-backad fredsprocess.
 • Det finns inget tvivel om att Abbas inte kan förmå sig att tydliggöra för de amerikanska sändebuden att han saknar mandat från sitt folk för att ta ett steg mot fred med Israel. Abbas vet, även om de amerikanska representanterna inte gör det, att ett steg i denna riktning skulle sätta punkt för hans karriär och troligtvis också hans liv. Abbas vill inte heller bli ihågkommen i den palestinska historien som den förrädiska ledaren som ”svek sitt folk för judarna”. Dessutom kan någon komma senare och säga, med all rätt, att då Abbas har överstigit sin rättfärdiga mandatperiod är alla avtal han slutit olagliga och ogiltiga.

De amerikanska sändebuden Jason Greenblatt och Jared Kushner som nyligen träffade tjänstemän från israeliska och palestinska myndigheter i Jerusalem och Ramallah för att diskutera ett återupplivande av fredsprocessen har upptäckt vad tidigare amerikanska mellanösternkorrespondenter lärt sig under de senaste två årtiondena – att den Palestinska Myndigheten inte har förändras och kommer aldrig att göra det heller.

Under mötet i Ramallah med Palestinska Myndighetens president Mahmoud Abbas fick de två amerikanska emissarierna berättat för sig att palestinierna inte kommer att acceptera något mindre än en självständig stat inom de gränser som existerade innan 1967 och med Östra Jerusalem som huvudstad.

Läs vidare

One thought on “Det pågående palestinska lögndramat

 1. Det gjorde ju inte saken bättre att Sverige förhastat beslutade att erkänna Palestina som en nation, trots att den är djupt splittrad i huvudsakligen två separata geografiska områden, nämligen …

  1) Gaza med Hamas-styre och
  2) Västbanken med Fatah och PLO-styre med Mahmoud Abbas som president.

  De odemokratiska ”regeringarna” i det tvådelade Palestina ligger dessutom i oförsonlig konflikt med varandra.

  Och att Sveriges regering dessutom skickade miljarder kr i bistånd till Palestina har ju inte heller hjälpt att få igång några förhandlingar för att nå ett hållbart fredsavtal mellan Palestina och Israel.

  ”Mission Impossible”

Kommentera