Franska marinen lägger till i Stockholm


FÖRSVAR. Latouche Tréville, en antiubåtsfregatt av modellen F-70, är i Stockholm från 6 till 9 maj 2017. Båten som är 139 meter lång ligger förtöjd i Frihamnen och har även en helikopter, Lynx, ombord.

Latouche Tréville, som fått namn efter befälhavaren på Hermione under amerikanska självständighetskriget, lägger till i Stockholm inom ramen för uppdraget Grand Nord, vars mål är kunskap och förberedelse i Nordsjön, havet runt Island, Norska havet och Östersjön. Besöket hör alltså till de regelbundna förflyttningar som franska marinen gör i regionen.

Fregatten, som har Saumur som ”fadderstad”, kom till Östersjön den 26 april och ska vistas där till den 25 maj. Hon kommer att delta i övningar med flottorna i regionen, däribland den svenska. Fregatterna, som är franska marinens ryggrad, bidrar också till synligheten och kännedomen om Frankrike i världen, i synnerhet när de lägger till.
De 235 besättningsmedlemmarna och deras befälhavare kapten Yann Bied-Charreton kommer att tas emot av försvarsavdelningen på Frankrikes ambassad i Sverige och även träffa chefen för Stockholms garnison.
Under helgen kommer också ett annat franskt militärfartyg till Sverige. Patrullbåten Flamant, som används till ”skyddsuppdrag” kommer nämligen till Göteborg inom ramen för den årliga forsknings- och räddningsövningen Dynamic Mercy, som koordineras av NATO.

Franska ambassaden


5 responses to “Franska marinen lägger till i Stockholm

 • oerdoeg

  Om Lasse Dahlquist hade varit i livet och bott i Tjockhult (förlåt mig alla göteborgare för en så hädisk hypotes) skulle han kanske diktat en visa om besöket. Typ ”Franska marinen har siktats i Värtan, oh là là, oh là lá, oh là là – och Stockholms töser har vidöppna hjärtan, oh là là, oh là lá, oh là là …” (Jag kan bara fantisera om hur en motsvarande låt om ett ryskt flottbesök skulle låt).

  Gilla

 • Alex

  NATO kontrollerar nu Sverige.

  Vid händelse av krig avlossar de förtöjningen och kvar blir Sverige med 2-3 miljoner militanta muslimer.

  Vi andra kommer fortfarande titta efter fiender österut.

  Godnatt

  Gilla

 • Björn

  Franska marinen i Sverige?
  Vad flyr de från den här gången månne?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: