SL-operatörer fann Akilov


TERRORISM. Att Rakhmat Akilov snabbt spårades på övervakningsfilmer blev avgörande i polisens jakt på gärningsmannen. Det var personal på Storstockholms lokaltrafik (SL) som hittade bilderna på gärningsmannen. Det har gått en månad sedan Rakhmat Akilov körde en lastbil i hög hastighet på Drottninggatan i centrala Stockholm, och dödade fem människor.

SVT Nyheter har träffat Kajsa Larsson, som arbetade som operatör på SL:s trygghetscentral den dagen. Hon och hennes kollegor fick kort efter dådet uppdraget att via de 4 500 kameror som de har tillgång till i Stockholm spåra den misstänkte gärningsmannen som var på flykt. De fick uppgifter om hur han såg ut och började backa banden.

– Det var väldigt osäkert var någonstans han var, men vi hade en tidpunkt på när han försvann från platsen, säger hon till SVT.

Dådet inträffade 14.53, 15.45 hade Akilov hittats via övervakningskamerorna.

Drygt en timme senare offentliggjorde polisen en bild från en övervakningskamera på den misstänkte. Han greps i Märsta några timmar senare efter att en man känt igen honom från bilden och larmat polisen.
– Det ger en känsla av stolthet, säger Kajsa Larsson.

-Pettersson ser att övervakningskameror och signalement är bra vid brottsbekämpning. Det svåra är att få politikerna att inse det…

Om Rakhmat Akilov på bloggen


10 responses to “SL-operatörer fann Akilov

 • Tomas O'Maely

  Fler övervakningskameror är ett måste, och inte bara i Stockholm.

  Gilla

 • salrol

  Självklart att politikerklassen inte vill att deras allierade bland kriminella skall åka fast. Rättsväsendet vill heller inte medverka till att brottslingar grips, om man kan komma undan. Tappar de mutinkomster?

  Gilla

 • Argus

  Det hade varit bättre om SÄK hade funnit honom innan. Tyckte mig se någonstans att det var ett orimligt stort antal skrivna på samma adress. Skatteverket som är så nitiska när det gäller Svenssons deklarationer kan väl föra över några till mantalskrivningsenheten.

  Gilla

 • Bror

  Så vem är Kajsa Larsson och hur kunde de veta att det var denne ”Akilov”? Någon måste ju vetat det från början och i sådant fall varför tog det inte honom direkt i lastbilen? På flera clips kan man se att lastbilen är omringad direkt efter ”krocken” med Åhlens.

  Hela den här historien har många många frågetecken som inte besvarats.

  Gilla

 • gamgubben

  Men vilka fick berömmet?
  Polisen och regeringen samt dess ledare.

  Gilla

 • Mia

  Varje torsdagskväll kan man titta på ”Tunnelbanan” på TV och se hur man från trygghetscentralen har koll på alla som befinner sig där och kan styra vakterna åt olika håll.
  Många personer är berusade och det får man inte vara, bland annat för risken att falla ned på spåren.

  Gilla

 • Falköga

  Att det är bra med kameror vet alla som ser på serien Cops. Det sitter en ”Kajsa” i många centraler i UK och kan dirígera poliserna på fältet så de kör åt rätt håll direkt. Sedan finns bevisen på bild så det är inte lönt att neka.

  Gilla

 • Jhonsson

  Politiker tycks helt sakna kognitiv förmåga.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: