Tickande bomber i Sveriges förorter


INVANDRING. En stor del av svenskar som jag dagligen kommer i kontakt med verkar inte förstå bakgrunden till det Sverigehat som frodas i förorterna. ”Vi gav dem asyl, svenska pass, betalar för deras uppehälle och ändå hatar de oss, kastar sten på ambulanser och bränner skolor,” – så här brukar det låta lite förenklat. Det verkar vara en gåta som förbryllar många i Sverige: oavsett den så kallade relativa fattigdomen har ju de flesta migranterna fått det oändligt mycket bättre här än exempelvis i hemlandet Somalia. Så varför hatar de oss? – frågar de sig.

I det här inlägget försöker jag att ge svar på den frågan samt förklara varför läget i Sverige inte kommer att bli bättre om några år utan mycket sämre. Som journalist och invandrare själv har jag ett brett kontaktnät bland Stockholms olika diasporor och invandrare – från så kallade nyanlända som just har kommit till Sverige till dem som är födda här men ändå känner sig utanför det svenska samhället. Under mina resor till flyktingläger i Grekland och i andra länder skaffade jag mig inblick i vilka krafter driver de migranter som kommer hit.

Jag kommer väl ihåg Samir från Afghanistan som jag träffade 2011 i mottagningscentret Fylakio vid den grekisk-turkiska gränsen. Han hade just korsat gränsfloden illegalt och var nästan galen av lycka över att hans långa resa till Europa hade kommit till slut. Det hoppades han på i alla fall. Han ville åka till Sverige och svarade så här på min fråga om hur han ser sitt liv om några 5-10 år:

-Jag ska ha ett svenskt pass, ska bo i ett eget hus, ha en blond fru och åka på varje konsert av Shakira! – utbrast han.

Samir visar sina favorita klipp i Grekland/ Foto EP

Han drog fram en gamebox Sony PSP och började visa för mig Shakiras videoklipp som var fulla med dyra bilar, rika välklädda européer, påkostade hus och glada fester – som om han ville övertyga mig. Det var så här han föreställde sig livet i Sverige – den diffusa drömmen om en bättre framtid som driver miljontals unga män från Asien och Afrika till Europa. Han var en av många i migrantströmmen och var typisk även i andra avseenden: i 25 års åldern, med ursprung i en medelklassfamilj, gick en 2-3 års utbildning i en moskéskola samt pratade lite engelska. Tyvärr vet jag inte hur hans liv utvecklades efter att vi hade träffats för 6 år sedan men med de förutsättningarna är det knappast troligt att han lyckades att fullfölja sina drömmar.

Läs resten av Egor Putilovs inlägg…


13 responses to “Tickande bomber i Sveriges förorter

 • rannug

  Mycket bra artikel! Från ord till organisation http://www.facebook.com/GustavWasasfolk

  Gilla

 • ruben

  Det låter ungefär som man tidigare kunde tro, att de flesta nyanlända har starkt förutfattade meningar om att få bada i lyx och sorglöshet. Ingen riktig flykting är bortskämd eller krävande. Att de också oftast är unga män och i ungefär samma åldrar, som signalerar väldigt mycket bidragsturister.
  Svenskar tycks skrämmande oinformerade. Kanske beror det på medias vägran att skriva sanna och entydiga nyheter? Här länk om ytterligare exempel hur det bäddas för en osäker framtid för Sverige:
  http://meritwager.nu/allmant/rektor-pa-gymnasieskola-det-har-ar-en-krutdurk-som-kommer-att-explodera/

  Gilla

 • Bob

  Viktigt att komma ihåg är att det absolut viktigaste och mest värdefulla vi har är vårt egna folk.
  Vi har ett ansvar att föra vidare det arv som våra förfäder gav oss, och vår ras är en del av det arvet!
  Ingen människa vid sina sinnens fulla bruk skulle offra tusentals år av geografiskt separerad evolution genom att rasblanda.

  Gilla

 • lee

  De absolut mest signifikanta rasskillnaderna är enligt min egna uppfattning abstrakt tänkande, förmåga att genomföra komplexa, kooperativa uppgifter, och flertalet faktorer relaterade till intelligens.
  Kreativitet, språkinlärning, komplex problemlösningsförmåga, o.s.v. Dessa egenskaper är fundamentala för att en modern civilisation skall kunna upprätthållas.
  Araber och neg*er (och ne*rer i synnerhet) saknar denna förmåga i tillräckligt hög utsträckning för att en politik baserad på rasåtskillnad skall vara nödvändig.
  Negrer har ruinerat varje vit civilisation de någonsin fått ett signifikant inflytande över, och samma utveckling uppenbarar sig överallt i våra nordeuropeiska grannländer.
  Även om någon form av assimilation av negrer vore möjlig, så finns det ingen anledning att riskera vår civilisations och vår ras fortsatta överlevnad för att låta dessa neger- och arabhorder ”komma ifatt” oss i utvecklingen.

  Gilla

 • Velva

  Så här ser det ut:

  Svenskar är väldigt diplomatiska i allmänhet, vi lär oss från barnsben att man inte ska bråka, att man ska respektera och tolerera, och så vidare.
  Man kan kalla det hjärntvätt, men så är det.

  Socialdemokraterna har styrt Sverige otroligt länge, så deras värderingar har såklart färgat av sig på Sverige.

  Titta på historiken över val:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Socialdemokraterna_%28Sverige%29

  Att vara offentlig med fel åsikter i Sverige leder till så pass mycket problem att få anser att det är värt att ta risken.

  Eftersom staten också är starkt för mångkultur och det anti-svenska kan man inte räkna med speciellt mycket stöd därifrån heller.
  Yttrandefrihet råder, men det finns otroligt många undantag som kan få dig fälld om du uttalar fel åsikter offentligt.

  Blir du åtalad kan du räkna med hårdare straff om det framkommer att du har uttalat dig rasistiskt eller liknande (detta gäller bara för svenskar, inte invandrare).

  Vi lever i ett samhälle som förtrycker vår nationalism, och gör allt det kan för att förhindra att vi luftar dessa åsikter offentligt.
  Alla runtomkring oss har lärt sig från barnsben att det vi säger är fel, och ska föraktas (och motverkas med våld, då en misshandel på en nationalist i många fall anses acceptabelt, åtminstone i bekantskapskretsen)

  Att offra detta och riskera fängelse (vilket i Sverige leder till stora problem med jobb, familj, vänner o.s.v.) är det inte många som gör.
  Och det beror enligt mig antagligen på att så många tycker att de egentligen har det rätt bra.
  Visst är det ” lite bråk i Malmö”, men de bor ju hundra mil därifrån.
  De stöter inte på blattar så ofta eftersom de är hemma på kvällarna.
  Det är helt enkelt inte tillräckligt mycket av ett problem för att man ska vara villig att offra allt man har.
  Tycker ni verkligen att det är så konstigt att vi föredrar att sprida vårt budskap via Internet, där vi kan vara säkra på att vi slipper dessa konsekvenser? Det fungerar ju lika bra.

  Gillad av 1 person

  • finnjävel

   På jägarspråket är din skrift en femetta.
   Tack!
   Det blir intressant att se vad utgör brytpunkten eller vilken händelse får folk att reagera också utanför internet.
   Jag tror inte det är så långt kvar dit. Varje ”stök”, ”bilgrillning” och ”allahu akbar” för oss lite närmare …
   Men det här kommer inte att bli bra. För någon.

   Gilla

 • Jhonsson

  Åsa Romson är ett utmärkt bevis på att hög utbildning inte betyder att man har sunt bondförstånd.

  Gilla

 • Hans Nilsson

  Hög utbildning ger inga garantier för sunt tänkande. Det verkar som att ju längre man går i skolan ju dingare blir man. Jag har gått 8 år i folkskolan och har fått den utbildning som jag har behövt så att jag har kunnat vara drygt 48 år i arbetslivet.

  Gilla

  • Håkan

   Ju Svenskare gener, ju dingare är du!
   Även en ko är snäll!

   Gilla

  • Orginijale

   Det står ingraverat på Lunds universitet någonstans, i sann Marx anda: ”Att tänka är stort, att tänka rätt är större”

   Gilla

   • Realist

    Då är det enligt en av mina lärare på skolan (iof länge sedan) viktigare att tänka KRITISKT och VÄNDA OCH VRIDA PÅ ALLA ÅSIKTER !!!
    När man väl har gjort det så har man fattat en egen åsikt !!!
    PS denne lärare var också läroboksförfattaren (svenska) visst är det underligt men ändå underbart att en del lärare kan vara tydliga och ge varje elev ett val !!
    Jag ger denne lärare en stor respekt om ni förstår så finns det inte så många som är så OBJEKTIVA ,,,,,,,

    Gilla

 • ulsansblogg

  Det gäller för immigranter att anpassa sig rill vårt svenska samhälle.
  De flesta svenska har hela sitt liv fått anpassa sig med mer eller mindre lyckat resultat.
  Det är mer svårt för invandrar att lyckas,vilka drömmar de än har och dessutom med dålig utbildning.
  https://ulsansblogg.wordpress.com/2017/05/13/vem-ska-anpassa-sig-till-vad/

  Gilla

  • Realist

   Tyvärr har de inte den uppfattningen !
   Har hört många ”nysvenskar” påstå att det är FN som betalar allt till dem ???
   Jag orkar inte höra mera !!!
   Vill bara att de ska göra ”rätt” för sig (dvs arbeta betala skatt och respektera det land de har kommit till) !!!!
   Är det så svårt att förstå detta ????

   Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: