Generös välfärdsstat klarar inte generös invandringspolitik


Professorn i produktionsekonomi Paul Lillrank vid Aalto-universitetet i Helsingfors skrev redan år 2015 i  Hufvudstadsbladet i Finland (som är PK för det mesta):

”Under hösten började flyktingar komma in i oförutsägbart stora antal. Drömmen förvandlades till en mardröm. Debatten tystnade.
Ekonomin går dåligt, skattetrycket är bland de högsta i världen och skuldsättningen ökar. Staten tvingas skära i tjänsterna för ursprungsbefolkningen för att betala för invandringen. Nu protesterar de upprörda rösterna mot regeringens åtgärder för att balansera finanserna.

Det visar sig nu att de som skymfades som främlingsfientliga lantisar och islamofobiska töntar hade mer rätt än den rödgröna intelligentsian som vägrar räkna pengar, se sammanhang, extrapolera trender och dra slutsatser.

En generös välfärdsstat och en generös invandringspolitik går inte ihop. Någondera måste brista.”

Läs hela texten här

Debattklimatet i Finland är klart sundare än i Sverige eftersom alla röster får höras. Även en professor i produktionsekonomi som hela sin forskarkarriär forskat om välfärdsstaten.

 


16 responses to “Generös välfärdsstat klarar inte generös invandringspolitik

 • Lena

  På måndag i nästa vecka ska han utse parlamentsledamöter, sedan………..vem kommer han att besöka först eller kommer ”mutti” till honom……han är ju glad för lite till åren komna kvinnor.

  Brigitte attention !

  Gilla

  • Lena

   Kommentaren hör till Frankrikes nyvalde president, om någon inte förstod !

   Gilla

  • pettersonaxeagentlemansgentleman

   Gud hjälpe oss!
   Undertecknad hobbyskribent och utpräglad estet stod just i beråd att söka sig till köksregionen för att därstädes breda sig en smörgås. På förekommen anledning avstår jag nu från detta. Fly mig en plasthink – jag mår inte bra!
   Andreas 😉

   Gilla

   • Lena

    Jag ber om ursäkt till dig Andreas, har under årens lopp alltmer gett estistiken en underordnad betydelse mycket på grund av förfulningen i Svea Rike.

    Gillad av 1 person

   • pettersonaxeagentlemansgentleman

    Ja, det är rätt och riktigt, min goda Lena! Aptiten kommer nog snart tillbaka, ty det är en energikrävande sysselsättning att konsumera riktiga nyheter.
    A 🙂

    Gilla

   • Lena

    Tack Andreas, du får mig på strålande humör !

    Gillad av 1 person

   • Lena

    Har just hemkommit från en snabbvisit i västindien, vacker natur och resten …………inget som jag tror att vår ”herre” hade tillverkat måste ha varit på ”domsdagen”, inget fungerade på toppen, jo håret fanns där.
    Gode tid så bedrövligt !

    Gillad av 1 person

   • pettersonaxeagentlemansgentleman

    Varmt tack för Dina muntra biljetter, Lena! Ha en fortsatt trevlig afton.
    A 🙂

    Gilla

 • Involuntarium

  Märkligt att stödet för sjuklöverpolitiken fortfarande är så stort?

  Tydligen förstår inte Svennebanan och CO att i globaliseringsplanen ingår att berika de redan berikade! Jo alltså jag brukar aldrig bry mig om vad andra har och inte har! Jag gläds åt det jag och mina anhöriga har men skiter fullständigt i vad andra och deras anhöriga har! Gläder mig åt att svenska arbetstagare har möjlighet att tjäna pengar till sitt och de sinas leverne!

  Nu till det som ingår i globaliseringsplanen!

  I globaliseringsplanen ingår att alla arbetstagare ska ha det lika dåligt och att det arbetstagarna i västvärlden uppnått obenhörligt ska krossas, till förmån för de asiatiska och framförallt kinesiska arbetsförhållanden!

  Om några år kommer anarki på arbetsmarknaden att råda!

  Den som har rätt kompetens och som dessutom tar jobbet till lägst betalning får det! Det kallas i företagarvärlden för vinstmaximering! Det här är ju inte något konstigare än det som just nu pågår i systemen för offentligupphandling! Lägst bud vinner, uppdragsgivaren skiter fullständigt i om det anbudsvinnande företaget överlever! Ju större arbetskraftsöverskott desto större konkurans och det genererar självklart lägre löner, ja rent av fullständig lönedumpning!

  Det kommer för svenska arbetstagare innebära att de kommer utföra sina arbetsuppgifter till en betydligt lägre lön än den lön de uppbär idag!

  Kollektivavtal kommer antagligen att vara ett minne blott! Alla med lite självbevarelsedrift ser vartåt det lutar!

  Vi ska ha djävligt klart för oss att Sveriges ekonomi inte är ett dugg stabilare än Greklands ekonomi!

  Globaliseringen strävar mot att balansera västvärldens arbetsmarknad och penning politik mot Asiens och då främst Kinas! Kina har i sin socioekonomiska sfvär, allt från superrika till fullständigt utfattiga och däremellan finns den underbetalda överutnyttjande arbetarklassen som sliter i sitt anletessvett för att försörja sig och sina anhöriga!

  Problemen började för ungefär tolv år sedan, när stor kapitalisternas girighet tog fullständigt överhanden över sundaförnuftet och girigheten allierade sig med den kinesiska kommunismen för att vinstmaximera!

  När Ericsson, Siemens med flera överlät produktionen till företag som Flextronic som flyttade över produktionsapparaten till Kina så förstod vi med hjärna att det skulle ta ca fem, sex år innan kineserna själva skulle äga och kopiera den västerländska tekniken!

  För Er som inte vet så kan jag från säker källa berätta att Kina producerade bilar ger en lyx och kvalitets känsla i Mercedes lyxklass!

  De flesta telefonköpare vet också att Huawei mobiltelefoner är lika bra som vilken Experia, Samsung eller annan mobiltelefon med bra design och hög prestanda, till ett mycket lågt pris!

  Så nu får vi hoppas att globaliseringsbeivrarna vaknar och förstår vart den just nu pågående globaliseringen kommer att leda till!

  För den nu välmående svensken innebär globaliseringen fattigdom och ett djävla elände! Fast det är ju klart det är ju så kommunistdjävlarna vill ha det! Tydligen består Sveriges befolkning av minst 65% kommunister! Det bevisades i riksdagsvalet 2014!

  Stefan Löfven respektera folkviljan avgå, ulys nyval och anordna Swexit omröstning! Sverige ut ur EU!

  Gilla

 • Rättsstravningsprojektet

  ”Islamofobiska töntar”
  Har man stake att säga ifrån är man knappast tönt, ”liberal hårding” ¨är en motsägande fras dvs oxymoron.
  Visar ”marxisternas doublespeak ala 1984”

  Gilla

  • finlandssvenskan

   Paul menade nog att vi som kritiserade islam (på goda grunder) framställdes som islamofobiska töntar i media etc men vi hade rätt eftersom vi kunde räkna pengar, se sammanhang och dra (riktiga) slutsatser

   Gilla

 • Lite

  Jag hade en dröm: – Det är dags för ett nytt politiskt parti:

  ”1965 ÅRS TAGE ERLANDERDEMOKRATER” (Förkortat TED 65)

  -Med motto efterliknande Tage Erlanders tal inför riksdagen 1965: ”Vi svenskar ska leva i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning ska vara homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden”.

  – Målgrupp ska vara alla som minns hur skönt det var att leva i Sverige år 1965.
  – Primär arbetsuppgift för valarbetarna inför valet 2018 är att få alla gaggiga socialdemokratiskt röstande pensionärer att fatta att dom blivit grundlurade av (S) de senaste 52 åren.
  – En annan arbetsuppgift är att förklara ordet ”Rasist”. Ordet används numera av politiskt döda rättshaverister, inte sällan militanta sådana, som ersättning för ”Budbärare av sanningar som vi på vänsterflajen inte vill höra”. Ordet har m.a.o. en högst positiv innebörd för de som värderar TED 65 högt.
  – Hinner inte detta parti etableras till 2018 år val, så är det helt OK att rösta på SD.
  🙂
  Jämför http://www.na.se/opinion/debatt/i-dag-hade-tage-erlander-stamplats-som-rasist

  Gilla

 • ossie

  Märker man inte att den sk välfärden håller på att plockas ned bit för bit så är man nog både döv och blind.

  Gilla

 • Lena

  Våra skatter som tillhör en av världens högsta har lagt grunden till det vansinne som vi nu upplever, vi betalar till vår egen undergång.
  Ju mer skattemedel som stat och kommuner får råda över ju mer blir vår situation som trälarnas.
  I ett vettigt samhälle enligt min uppfattning så ska byråkrater och funktionärer vara så få som möjligt och ha så lite pengar att röra sig med att de inte frestas till huvudlösa galenskaper bekostade av skatteträlarna !

  Gilla

 • Jhonsson

  För att begripa detta behöver man inte vara professor.
  Men om man är politiker övergår det ens förstånd.

  Gilla

  • Jag

   Våra s k ”politiker” har ingen förankring i ett vanligt liv! De handlar allt som oftast i eget intresse.
   Titta på en engelsk dokumentär som heter ”City Boy”! Där finansfolk/politiker/fifflare/kriminella/makthavare rör sig i samma kretsar på/i Londons inneställen med alkohol och droger.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: