Forskning visar att SD är mest drabbade av negativa vinklingar i medierna


MEDIA. Nyhetsjournalisterna ska ha ett professionellt och opartiskt förhållningssätt till de makthavare som granskas, men hur väl lyckas de med detta i praktiken? Frågan är både omdebatterad och infekterad, vilket kanske inte är så konstigt. Den nationella SOM-undersökningen visade att förtroendet för medierna sjunker bland grupper som hyser högersympatier. Och samtidigt gör sajter i den så kallade undervegetationen anspråk på att kunna träda in i ”PK-medias” ställe skriver Östersunds-Posten i en ledare signerad av Petter Bergner. Vi återger den i sin helhet nedan. 

Det händer även att seriös mediekritik, som syftar till att värna god journalistik, förväxlas med det mer ideologiskt drivna undermineringsarbete som samtidigt pågår. Ett arbete som SD-motståndare av olika färg gärna vill motarbeta genom att måla upp en motbild och gå i försvarsställning. Debatten om mediernas förtjänster och brister är i högsta grad politiskt laddad, och möjligheterna att tala förbi eller omkull varandra tycks vara stora.

Medieforskarna Jesper Strömbäck och Lars Nord har dock i en färsk forskningsrapport studerat den politiska nyhetsjournalistiken. Studien är högaktuell och den tillför kunskap som förhoppningsvis kan gagna diskussionen i sak.

Forskarna har undersökt hur ledande svenska nyhetsmedier (Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet, TV4 Nyheterna 19.00 och Rapport 19.30) har rapporterat om valrörelserna 2002, 2006, 2010 och 2014. Studien visar att andelen nyheter där politikens innehåll står i fokus, så kallade sakgestaltade nyheter, har sjunkit för varje valrörelse. Under valrörelsen 2002 handlade 59 procent av nyheterna om det politiska sakinnehållet eller förhållanden med relevans för sakinnehållet, men 2014 var motsvarande andel endast 38 procent. Samtidigt har andelen nyheter som gestaltar politik som spel ökat över tid.

När det gäller journalisternas vinklingar konstaterar Jesper Strömbäck och Lars Nord att de flesta nyheter är neutrala. Av de omkring 4000 artiklar som materialet omfattar var i genomsnitt 85 procent neutrala i förhållande till de politiska partierna. Men när nyheter väl är vinklade är det – föga förvånande – betydligt vanligare att vinklingarna är negativa.

Samtidigt kan studien läsas som något av en bekräftelse av den bland SD-sympatisörer vanliga uppfattningen att Sverigedemokraterna framställs i dålig dager av journalisterna. SD är ”det parti som har den tydligaste övervikten av negativa nyheter under 2010 och 2014”, skriver forskarna, som även konstaterar att partiet har varit klart överexponerat i medierna om man ser till dess storlek. Även Socialdemokraterna har i flera valrörelser drabbats påtagligt av så kallad negativ bias, men år 2014 var Sverigedemokraterna i en klass för sig när det gällde negativa vinklingar.

Huruvida detta mönster kommer att bestå även 2018 återstår att se, men rapportförfattarna påpekar att den tidigare forskningen visar att olika partier har gynnats respektive missgynnats i olika valrörelser. Någon systematik har inte kunnat beläggas när det gäller vilka som missgynnas. Nyhetsrapporteringen präglas helt enkelt av nyhetsmedielogiken.

Det kan med andra ord finnas goda sakliga skäl till att ett visst parti vid en given tidpunkt får mer negativa skriverier än andra, vilket Liberala ungdomsförbundets dataintrång hos Socialdemokraterna gav upphov till under valrörelsen 2006. Även hur andra politiska aktörer förhåller sig till partiet i fråga kan ha betydelse, påpekar forskarna. Om partiet ofta kritiseras av andra partier sätter detta sina avtryck i rapporteringen. Att det skulle vara ”synd om” om Sverigedemokraterna kan alltså vara en förhastad slutsats, tycks de två forskarna anse.

Och om man betänker allt som SD-företrädare genom åren har sagt och gjort är det kanske ingen gåta att rapporteringen har fått en mer negativ karaktär. Den som säger och skriver stötande saker får helt enkelt finna sig i att detta uppmärksammas. Men givetvis finns det all anledning att följa utvecklingen även framöver. Nyhetsredaktionerna måste självfallet göra ett gott journalistiskt arbete även när det gäller rapporteringen om SD.

Petter Bergner

-Pettersson säger att det behövs knappast några forskare eller forskningsrapporter för att se att Sverigedemokraterna drabbas negativt av olika mediers rapporter. Det är en av anledningarna till att denna blogg finns.

Det har inte blivit ett dugg bättre. Vi ser det dagligen och inte bara när det gäller SD. Media har slutat att ens försöka vara opartisk. Titta på Trump, Brexit, Le Pen, Brexit osv.

Svenska medier, inga nämnda och inga glömda, är fulla av journalister med bakgrund i 68-rörelsen. Det ligger inprogrammerat i deras journalistiska DNA att deras uppdrag är att få läsarna att tycka rätt, i rätt frågor. Olyckligtvis är många av dessa journalister relativt högt uppsatta i redaktionsleden. Deras riktlinjer följs av yngre journalister, som hoppas på fasta anställningar efter sina många vikariat, och fega mellanchefer, som mest av allt är intresserade av ett bekvämt liv, i vilket bostadslånen kan fortsätta amorteras.

Minns ni när Länstidningen i Östersund avbildade Sverigedemokraternas ledare som en kackerlacka som borde dödas med insektsgift? Detta gjordes ostraffat och utan nämnvärd kritik…


7 responses to “Forskning visar att SD är mest drabbade av negativa vinklingar i medierna

 • Grune

  I dag 2017-05-06 sade man på TV-4 att det var inte alls omöjligt att SD blir klart störts i nästa val med en siffra på över 27% .

  Gilla

 • Truthfighter

  Det är mycket bra att vinklingen blir belagd från et etablerat, allmänt accepterat, håll. DET kan kanske få folk att vakna äntligen vakna upp, hur illa ställt det är med demokratin i vårt land. Få se nu då i morgon med presidentvalet i Franrike. Men det blir väl som vanligt: ENSIDIGT MACRONVURMANDE. Fast idag hörde jag FÖR FÖRSTA GÅNGEN på radion, att de sa: HÖGERKANDIDATEN Le Pen. Bara som så, utand
  nedgörande kategoriseringar, som populist eller extremist. ALLTID NÅGOT! Hur som helst, håller vi tummarna. Eller hur, mina goda vänner? 🙂

  Gilla

 • Peter

  Naturligtvis så ligger SVT i spetsen med sina agendaskapande rubriker.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/sverigedemokrat-hyllar-nazistiska-nmr

  Under artikeln så kommer de med ”fake news”
  ”SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant.”

  Vem är denna politiska opinionsbildare som kallar sig journalist som skrivit denna artikel?
  Tillhör denne den kommunistiska spamgruppen jagärhär? eller något annat av extremvänsterns organ?

  Gilla

 • Billy Boy

  Att Länstidningen i Östersund avbildade Jimmie Åkesson som en kackerlacka behöver inte nödvändigtvis tas så negativt. Det finns faktiskt mycket trevliga kackerlackor som t.o.m. spelar underhållande skifflemusik. Se här!

  Eller vad sägs om den här lasso-kastande kackerlackan:

  Mycket skickliga … eller hur?

  Gilla

 • Mr Jordan

  Jag läste häromdagen om forskning och OECD. Sverige är ett land som satsar nästan allra mest på forskning. I grunden borde detta givetvis vara positivt, ett tecken på ett civiliserat land i ekonomiskt, humanitärt och intellektuellt välstånd. Frågan är bara hur anslagen till forskning sprids ut och på vilka grunder det beviljas? Vilka bestämmer och inom vilka områdenbedrivs forskningen? Vilken forskning blir medial och vilken blir det inte och varför? Det får någon vänlig själ gärna forska på.

  Gilla

 • adolf nilsson

  Den här branden Örebro,säkert någon importerat maffioso som ligger bakom den.Vi måste få ordning i landet ,Sd måste kräva nyval,vi måste rensa ut skiten.Mvh Adolf

  Gilla

 • ossie

  Behövs väl ingen forskning för att konstatera detta faktum, Som att slå in öppna dörrar.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: