Rädsla är oftast en bra rådgivare


The Gift of Fear by Gavin de Becker: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Gift_of_Fear

Kommentar:

I likhet med alternativmedia påminner de Becker oss om att våldet är ständigt närvarande i samhället. För det mesta likt en haj under ytan, men med jämna mellanrum exploderar det.

Hur kan vi då skydda oss mot det? De Beckers centrala insikt är att vi ska lita på vår rädsla. Rädslan är det redskap naturen utvecklat åt oss under alla de år som våldet och faran varit en del av den mänskliga erfarenheten. Han går igenom händelser där människor blivit oförklarligt skrämda, och sedan upptäckt att det funnits goda skäl till det.

Det visar sig då att i efterhand kan de identifiera flera saker med situationen som var underliga och hotfulla. Rädslan var hjärnans sätt att snabbt förmedla detta.

Detta betyder att människor som säger att vi ”inte ska välja rädsla” är ute på farligt vatten. De Becker beskriver flera händelser där brottsoffret valt att ignorera sin rädsla för att det kändes ofint eller oartigt att exempelvis säga nej till främlingen som erbjöd sig att bära deras matkassar.

I våra dagar kan man inte sällan lägga till ”rasistiskt” till ”oartigt” och ”ofint”. De Becker skriver i hög grad för kvinnor, han noterar att genom historien har män oroat sig för att avvisas av kvinnor medan kvinnor haft skäl att oroa sig för att våldtas och mördas av män. Det innebär att de också har goda skäl att lyssna på sin intuition snarare än sociala normer i situationer som känns obehagliga.


8 responses to “Rädsla är oftast en bra rådgivare

 • Truthfighter

  Sant!!! Men man ska inte ha förutfattad rädsla, för en situation. D v s logisk rädsla. BARA om KÄNSLAN ger det för handen. Man ska ALDRIG vara förnuftsmässigt rädd. Det är det som är fel! Man ska istället gå efter situationen i sig, vad den känns som, när den är, eller strax före.

  En gång kände jag att jag inte skulle gå genom stan, vid en stadsfest. Jag gjorde det ändå, och blev nersparkad, så jag hade ont i en månad. Så man ska lita på den NÄRA känslan, men inte den långfångade.

  Gilla

 • Hönsmamman

  Ranstorp på tv. Uttalar sig om dådet.

  För mindre än två år sedan hade det varit Mona vi fått se. Nöjd när jag vet att det aldrig mer blir hennes skitsnack i de här sammanhangen.

  Gilla

 • age

  De finns bland oss.
  De finns nära oss.
  De är som en haj under ytan.
  ”Vi måste leva ett normalt liv”
  Varför sätter sig hela västvärlden i defensivt
  underläge.

  Det här är löjligt oc absurt!
  Angrip orsaken, islam!
  Vi kan inte fortsätta i underläge!
  Vi måste möta angrepp med angrepp!
  Förbjud de som har svurit ed på att döda oss!
  Förbjud den bok de rättar sig efter, koranen!
  Registrera alla muslimer!
  Tillåt de som skriftligt tar avstånd från islam
  och all koppling till islam, att stanna
  kvar i Sverige!
  Utvisa resten. De är våra fiender!
  Det här är vår enda chans!

  Gilla

 • age

  ”som en haj under ytan”
  ”Vi måste leva ett normalt liv”
  Varför sätter sig hela västvärlden i defensivt
  Underläge?

  Det här är löjligt oc absurt!
  Angrip orsaken, islam!
  Vi kan inte fortsätta i underläge!
  Vi måste möta angrepp med angrepp!
  Förbjud de som har svurit ed på att döda oss!
  Förbjud den bok de rättar sig efter, koranen!
  Registrera alla muslimer!
  Tillåt de som skriftligt tar avstånd från islam
  och all koppling till islam, att stanna
  kvar i Sverige!
  Utvisa resten. De är våra fiender!
  Det här är vår enda chans!

  Gilla

 • Jhonsson

  Den, som inte har förstånd att vara rädd, utsätter sig i onödan för de risker, som ständigt finns i vår omgivning. Våra politiker uppmanar oss att inte låta oss oroas av att terrorattentat skulle kunna inträffa. Men faktum är att många numera undviker olika evenemang, där mycket folk samlas.
  Själv går jag undan om jag möter ett gäng mörkhyade ”nysvenskar”.
  In på en tvärgata eller åtminstone över på andra sidan gatan. Hur i hela världen har vårt land kunnat omvandlas på detta sätt under de sista 20-25 åren? Att politikerna uppmanar oss att förtränga vår rädsla, är pga att de inte vill erkänna, att de skapat ett land, där den förr rådande säkerheten gått förlorad.
  Det är hög tid att stänga landets gränser. Kan staten inte garantera vår säkerhet, behöver osäkerheten inte ökas pga en fullständigt okontrollerad invandring.
  Låt oss se till att landets nuvarande ”regering” blir utbytt vid valet 2018!

  Gilla

 • Ulli

  Many of the ones in Thailand that saw the big wave (the Tsunami) coming and then got scared survived since they started to run in time (their intuition was correct).

  Gilla

 • angelicaplacet

  Rädslan är underskattad – rädslan är fantastisk som faktiskt fått människor att överleva så många gånger.

  Det är viktigt att lita på sina egna signaler – och inte bry sig om vad tex politiker och journalister säger – vad en människa ska vara rädd för.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: