Äntligen har ”barnen” fått jobb som motsvarar kompetensen

INVANDRING. Getter håller kulturlandskapet öppet på Lidingö. Projektet fick oväntad hjälp när det visade sig att några av de ensamkommande flyktingpojkarna på ön vuxit upp som vallpojkar hemma i Afghanistan. En underbart vacker försommardag blandar sig getbräkandet med fåglesången vid Långängen på centrala Lidingö. Det är föreningen Get2gethers cirka tjugo getter som vallas runt i landskapet i jakt på spröd bark och friskt gräs.

Hanif Mohammadi och Hussein Gangi håller utan större besvär ihop flocken. Då och då stannar getterna upp när särskilt läcker bark ska betas av från slyet vid vägkanten. Det märks tydligt att pojkarna har tidigare erfarenhet av att valla getter. Allt går mycket lugnt och kontrollerat till.

Hanif Mohammadi och Hussein Gangi har vuxit upp på olika håll i Afghanistan, men har en i stora stycken gemensam historia. De berättar att livet som lantbrukare fick ett abrupt slut när talibanerna mördade föräldrarna. Deras getter skingrades, pojkarna flydde och kom till Sverige för knappa två år sedan.

– Vi hade jättemånga getter och jag vallade dem hela dagarna, säger Hanif Mohammadi. Jag gick inte i skolan i Afghanistan. Det var bara jobb för mig.

Getterna – både landskapsvård och socialt projekt. Den ideella föreningen Get2gether håller ett 20-tal getter av jämtländsk ras på Lidingö. Henrik Pontén som är initiativtagare vill hålla kulturlandskapet öppet. När getterna ställer sig på stenarna och börjar tugga på tunna rönnar säger han om getterna: – Titta, nu gör de sitt jobb. Det är precis det där de ska göra, beta av sly. De är kommunalt anställda städare.

Ovanstående från SVT, som inte ställer en enda kritisk fråga. Ändå påstår de att SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det SVT publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.

-Pettersson undrar om afghanerna, SVT eller getterna driver med oss. En ideell föreningen som heter Get2gether, afghanska herdar, getter från Jämtland på Lidingö. Det är stor humor så släng dig i väggen Schyffert…och snart knackar ”barnens” döda föräldrar på dörren till bidragens Sverige. Större under har skett.

Men jag hoppas det är en dröm och jag vaknar snart. I Sverige har vi hållit kulturlandskapen öppna utan afghanska vallpojkar tidigare och jag tror det ska gå i fortsättningen också och det blir nog bara skattebetalarna glada för…

33 thoughts on “Äntligen har ”barnen” fått jobb som motsvarar kompetensen

 1. Jag anar den ironiska tonen i inlägget, men för egen del är detta precis den medicin jag har efterfrågat för invandrare med denna kompetens. Ska vi ta emot flyktingar så måste vi ju sysselsätta dem med något som ligger inom deras kompetens; vi kan inte sätta dem i skolbänken och räkna med att de ska kunna komma ikapp på några år vad de inte har fått under hela sin uppväxt utan vi måste helt enkelt möta dem på den nivå de befinner sig. På så sätt kan flyktingarna må bra, känna att de utför ett nyttigt arbete och få en försörjning, vi får ett naturvårdsarbete utfört och vi slipper en massa problem. Det här kan säkert byggas ut till att användas i olika naturvårdssammanhang i kulturbetonade naturreservat och igenvuxna fäbodvallar och då även få till stånd en produktion av getmjölk, getost och getkött. Detta kan ju också bli en turistattraktion. Glöm inte att vi i vårt land för bara 150 år sedan själva levde på detta sätt, med fäboddrift, skogsbete, ostproduktion etc. Många svenskar tycker det är fantastiskt roligt att få återuppleva fäbodlivet för en dag eller flera.

  • Tänk om det är så enkelt att mina barn, föräldrar och jag ska må bra ?
   Det där är bara fjantigt och helt misslyckat !

 2. Då har en av de många veterinärerna, som Löfven påstår ha kommit från Syrien, äntligen fått ett jobb!
  Så bra.

 3. då finns 1 varelse i Sverige med mindre utbildning än hela Regeringen tillsammans.

 4. Verkligen ett genidrag av regeringen!
  Förmodligen samme idékläckare som låg bakom lyxkryssaren i Härnösand. Bara under 2015 kom det 30 000 ensamkommande män till Sverige. Det totala antalet idag kanske ligger på 100 000? 10 getter per man blir i så fall 1 000 000 000 getter! (+ kanske en halv miljon anhöriga som också skall ha getter = 6 miljoner getter! + alla övriga migranter).
  De kommer att äta upp alla växter i sin väg och sedan blir hela Sverige till en enda stor öken när ingenting binder samman jorden längre (på samma vis som Sahara uppstod).
  Förmodligen är det också det som är tanken bakom det hela…
  Målet att göra om Sverige till Sverigearabien är då slutligen uppfyllt!

 5. Ingen direkt framtid i Sverige, jag förvånas av den översvallande framgångsbilden i det kortsiktiga tillfälliga jobbet? Vad tänker de? Man kan ta många exempel på upp och nedvända världen i Sverige. Här ett värre vansinne och tydligt översitteri och maktmissbruk.
  Stadsmissionens direktor Marika Markovits i Stockholm tackar nej till gåva på 3400 måltider till fattigpensionärer från SD.
  ”Men donationen var inte avsedd för henne utan för Sveriges fattigpensionärer som kanske inte kan kosta på sig lyxen att tacka nej till mat på de grunderna. Å deras vägnar tackade alltså Markovits bestämt nej med följande ord enligt Aftonbladet: ”Vi väljer att avstå från gåvor/sponsring från företag och organisationer vars verksamhet eller målsättning strider mot Stockholms Stadsmissions människosyn”. ”
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/nobbad-sd-donation-ingen-fj%C3%A4der-i-hatten-f%C3%B6r-stadsmissionen-1.4351908

 6. Passar dem säker bra. Nu gäller det för Ylva Johansson att skrapa ihop en större mängd statliga getter, så är de ”enkla jobben” fixade. Tror säkert att det nu finns många i vårt land, som är vana getaherdar.
  Mötte en massa sådana, när jag jobbade i Mena-land. Det verkade faktiskt som om de inland kunde prata med getterna eller fåren.
  Så Ylva Johansson, här har du chansen en massa folk i arbete!

 7. Kul!
  Getter är fantastiska djur. De klarar sig för det mesta själva och har inga speciella foderkrav. Getmjölken är dessutom mycket nyttigare än från korna. HÄR ÄR ALLTSÅ sverjes FRAMTID, AFGHANSKA GETBÖNDER!

 8. Är det här vår framtid? Importerade vallpojkar? Men de är förmodligen blivande läkare och ingenjörer enligt överheten.

  • Tänk på skidlandslaget , dom kan ju valla deras skidor. Nä,jag håller med dig,är det verkligen Sveriges framtid?

 9. Hur de får ihop pengar till resan?
  Afghaner är ju den största drogleverantören.
  Allt de behöver göra är att korsa gränsen till EU, sedan är det nästan fri lejd till Sverige. De kan ha hela ryggsäcken full med heroin .
  Afghanerna våldtar småkillarna… Och tycker att detta är något ”normalt”.
  I Afghanistan är det helt normalt med överaskningssex med samma kön.
  Se dokumentären The Dancing boys of Afghanistan.
  Det är status att ha en pojke på typ 14 år.
  Dom lever ju bara enligt sin egen kultur.
  Det är som om vi skulle åka till Mexico och fira vår Midsommar.
  Problemet är varför får dom komma hit när detta är allmänt känt, det är vår politik det är fel på.
  Sätter man ut honungsburkar vid Sveriges gränser så kommer det folk som vill slicka upp den.
  Men hur lyckas dessa bluffasylanter söka ett gratisliv i Sverige?Hur är det möjligt?

  Migrationsverket är alltså medvetna om att ”barnen” är mellan 25-35 år. Man meddelar också detta till kommunerna.
  De enda som skall hållas ovetande är vi – som betalar för det!
  Det vore roligt att höra hur valserna går på ett sånt här möte – är någon förvånad eller protesterar mot bedrägeriet?
  Med tanke på de resurser som går till barnen är ju detta ett stort ekonomiskt bedrägeri.
  Tandläkare inom Folktandvården, han/hon kan garanterat bekräfta omfattande åldersfusk.
  Det är inte sällan flyktingar som påstås vara 11-12 år uppvisar fyra helt färdigutväxta visdomständer (vilka normalt inte bryter igenom förrän man fyllt 20, och inte helt sällan 25.
  Det är ganska enkelt att biologiskt ålderbestämma någon eller ta reda på släktskap, men det är metoder som migrationsverket vägrar att utnyttja.

  Den som har invändningar eller kritiserar är nazist eller i bästa fall rasist .

 10. Det skulle vara intressant om man bytte ut getterna till grisar… 😉

  Men vänta lite… ”Jag gick inte i skolan i Afghanistan”…?

  Vad är det svenska politiker säger? ”De är välutbildade och behövs för Sveriges framtid”.

  Getherdar? Framtidsyrke?

 11. koka get- och lammköttet i fortsättningen, eftersom tidelag kan överföra HIV, t.ex. näsapa till lamm till naiv konsument…

  goda nyheter att våra gymnasieskolor slipper 2 skäggiga fåraherdar på lektionerna som försöker valla minderåriga svenska flickor.

 12. OT; Nu ska nyanlända ”barn” inte kunna få underkänt från grundskolan!
  -Enligt regeringen betänkande!

  De ska också få mer hjälp och lärartid -SOM SKA TAS FRÅN ÖVRIGA ELEVER!

  http://www.friatider.se/regeringens-utredare-invandrare-ska-inte-kunna-f-underk-nt

  OBS!!! Lägg märke till formuleringen nedan som innebär att lärnarna ska ta tid från andra elever och lägga på nyanlända ”Elev som har tagits emot i det svenska skolväsendet i årskurs 7–9 i grundskolan eller i årskurs 8–10 i specialskolan, ges mer undervisning i utvalda äm- nen än övriga elever i samma års- kurs hos huvudmannen genom en omfördelning av undervisnings- tiden (anpassad timplan). Ett så- dant beslut får inte innebära att eleven ges mindre undervisning totalt än andra elever i samma års- kurs hos huvudmannen. ( Källa: Regeringens betänkande.

  Icke nyanlända elever ska alltså få mindre undervisning och kunna bli underkända! Lärarna kommer bli utbrända.

  Observera också att de ”sakkunniga” är bl.a. Diskrimineringsombudsmannen, riksförbundet för gode män och idéburna skolors riksför- bund, Riksförbundet frivilliga samhälls- arbetare…

  NU HAR DET GÅTT FÖR LÅNGT! Detta är rasism!!!!!

  Skamlöst skriver man rent ut att ”lärartid och resurser ska tas från övriga elever” och perspektivet för skrivelsen är ENBART de ensamkommandes bästa och rättigheter, inte en stavelse om hur övriga elever drabbas och hur lärarna får merarbete!

  • Varför ska andra behöva gå 9 år i grundskolan om det räcker med 1 år?

   Om deras ämnen kan minimeras då borde detta gälla alla.

   Låt våra barn gå i skolan 2 år. Sedan direkt till gymnasiet vid 8 års ålder. Klara när de är 11. Högskola 5 år. 16 år och ta moppekort. Åk jorden runt med betalt friår. Tillbaka till Sverige. Då 17 år vilket de ensko är när de kommer.

   Vad är det dom försöker trolla fram? Tv-apparater med ljud? Det finns redan

   Skicka hem dom.

 13. Jag har jobbat med både får och getter och de behövde INTE vallas. Slöseriet med skattemedel fortsätter att öka. Det är SÅÅÅ jävla löjligt så man tar sig för pannan.

  • Det är på sin plats att påpeka att getterna bör räknas varje dag så inga getter hamnar på något middagsbord.

  • Detta är helt förskräckligt cyniskt och gräsligt. Sveriges bönder har kontroller, och förföljs av djurrättsaktivister och pressen. Samtidigt kan vuxna karlar gå runt med 20 getter! Hallå! Sveriges bönder har en lag om durskötsel som är hårdare än i resten av EU. Här kan man lalla runt med några getter-vem betalar för detta? Det är inget arbete! Hela familjen går ut med geten osv i visan.
   En getfarm drivs av kunniga bönder som mjölkar och gör ost.
   Har de sett på Barna från Frostmofjället och ska göra en variant på en sagobok?
   Förprövning av djurstallar kontroll av foder etc har väl utförts av Länsstyrelsen?

 14. Det är bra att dom får getter istället ..så dom slipper sätta på batikhäxorna

  • Det där var inte snällt sagt,stackars getter de förtjänar inte att bli våldtagna de stackars djuren.Angående de k-ta och sexmissbrukande batikhäxorna så skall de icke ha betalt av svenska skattemedel för att bedriva prostitution med de gruppkommande vuxna ljugande männen som låtsas vara barn,de ska betala sitt sex med egna pengar.

 15. Behöver Sverige 1 miljon, asylmigranter helt eller delvis på bidrag, geta/fåra herder?
  Vem betalar lönen?

 16. Undrar om det blir en lika stor ”hit” som kamelerna i Göteborg???
  Skrattblandadgråt….
  Som sagt, ur led är tiden & vi är snart via multiCULTi-tidsmaskinen åter på medeltiden.

Kommentera