Sverige inför hårdare passkontroller tio år efter Finland


INVANDRING. Regeringen vill införa hårdare kontroller av EU-medborgare som flyger till Sverige från länder utanför Schengenområdet, från och med nästa år, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

De vill att kontroller ska göras av den så kallade biometrin i passen, den digitala informationen som fingeravtryck och ansiktsform som finns lagrad. Kontroller av den här typen görs i Sverige i dag bara på personer som inte är medborgare i EU eller Schengensamarbetet. Ändringen är en anpassning till nya EU-regler.

-Pettersson noterar att Sveriges Radio skriver att det är en anpassning till nya EU-regler, märkligt. På Vanda flygplats i Helsingfors har systemet funnits sedan 2008 och Finland så vitt jag vet med i EU.

Sanningen är att EU vill införa obligatoriska kontroller medan Finland infört det frivilligt och i eget intresse. Finnarna vill ha kontroll på vilka som kommer in i landet…


5 responses to “Sverige inför hårdare passkontroller tio år efter Finland

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: