Stäng

”Kapten Ynkrygg” får 16 års fängelse för ”grundstötningen”

SJÖFART. Italiens högsta domstolsinstans fastställer den 16-åriga fängelsedomen för fartygskaptenen Francesco Schettino. Schettino, som fick öknamnet ”Kapten Ynkrygg” eftersom han övergav kryssningsfartyget, har tidigare dömts till 16 års fängelse i en lägre instans. Han har funnits skyldig till vållande till annans död och för att ha orsakat olyckan samt för att ha övergett besättning och passagerare.

32 människor omkom i olyckan efter att kryssningsfartyget Costa Concordia gick på grund och kapsejsade utanför ön Giglio i Medelhavet 2012. 4 229 personer fanns ombord när kryssningsfartyget gick på grund.

Bärgningen beräknas ha kostat 2,6 miljarder kronor.

Kapten Ynkrygg som varit fri under rättegången har i varje fall inställt sig i fängelset efter domen för att börja avtjäna sitt straff.

Om Costa Concordia på bloggen

BBC

Gregorio De Falco på den italienska kustbevakningen i Livorno blev hjälte när han upprepade gånger, i orda ord kan kapten Schettino order att återvända till fartyget för att övervaka evakueringen, men kapten som var bland de första att lämna fartyget avstår och skyller på mörker m.m.

Enligt lagen ska kaptenen vara den sista att lämna ett fartyg i nöd.

En lång film nedan, med och av dem som var ombord…

3 reaktioner på “”Kapten Ynkrygg” får 16 års fängelse för ”grundstötningen”

  1. Jävlar Operett Kapten, istället för att göra sitt jobb år han upptagen med att pillra fittan på ett luder han hade med sig.

  2. Vad tror ni händer med Sverige om några år då vi gått ordentligt på grund.
    Liksom råttorna lämnar de fartyget åt sitt öde, exakt samma beteende som präglar merparten av se s.k. syriska flyktingarna.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: