Huvudbry för Löfven


Igår kunde vi läsa om hur SD ställer sig bakom stora delar av Alliansens ekonomiska politik.

Idag skriver statsvetare att detta är garanten för en borgerlig regering efter 2018 års val och att tröskeln blir allt högre för socialisterna.

Stefan Löfven har därmed hamnat i en situation där han tvingas förhålla sig till en mardrömsscenario.

Löfven lär både klia sig i huvudet och lägga pannan i djupa veck. Om Alliansen nappar på detta kan det innebära slutet för en socialdemokratisk ledd regering, både efter 2018 och framöver.

”Det SD gör nu är att slå fast att de i den ekonomiska politiken är garanten för att alliansen kan få majoritet för sin politik”, säger statsvetaren Svend Dahl.

Alliansen sitter därmed i ett guldläge. I Sifos väljarbarometer för april fick de tre socialistiska partierna 41,3 procent och Alliansen 39,6. Med SD:s 16,7 procent skulle Alliansen få en klar majoritet, även om KD nu skulle åka ur riksdagen.

Den som kan fälla detta är Annie Lööf, som säger kategoriskt nej till ett samarbete som lutar sig mot SD.

Inget av de bägge traditionella blocken kommer att få en egen majoritet och inte ens med Centerns hjälp skulle de röd/gröna få egen majoritet och skulle Lööf titta till vänster skulle det innebära att hon, partiet och deras väljare tvingas förlita sig på Vänsterpartiet och frågan är då om Centerpartiets väljare följer med partiet till vänster?

Oscar Sjöstedts artikel i DI och gårdagens uppföljning.


16 responses to “Huvudbry för Löfven

 • Billy Boy


  Från Jeanders bildblogg

  Gilla

 • Adolf Nilsson

  Fan jag tryckte fel,jävla ordbehandlare är snabb det är Adolf Nilsson inte den andra Adolf,sorry.

  Gilla

 • Adolf Nilsson

  Vi skall inte vänta till nästa val.Svetsarn måste avgå och utlysa nyval,och det med bums.Mvh Adolf Hitler

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Miljöpartiet på sin lägsta nivå som hittills uppmätts i DS Poll of polls. 

  Totalt antal intervjuade 
  18 324. 76 procent av rösterna härstammar från telefonintervjuer baserade på obundna slumpmässiga urval (OSU).Uppdaterad 5 maj 2017. 

  Gilla

 • Jhonsson

  Troligen behövs det inte så mycket för att Löfven skall få huvudbry.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Det är snart 30 år sedan Centerpartiet hade över 10% i ett valresultat – jag har svårt att tro att partiet kommer upp i mer än det vanliga 5-7 %.

  Gilla

 • Jhonsson

  Avvakta Sentios och Yougovs undersökningar av väljarnas åsikter. Resultaten från övriga institut är har inget med verklighet att göra. Att fundera över olika majoriteter efter nästa val blir säkert mycket intressant. Att SD kommer att få stort inflytande är väl utan tvivel. Men Annie Lööf är liksom alla andra politiker maktgalen och kan med goda grunder misstänkas för att säga ja till samarbete med S. Centern, förr med namnet Bondeförbundet, har tidigare agerat medlöpare till S så de kan säkert göra det igen.
  Och med detta ansluter sig Lööf till sällskapet av landsförrädare som Reinfeldt, Löfven, Fridolin, m fl.

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Helt klart verkar C få en nyckelroll i nästa val. Står alla fast vid vad dom säger idag så sitter S kvar. Alliansen har dött och splittringen ökar. Är det vad Svenska folket vill o behöver? I så fall blir svekdebatten hård. Min granne tror visserligen att SD får 51%. Sen en fråga hur kan SD ha nazistiska rötter när man bildades på 80-talet. Kanske är jag okunnig men ställer ändå denna fråga. Själv har jag ingen aning om hur jag skall rösta eller om jag skall rösta. Kanske avgörs denna fråga för mig på valdagen. Trevlig Helg till Pettersson o alla hans läsare!

  Gilla

 • Tobbe

  So what om det blir en borgerlig regering? De har klart visat tidigare att de står för samma globaliseringslinje som Löfven.

  Gilla

  • Grune

   Den nuvarande s.k. regeringen skiljer sig inte det minsta från om vi får en allians-regering. I båda fallen fortsätter vi mot undergången med allt snabbare takt.

   Gilla

 • Kent

  Det verkar som att det är Annie Lööf som får mest huvudbry. Hon får välja mellan att ge stöd till kommunister eller överge sin hjärtefråga att utöka Sveriges befolkning med trettiomiljoner nya invånare från Menaländerna huvudsakligen islamister.

  Gilla

 • GO

  Jag tror löfven ofta får huvudbry
  Exempelvis när han skall knyta skorna

  Gilla

 • Heraldikern

  Annie Lööfs nej till samarbete med SD inom Alliansen är bara utpressning! Jag är säker på att det går att övertala henne om det om hon får Statsministerposten!

  Gilla

  • Grune

   I Svensk politik idag handlar det inte om välfärd, skola, sjukvård eller om vi skall ha fler poliser eller sjukvårdspersonal eller lärare.
   Nej det handlar uteslutande om att ha mest makt.

   Gilla

 • assad

  Huvudbry säger Pettersson, nja!

  I “hans” fall handlar det om primitive reflexer, genetiska programmeringar, skilt från medvetandets funktioner.

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Det enda dom verkar överens om är att dom inte är överens. Vi inväntar valdagen med spänning!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: