Stäng

Regeringen säger att invandrarbrottsligheten hotar välvärdssystemen

INVANDRARBROTT. Regeringens utredare varnar för att organiserad brottslighet hotar välfärdssystemen. Han föreslår skärpta straff och att bidragsbrottslagen utvidgas. – Vi ser på ett tydligt sätt att den kvalificerade brottsligheten och gängkriminaliteten har gjort intåg i välfärdssektorn, säger utredaren Lars Erik Löfvden (S).

Utredningen har gått igenom 7 350 brottsanmälningar om brott mot bidrags- och ersättningssystem de senaste åren. Bara de anmälningarna omfattar 600 miljoner kronor. Summorna som den organiserade brottsligheten kommer åt befaras dock vara mycket större än så. Riksrevisionen och Ekonomistyrningsverket har gjort bedömningar i spannet 10-20 miljarder årligen.

Löfvdén uppger att den organiserade brottslighetens hot mot välfärdssystemen är något helt annat än enskilda vab-fuskares.

– Den här typen av brottslighet har accentuerats, den har blivit tyngre och mer omfattande, säger han.
Av de 600 miljoner kronorna så handlar 500 miljoner om kvalificerade välfärdsbrott.

Löfvdén anser att myndigheter som Försäkringskassan låtit service komma i första hand och kontroll i andra han, vilket gör att det är ganska lätt att undvika att åka fast.

Utredningen lägger fram omkring 25 olika förslag. De tyngsta handlar om att ändra systemet för hur välfärdsbrott utreds. De kvalificerade brotten föreslås utredas av Ekobrottsmyndigheten. Försäkringskassan föreslås inrätta en egen utredningsenhet för mindre bidragsbrott.

Utredningen vill dessutom att maxstraffet för grovt bidragsbrott skärps från fyra till sex år och att bidragsbrottslagen utvidgas till att även omfatta utbetalningar till företag. Man föreslår också att betalningar för arbete som gjorts med rot- och rut-avdrag måste göras med spårbara betalningsmedel. Regeringen uppmanas utreda frågan om en samordnad statlig utbetalningsfunktion.

Utredningen pekar på stora problem med falska identiteter och felaktig folkbokföring. Löfvdén pekar på att en person kan ha fem identiteter i folkbokföringen och att när man hämtar ut ett förnyat körkort så sker ingen kontroll om personen som hämtar ut det är rätt person. Löfvdén välkomnar att regeringen redan aviserat en utredning om att id-handlingar ska utfärdas av en myndighet.

Utredningen föreslår ett nytt brott, folkbokföringsbrott, när man lämnar felaktiga uppgifter om sin folkbokföring. Ett annat förslag är att möjliggöra hembesök för att kontrollera att personer verkligen bor där de är skrivna.

Justitieminister Morgan Johansson (S) uppger att det är prioriterat för regeringen att snabbt genomföra flera av åtgärderna, som straffskärpningar, utvidgad kriminalisering till fler områden och bättre informationsutbyte mellan myndigheter. Det kan ta något år att genomföra. Mer komplicerat är hur system för utfärdande ID-handlingar ska förändras.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) medger att det finns brister i skyddet av välfärdssystemen: – I grund och botten handlar det om medborgarnas förtroende för att de gemensamma resurserna går till rätt saker, säger hon.

Regeringens pressmeddelande

-Pettersson häpnar över flatheten. Välfärden hotas under en socialdemokratisk regering men de törs inte tala om vilka det är som ligger bakom den grova brottsligheten. Nämligen invandrare får Mellanöstern, så kallade babbar…

Läs mer HÄRglöm inte Sagan om Södertälje eller Bortalagets segrar

De hånskrattar åt oss

Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

14 reaktioner på “Regeringen säger att invandrarbrottsligheten hotar välvärdssystemen

 1. Det är regeringen som har ansvaret! Dom kan inte stava till ansvar!

  Den 5 maj 2017 15:16 skrev Petterssons gör skillnad! :

  > Pettersson posted: ”INVANDRARBROTT. Regeringens utredare varnar för att > organiserad brottslighet hotar välfärdssystemen. Han föreslår skärpta > straff och att bidragsbrottslagen utvidgas. – Vi ser på ett tydligt sätt > att den kvalificerade brottsligheten och gängkriminaliteten ” >

 2. Den kvalificerade brottsligheten hotar välfärden säger Löfvde’n!
  Han borde sagt den importerade, kvalificerade brottsligheten.
  Som alltid har regeringen svårt att kalla en spade för spade.
  Att ha ett väfärdssystem som Sverige har och har haft, kräver ett ansvar och gott omdöme från medborgarna. Det gick bra till för 20-25 år sedan.
  Jag förstår att både Löfven och Löfvde’n nu kliar sig i huvudet och undrar varför det blivit så, som det är i dag.

 3. Seriöst – är det här en överraskning? En nyhet? Att en arab/somalier som tycker att alla svenskar är horor/otrogna hundar ljuger för att få mer pengar … Det kan väl inte hända.
  Eller hur?

 4. ”– Vi ser på ett tydligt sätt att den kvalificerade brottsligheten och gängkriminaliteten har gjort intåg i välfärdssektorn, säger utredaren Lars Erik Löfvden (S).”

  De har på kort tid lyckats att tillförskansa sig mellan 63 800, 130 000 och 164 000 kr per månad utan formella meriter.

 5. Dags att vakna nu,innan vi hamnar på rännstenen allihopa. Det är inte ens roligt länge.Vi svenskar måste resa oss och vara stolta över vårt land.Hela världen undrar hur det går för oss,hur skall det här Sluta? Trevlig helg Adolf

  1. Tack ”Adolf Nilsson”!
   Vi behöver bli fler som inser att det är dags att stoppa utvecklingen mot den slutliga undergången för vårt fosterland.

   ”Yes we can” sade Obama.
   ”Make America great again” sade Trump.
   Gör Sverige svenskt igen, säger vi.
   Håll Sverige rent, sade staten och nu, Pettersson.

 6. Konstigt. Precis nu upptäcker ärthjärnorna hos etablissemanget det som vanligt folk kunnat räkna ut och insett åratal tillbaka. Men då har de kallats rasister, nazister, fascister…….

 7. Att det inte finns kontroll i vardaglig mening visar på slapphet, låt gå mentalitet, ja egentligen är det enligt våra lagar kriminellt att strunta i
  lagar och hur dom ska efterlevas. Det gäller tjänstejonen också i statlig
  tjänst, men dom skyddas av en tjänstemannalag. De undgår ofta granskning. Kan göra som dom vill. Tilltron minskas ju till politikers arbete
  genom denna slapphet. Allt efterarbete kostar samhället enorma summor.
  Att inneha 5 identiteter visar ju hur kontrollsverige fungerar i viss riktning
  men annars inte alls.

 8. Av detta kan man sluta sig till att berörda myndigheter gjort sig skyldiga till lagbrott genom underlåtenhet.

  1. Jag arbetar heltid och övertid och får det precis att gå runt!! Har ”normalt” med skulder/gammal bil.
   Sverige är rättvist – inte!!! Som vanligt Svensk får man kämpa! Blir jag sjuk nekar garanterat Fkassan mig min sjukskrivning för att jag är svensk! Hade jag varit en ”Huding” så hade de fullkomligen slängt bidrag över mig!!!
   Allas lika värde – Jo hej och tack!! Vilka floskler!!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: