Fred och försoning kräver att Israel erkänns


MELLANÖSTERN. Det har gått 50 år sedan Sexdagarskriget och Israel fortsätter att sträcka ut en hand till fred och försoning, liksom man gjort 1948 och 1967. Men det palestinska ledarskapet har under de 50 åren gång på gång upprepat sin vägran att erkänna den judiska staten – till stor skada både för Israel och sig själva, skriver Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige.

I veckan är det 50 år sedan Israels seger i Sexdagarskriget, som dramatiskt förändrade Mellanösterns politiska landskap. I sitt påtvingade försvarskrig mot grannstaternas arméer stod Israel segerrikt och återförenade sin urgamla huvudstad, Jerusalem. Trots dess karaktär av vattendelare är emellertid Sexdagarskriget i mycket mindre grad orsak till dagens realiteter än vad man ofta tror. Den aggressiva militära inringningen av Israel i maj 1967 som utlöste kriget, hade sin grund i det arabiska och palestinska förkastandet av Israels rätt att existera inom några gränser. Denna vägran till erkännande är orsaken till att regionen ännu i dag inte har fred.

År 1947 antog Förenta Nationerna en delningsplan för att skapa två stater – en judisk och en arabisk. Den judiska sidan accepterade delningsplanen men på den arabiska sidan förkastades med stor majoritet tanken på en judisk stat och förslaget avvisades.

Avsikt att utplåna den judiska staten

När sedan Israel den 14 maj 1948 utropade sig självständigt, förklarade dess grannstater krig med avsikt att utplåna den judiska staten och påbörjade en invasion. Efter hårda strider nåddes ett stilleståndsavtal år 1949. Stilleståndslinjerna kom att fungera som de facto gränser mellan Israel och grannländerna Jordanien, Egypten, Syrien och Libanon – men arabstaterna fortsatte sin vägran att erkänna den judiska staten.

Läs hela artikeln i Göteborgs-Posten här.

Israel för och efter kriget 1967

Här ser man tydligt hur ojusta judarna är som ockuperat en massa arabiskt och muslimskt land


3 responses to “Fred och försoning kräver att Israel erkänns

 • Gruvmor

  Kommunanställd skrev positivt om attack i Israel
  2017-06-13 TT

  En kommunanställd man som sitter i ledningen för en moské i Eskilstuna har delat och positivt kommenterat ett klipp som visar när en lastbil kör över en grupp militärer i Jerusalem. Fyra personer dödades i attacken och ett tjugotal skadades i det som av Israel betecknas som en terrorattack.

  Mannen delade klippet samma dag som attacken inträffade och lade till en smileysymbol med texten ”feeling satisfied” och skrev kommentaren ”Allahu Akbar” som betyder Gud är större, rapporterar P4 Sörmland.

  – –

  Mannen som delat inlägget tycker inte att det är fel. I en skriftlig kommentar hänvisar han till yttrandefriheten. Han anser att filmklippet visar en krigshandling och att det inte är så konstigt att soldater dödas i krig.

  Inte heller personens chefer på kommunen har någon invändning mot delningen.

  – – –
  SvD https://www.svd.se/kommunanstalld-skrev-positivt-om-attack-i-israel/om/sverige

  Gilla

  • ruben

   Vilket satans hyckleri. Så i den kommunens värdegrund ingår terrorism som dödar? Hur är det med Eskilstuna egentligen? Tillhör de också en av de kommuner, som lever gott på Robin Hood socialbidrag? Den idioten skall avskedas och utvisas naturligtvis. Israel har givetvis soldater, som försvar mot dödliga idioter. Det är inte alls naturligt att mörda soldater, som opererar i sitt eget land. Eskilstuna kommun, gör er plikt, gör er av med terrorismen! Det kommer annars att diskvalificera kommunen, som laglig kommun om lagen skulle tolkas på samma sätt som 7-klövern utestänger SD, som representerar ca: 1 miljon väljare.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: