Stäng

Landet Lagom

KRÖNIKA. Lagom är ett svenskt ord med betydelsen ’varken för mycket eller för litet’, ’utan överdrift’, ’för ändamålet lämplig storlek, mängd, osv. 

Det påstås att ordet lagom är unikt för det svenska språket och saknar motsvarigheter i alla andra språk. Det är fel, ordet finns på många språk med samma betydelse. Sedan ska vi inte glömma bort andra liknande ord, exempelvis moderat som betyder ’måttfull’ eller ’måttlig’.

Nåväl, orden används inte alltid som avsett eller efter deras betydelse. 

Moderat är i grunden ett adjektiv som menar något som har en rimlig omfattning eller är måttfullt, som i politiska sammanhang kommit att mena måttfullt konservativa. Men en Moderat kan också vara en extremist som när en politiker för några år sedan sa att vi skulle ”öppna våra hjärtan” mer än alla andra och betala dyrt för det. Det var varken moderat eller lagom.

När vi år 2015 tog emot 163.000 asylsökande var vi, värst eller bäst beroende på vad man tycker, av alla 28 EU-länder, ändå försöker politiker i vårt land påstå att det var vi som var lagom moderata och de andra 27 länderna som var extrema och extremast av alla var det enda parti i Sverige som försökte bromsa asylinvandringen.

Det får mig att tänka på extremism som finns i många skepnader. På den politiska skalan har vi vänsterextremism och högerextremism samt islamism. Vår säkerhetspolis säger att islamism och vänsterextremism är farligast men våra politiker i Landet Lagom lägger krutet på högerextremister som kan vara alla som inte håller med.

I Landet Lagom är högerextremism det farliga medan vänsterextremism och islamism är lagom och normalt.

Landet Lagom är ett märkligt land, här pratas det mycket om lokalproducerat, korta transporter, nära medborgarna, lokalt inflytande osv bland alla politiker, journalister och andra opinionsbildare. Men det enda parti av åtta som försöker genomföra det som de andra pratar om kallas extremister och nationalister och det är fult, jättefult. De som påstår sig vara lagom däremot är för överstatlighet, internationalism och globalism. De vill flytta makten till Bryssel och globalisera.

-Pettersson skulle beskriva sig som konservativ nationalist, jag vill att samhällsförändringar ska ske så långsamt och försiktigt att man inte råkar slå sönder något som fungerar väl och att vi gärna kan samarbeta genom EU men behåller beslutanderätten lokalt. Det är dock varken lagom eller moderat i Landet Lagom, här betraktas jag som en rasistisk och fascistisk högerextremist.

Idag är det presidentval i Frankrike och då jag påminna om dessa kloka ord som även gäller för Landet Lagom…

”Det är bra att det finns gula fransmän, bruna fransmän och svarta fransmän. Det visar att Frankrike är öppet för alla raser under förutsättning att de inte blir för många. Ty då kan Frankrike inte förbli Frankrike. Förstår man inte det har man en hjärna som en kolibri.”

Charles de Gaulle

När jag tittar ut genom mitt bloggfönster klockan fem på morgonen ser jag dagens första solstrålar värma trädtopparna i Landet Lagom och funderar på varför jag kallas extremism som värnar om detta och min hembygd, men jag är i varje fall en stolt extremist…

Den som tittar noga på bilden kan se min vän ”tjockisens” vita ända bakom syrenbusken till höger. Förra året fick hon ett kid på ängen och nu är damen gravid igen, om en dryg månad är det dags, då är gräset högt och ängen full med blommor där hon kan gömma sig och sin unge…

9 reaktioner på “Landet Lagom

 1. Det är länge sen Sverige var landet lagom. Landet är extremt på de flesta områden.

 2. Önskas synonymer till det legendariska ordet lagom, vilket för inte alltför länge sedan representerade ett slags sunt förnuft och rim och reson, kan undertecknad bjuda på ett urval:
  Passabel, godtagbar, tillräcklig, samt icke minst proportionerlig och acceptabel – det vill säga alla kvaliteter som representerade vad Sverige en gång borgade för, i en avgjort lyckligare förflutenhet och som på inga villkor kan tillämpas som en beskrivning av dagens frånstötande scenario, där allt av tillförlitlighet och stabilitet demolerats.
  Avslutningsvis kan påpekas att den beryktade Jantelagen alltjämt fortlever och efterföljs, om än i modifierade värdegrundsformer.
  Andreas.

 3. Med Reinfeldt blev ”Moderat” även synonymt med ordet psykopat.
  ”Extremist” (extrem) är det nya ordet för normal eller lagom.
  Ordet ”Vänster” (politik) innebär idag elitism, islamism, globalisering, och extremkapitalism (= ”högerextremism” och ”fascism” i ordens rätta bemärkelser). ”Socialdemokrat” = egennyttig & korrupt, (kan även användas i betydelsen landsförrädare).
  ”journalist” har blivit det nya ordet för mytoman.

 4. Apropå Frankrike och dagens val där så kan man ju undra var MSMs (och framför allt SVTs/SRs) ryggmärgsreflex att skamlöst ensidigt ta den kvinnliga kandidatens sida tagit vägen.

 5. Pettersson!
  Tack, det är underbart att läsa dina texter!
  Kanske känns de så bra för att de är så väl formulerade men kanske också för att de harmonierar med min egen uppfattning.
  ”age”

  1. Ja ”age” i regel är Petterssons blogg den första med nyheter.I dag kom i Aftonslasken en rubrik,att Daliha Lavi är död !!
   Ja hon dog redan i början av veckan så det var en gammal nyhet.
   Vill inte slå mig för bröstet,men att de kommunistiska exhibionisterna står till allmänt löje vid en banderoll i Paris,skrev bloggen om redan kl 11…Just nu har lögnorganet expressen denna ”nyhet” på sin löpsedel ! Får ibland känslan,att dessa PK-organ hämtar sina ”nyheter” från Petterssons blogg…..

Kommentera

%d bloggare gillar detta: