Jobbar gratis åt LO


FACKLIGT. LO:s fackliga skolinformatörer får ingen ersättning när de arbetar på sina lediga dagar. – Vi står ute i skolorna och pratar om hur viktigt det är att inte jobba utan lön – och så får vi själva ingen ersättning från LO, säger Johanna Svärd.

Johanna Svärd arbetar som undersköterska inom hemtjänsten i Degerfors. Det senaste året har hon också engagerat sig fackligt som skolinformatör.

När hon är ute i skolorna på uppdrag från Kommunal får hon ersättning oavsett om hon har förlorad arbetsinkomst den dagen eller inte, eftersom Kommunal har vad som kallas ”fridagsersättning” som utgår för fackligt arbete på lediga eller arbetsfria dagar.

Det är när LO ansvarar för skolinformationen det blir problem. LO betalar endast för utebliven arbetsinkomst. Inte om arbetet sker på tid utanför det.

– Vi tvingas jobba gratis om vi skulle ha varit lediga eller om vi inte haft inplanerat jobb när vi tackade ja till uppdraget. När vi har kritiserat det säger LO-distriktet att man kan se arbetet som ett fritidsintresse. Vi själva drabbas av det vi är satta att motarbeta. Det går inte ihop, säger Johanna Svärd.

Jennifer Undestam är ungdomsansvarig för Kommunal i Johannas avdelning Västra Svealand, och dessutom med i Kommunals ungdomskommitté. Hon menar att LO:s uteblivna ersättning för arbetet är ett ”jättestort problem”.

– Det är inte hållbart. Vi har inga unga som jobbar heltid och som kan ta fackliga uppdrag på de premisserna. För mig blir det tydligt att man inte tar oss på allvar på grund av att vi är unga. Vi förväntas göra allt på vår fritid, men vi måste ju också få betalt när vi arbetar. De säger att reglerna följer LO:s stadgar – då måste de ändras, säger Jennifer Undestam.

LO bekräftar att det är så här det ser ut. – I våra ekonomiska bestämmelser som vi får från LO centralt ser det ut så här. Vi ersätter med faktisk förlorad arbetsinkomst. Är du ute på en ledig dag eller lediga timmar har du inte förlorad arbetsinkomst, säger Camilla Andersson, chef för LO-distriktet i Örebro och Värmland.

-Pettersson tycker det är obegripligt att Johanna är kvar i ett LO-förbund…

Kommunal


8 responses to “Jobbar gratis åt LO

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: