KD vill inte höja kommunalskatten


Jakob Forssmed är Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesman och tillika partiets ande vice partiordförande.

Forssmed skriver i en debattartikel att kommunerna måste införa en skattebroms, annars kan de höjda skatterna slå mot arbetsmarknaden.

”Kommunalskatten slår rakt mot all inkomst av tjänst, oavsett hur stor eller liten…//…En kommunalskattehöjning gör det mindre lönsamt att arbeta och har betydande effekter på arbetsutbud och sysselsättning – och därmed på skattekraft och välfärdens långsiktiga finansiering”

Kan nog ligga en del i det och varför kan inte Sverige längre finansiera välfärden med de redan höga skatter vi har? Sverige har i decennier placerat sig på topplistan över de länder där man betalar mest i skatt. World Economic Forum presenterade 2014 en rapport som pekade ut Sverige som landet med den högsta inkomstskatten. En färsk rapport visar också att Sverige leder ligan när det gäller marginalskatter.

Så visst har Forssmed rätt i att kommunerna inte borde behöva höja skatterna. Vad han inte nämner är orsakerna till dessa höjningar. Ingen kommun vill väl höja skatterna för sina invånare, men man kommer tvingas.

Redan 2015 varnade SKL för att kommunerna kommer tvingas till rejäla skattehöjningar och orsaken är asylkaoset från samma år. Förra året gick SKL ut med en ny varning och sa att kommunerna kan vänta rekordstora kostnadsökningar framöver och siffran 45 miljarder nämndes då.

Där är svaret Jakob Forssmed (KD) inte delger oss. Jakob Forssmed tillhör ett av de partier som försatt Sverige i den här situationen, men uppenbart vill han inte kännas vid detta idag. I september 2018 kommer han att bli bryskt påmind.

DN


6 responses to “KD vill inte höja kommunalskatten

 • Mm

  De, alliansen släppte fram sossarna, miljöpartiet att ställa till med denna oreda, glöm inte det. Ansvaret för att de stulit mina surt ihopsparade pengar för att bekosta skäggbarnens välbefinnande är helt och hållet de politiker som nu sitter o ylar att kommunalskatten inte skall höjas. Vi kan sänka politikernas lön/arvoden med 80% så de handgripligen fattar vad de gjort.

  Gilla

 • gamgubben

  Nu får vi alla skriva brev till de politiker som inte lyssnat på SD, för det är ju deras fel att så många kommit hit.
  Vi kan inte skylla på opportunisterna när de hört om El Dorado Sverige, samma orsak som att massvis med lycksökare begav sig till Klondyke.

  Drömmen om en bättre vardag är lättare att uppfylla för invandrarna än för oss skattebetalare!
  Det känns bittert att uppleva att jag slitit förgäves under mer än 50 år för att förbättra svenskars liv och leverne.

  Gilla

 • Magnus

  Lågkonjunkturen bankar just nu på dörren. Vi svenskar är det mest skuldsatta folket. Arbetsmarknader börjar visa tecken på en avmattning, färre jobb publiceras. Arbetslösheten ökar. Befolkningsmängden ökar och då utav icke europeiskt ursprung. Vi står just nu på toppen av Mount Everest i en ständigt ökad konsumtion och skuldsättning. På vägen upp har vi rationaliserat- och effektiviserat allt. Allt inom den offentliga servicen är under dimensionerad, förutom antal myndigheter och lossas tjänstekvinnor. Polis, försvar, sjukvård, omsorg och skolan lider av stora resurs problem. Sverige har tagit emot gigantiska volymer som aldrig kommer att bli självförsörjande. Just nu byggs det som aldrig förr i Sverige, mängder av snor dyra bostäder. Hittills har staten tagit den stora ekonomiska börda för migrationen men ska nu lägga över detta på kommunerna. Då ser Jakob problemet? Kommuner kan ju inte öka skattetryck mer för då brister ju allt? Va? Är det sant? Förstod inte Jakob detta förut? vem ska betala? Om staten inte längre ska hjälpa till och arbetslösheten ökar, både person- och företags konkurserna ökar, det blir fler tomma bostäder trots bostadsbrist. Vem ska parera och vem ska betala? Vem ska finansiera vårt gemensamma? Om Jakob sätter en broms på kommunalskatten så är min fråga: vad kommer då att finnas kvar i den kommunala sektorn? Allt är så upp och ner i detta pk-land!

  Denna lågkonjuktur kommer att kännas för vårt skruvade land!

  Gilla

 • Lite

  Det som 7-klöveretablissemanget nu drabbar kommunerna med tycks mig vara en gigantisk variant av vad hur telefonförsäljare lurar på folk grejor de inte beställt eller vill ha.

  En fråga man måste ställa sig är därför: – ”Har vi beställt dessa invandrare?”

  Det svar jag tror vi får från c:a 87 % av kommunfolket är: ”Men. men… vi trodde inte det skulle kosta oss nåt?”

  Nåväl, eftersom 87-orna helt klart är godtrogna, naiva, ekonomiska oskulder, mm, etc., o.dyl., så står mitt hopp till de återstående 13 % av folket; – Finns det någon som prövat styrkan i Avtalslagen mot det regelverk som Löftén med anhang lutar sig mot för att med falsk marknadsföring stjälpa over sina importerade problem på kommunerna?

  Kanske har KD-mannen börjat ana sammanhanget?

  Gilla

 • ossie

  Så bra uttänkt, då får man väl spara på sjukvård, hemtjänst, färdtjänst, all kommunal service som tänkas kan. De som kan betala vad det kostar klarar sig men de som inte kan får väl lita till välgörenhet. Bravo KD nu vet vi vad ni går för.

  Gilla

 • Avmaskad

  Få vill högre skatt men jag tror höjda kommunalskatter kan vara bra.
  Då kommer naiva svenskar få se en del av priset för att försörja andra länders medborgare. Växande köer och uteblivna investeringar i vård och infrastruktur är andra tecken på vansinnespolitiken, liksom bränder och stenkastning.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: