Listval och riksdagspärren ger partierna i Sverige alltför stor makt och inget personligt ansvar


Har sedan jag börjat skriva på bloggen funderat varför det är så stor skillnad mellan politikerna i Sverige och Finland – det är som natt och dag. Varför verkar de svenska politikerna inte ha något personligt ansvar ?

I Finland väljs alla politiker, oberoende av om det är till riksdag eller kommunfullmäktige, genom direkta personval. Partierna ställer upp kandidater, men kan inte alls påverka vem som väljs in. Den som fått flest röster blir vald, punkt. Politiker som är korkade och/eller handlingsförlamade eller annars bara kommer med dåliga förslag väljs helt enkelt inte om i nästa val. T.o.m. partiledare har flugit ut ur riksdagen i Finland.Detta leder till ett personligt ansvar för politikern. Man kan inte skylla på partiet för man har själv fått sina röster från väljarna.

Detta leder också till att politikerna är tvungna att föra en jordnära och pragmatisk politik eftersom alla tokförslag kan leda till att man inte blir omvald. Det går inte heller att vara alltför passiv. Man måste vara ödmjuk inför sina väljare.

Kritikerna säger att detta leder till att enbart kändisar väljs in. Det stämmer att en kändis har lättare att bli invald, men i Finlands riksdag sitter flera f.d. toppidrottare som tar sin politiska karriär på största allvar och gör ett mycket gott jobb. En kändis som inte får något till stånd flyger ut i nästa val.

I Sverige kan partierna med sina listval direkt påverka vem som väljs även om man numera också kan rösta på en person. En totalkorkad/handlingsförlamad person kan sitta i riksdagen i Sverige så länge partiet sätter personen på listan. Eftersom man inte har fått sin position av väljarna utan av partiet finns det personliga ansvaret inte där utan lojaliteten finns snarare gentemot partiet.

Vi har ingen riksdagspärr alls i Finland. Detta leder till en snabbare förnyelse vid behov eftersom nya partier kan komma in i riksdagen redan på första försöket.

Min åsikt är att Sverige idag, med alla problem som finns, skulle må betydligt bättre om man införde direkta personval också i Sverige och tog bort riksdagspärren såsom obehövlig. De gamla partiernas makt skulle automatiskt minska och alla politiker skulle ha ett starkt personligt ansvar för den politik de för.

En Mehmet Kaplan med starka kopplingar till Muslimska brödraskapet skulle aldrig komma in i finska riksdagen för en sådan person skulle aldrig få tillräckligt många röster.


7 responses to “Listval och riksdagspärren ger partierna i Sverige alltför stor makt och inget personligt ansvar

 • martainkeillor@gmail.com

  Som mark twain engång sa,stämmer mycket bra idag i länder som styrs från bryssel(med järnhand)av en minoritet av ”eliter”.Om folkval hadde en betydelse så hadde det inte varit tillåtet.

  Gilla

 • Joy

  Lyssnar ibland på Yle Vega, Radio Österbotten, och idag på eftermiddagen handlade det om den nu lugnade finska politiska regeringskrisen. Det var en professor i statsvetenskap som jag uppfattade hade rejält skånsk brytning i sin svenska, som uttalade sig som expert i radion. Det var som att lyssna på en något nedtonad svensk statsvetare, gamle Timo Soini var en landsbygdspopulist och nye Hallo -aho var en populist och invandrings…nu har jag glömt exakt vad hon sa, men givetvis något som liknar ett invektiv snarare än en politisk positionering. Men rasism-nazism-tramset uteblev iallafall.

  Annars är politiska diskussioner och nyheter ovanligt sakliga på den kanalen, liksom rapporter och analyser om världspolitiken. Så jag blev väldigt förvånad idag även om diskussionen i Finland verkar vara betydligt sundare än i Sverige. Som sagt var, har haft ämnet uppe tidigare, men på något annorlunda sätt.

  Gilla

 • Jhonsson

  Sverige har valt den kommunistiska modellen. Där fattar man inga beslut ensam. Ett utmärkt sätt för den enskilde att undvika att ta ansvar. Jobbade ett tag bakom järnridån. Svårt att få snabba besked. Först skull en hop folk i lite högre ställnining samlas ihop. Sedan ett möte, där alla tyckte detsamma. Alla hade nu ansvaret. Men om det gick snett, då hade ingen något ansvar.
  Precis detta gäller också i den svenska politkervärlden.
  Alltid måste de.ha en möjlighet att skylla på någon annan.

  Gilla

 • larsson

  Det kanske är dags att ändra vallagen.
  De var ju inte tänkt från början att SD skulle komma till makten och ta % från de övriga som nu krymper, så de övriga har svårt att hålla sig kvar.
  Kan de inte förbjuda nya partier?

  Gilla

 • Bengt

  Håller fullständigt med dig. I Sverige är det några få personer i partitoppen som bestämmer vilka personer som ska sitta i riksdagen. Du kan visserligen sätta ett kryss för en person som partitoppen har satt upp på en valsedel men detta har knappast någon effekt på resultatet annat än ytterst marginellt. Du kan varken stryka namn som du inte gillar eller skriva till namn som inte finns på listan. Det svenska valsystemet är en parodi på demokrati så därför röstar jag inte.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Jag uppfattar att det är journalisterna som hjälper politikerna att inte behöva ta något större personligt ansvar.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: