Stäng

Ung hazar får stanna

INVANDRING. Med hänvisning till pojkens ålder, situationen i Afghanistan samt att han är hazar anser migrationsdomstolen att pojken vid ett återvändande till landet riskerar att utsättas för skyddsgrundande behandling. Han ska därmed beviljas permanent uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande.

En pojke, enligt egen uppgift 16 år gammal och medborgare i Afghanistan, ansökte om uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige. Pojken anförde att han är shiamuslim och hazar och född och uppvuxen i Iran, där han levt som papperslös.

Hans föräldrar var afghaner men är avlidna och han har därför levt i Iran med sin mormor. Pojken uppgav att han aldrig varit i Afghanistan och inte har något som helst nätverk i landet. Som skyddsskäl uppgavs att han som shiitisk hazar skulle vara särskilt utsatt i Afghanistan och att det finns hot mot honom på grund av en tidigare markkonflikt mellan hans far och farbror.

Migrationsverket avslog hans ansökan och menade bland annat det inte fanns något individuellt hot mot pojken. Inte heller ansågs han ha gjort sin underårighet sannolikhet varför hans ansökan prövades som en vuxen.

Men migrationsdomstolen anser, mot bakgrund av utredningen i målet samt ett av migrationsverket begärt yttrande från Socialnämnden, att pojken gjort sin underårighet sannolik. Hans ansökan ska därför prövas som för ett barn.

-Pettersson läser på Wikipedia att det finns mellan tre och sju miljoner hazarer i Afghanistan och runt 2,5 miljoner hazarer i Iran och att majoriteten är shia-muslimer och undrar om grabben inte passar bättre bland sitt eget folk, heller tänker Migrationsverket och regeringen flytta hit alla hazarer som alternativt skyddsbehövande…

Dessutom tror jag grabben ljuger, troligen har han släkt och vänner någonstans. Kolla hans Facebook och mobiltelefon…

Dom UM 8113-16, Migrationsdomstolen

2 reaktioner på “Ung hazar får stanna

  1. Snart kommer de återuppståndna föräldrarna och mormor och hela klanen, tack snälla Migrationsdomstolen för att ni berikar vårt land och att de svältande barnen får ännu mindre bidrag. Nej visst nej, vi i Sverige ställer inga grupper mot varandra

  2. Alla behöver ”skydd”, på ett eller annat sätt.
    Men, de som VERKLIGEN behöver skyddas från svältdöden, de vägrar sverjes styrande att skydda!

    30.000.000 människor ropar ut sin förtvivlan när de tynar bort därför att afghanen så få ett lyxliv för sig och sin familj!

    Och tänk om alla de som lägger all sin energi på unga friska starka män istället ägnade samma energi åt de som verkligen behöver hjälp! Många av dessa hjälpande händer påstår sig vara ”kristna”, men var hittar man sådant handlande någonstans i Bibeln?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: