Det franska valet och medierna


INSÄNDARE. I går var det TV-debatt mellan de franska presidentkandidaterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen inför valet på söndag. Alla medier (svenska, finska, brittiska etc etc) säger att Macron klarade sig klart bättre i TV-debatten igår, att han rättade Le Pens sakfel och att Le Pen var svag.

Jag roade mig med att titta själv en stund och man kan bara konstatera att Le Pen klarade sig minst lika bra som Macron, tidvis mycket bättre.

Sansmoi7Mai2017 rörelsen på Facebook (det finns 2 olika) som uppmanar folk att inte rösta har spännande YouTube-klipp på Macron, som visats över en miljon gånger och vissa klipp har visats över 6 miljoner gånger.

Det blir ett mycket spännande val på söndag och det avgörs denna gång av dem som inte röstar. Ju fler som låter bli att rösta, desto större chans att Le Pen vinner eftersom hennes anhängare kommer att gå och rösta med stor sannolikhet, medan de som stödde de övriga kandidaterna antas ha lägre faktiskt valdeltagande. Enligt de senaste undersökningarna kommer 65 % av Melanchons anhängare inte alls att rösta.

Ulrika

-Pettersson önskar att vi i Sverige hade en ledare som Charles de Gaulle. Som likt jag själv tänkte långsiktigt, som konservativ nationalist är min grundinställning att samhällsförändringar ska ske så långsamt och försiktigt att man inte råkar slå sönder något som fungerar väl. En så dramatisk demografisk förändring som dagens invandring till Sverige innebär är allt annat än långsam och försiktig, och det vi råkar slå sönder på vägen kan visa sig omöjligt att reparera i efterhand…

Jag begriper heller inte att media så uppenbart tar ställning för en kandidat, de verkar inte kunna lära sig av misstagen som Brexit och Trump.

”Det är bra att det finns gula fransmän , bruna fransmän och svarta fransmän. Det visar att Frankrike är öppet för alla raser under förutsättning att de inte blir för många. Ty då kan Frankrike inte förbli Frankrike. Förstår man inte det har man en hjärna som en kolibri.”

Charles de Gaulle


18 responses to “Det franska valet och medierna

 • Lena

  Kär i fröken vid 15 år, inte ovanligt att vara kär i en tant även vid namn Nilsson.
  Stor humor, Frankrike eller Sverige, socialismen är sig lik, makaronen har förverkligat sina drömmar !

  Gilla

 • Lena

  Charles de Gaulle en i alla sammanhang imponerande man, en familjeman och en strateg. En reslig man tror att det krävs tre ”holland” för att nå hans längd och kapacitet.

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  EU och Opinion live… Vad ‘r det för finnkärring som står där och tjattrar? Hon han väl åka tillbaka till Finland.

  Gilla

 • ossie

  Tyvärr så kommer nog Macron att vinna, men jag trodde inte heller att Trump skulle vinna så vem vet. Den chock med medföljande likvaka som en seger för Le Pen skulle nog bli värre än den efter Brexit och Trump. Har sällan varit så skadeglad som då.

  Gilla

 • Cirkus Sverige...Vive la France!

  Vore så trevligt om en kvinna kan vinna detta, speciellt när det är en vaken och upplyst kvinna, som är verklighets förankrad.
  Håller tummarna, som med Brexit och Trump…och det vet vi ju hur det gick.
  Sen att man vann en härlig summa på detta, gjorde ju inte saken sämre.

  Gilla

 • elin

  Makron kommer att vinna oberoende hur fransmännen röstar. EU iscensätter århundradets valfusk. Le pen förlorar med ett par procent så det ser trovärdigt ut.

  Gilla

 • Argus

  Kenyanen lägger näsa i blöt igen. Det gick juh såå bra med brittiska EU-ömröstningen och amerikanska presidentvalet. Gratulerar till segern Marine. 😉

  video/1

  Gilla

 • Roland Karlsson

  År inte detta val redan avgjort? 60-40 verkar ointagligt. Men Pettersson kan ha en poäng att soffliggarna kan ändra på detta.

  Gilla

 • Wally Walrus

  Marine Le pen sade att oavsett hur valet utfaller så kommer två kvinnor att styra Frankrike, hon själv eller Merkel. 🙂
  Jag skulle nog vilja tillägga att om macaronen vinner så finns ytterligare en kvinna i kulisserna, hans pedofila fru. Hon styr väl sin lille pöjk antar jag.

  Gilla

  • Lena

   Wally Walrus
   Instämmer fullständigt med din kommentar, ”mamma vet bäst”(usch)!
   Vilken märklig man om han blir president………..tänk att Frankrike aldrig kan vara normalt när man kommer till relationer.

   Gilla

 • Kurt

  Ingen ide att spekulera, om några dagar vet vi !

  Gilla

  • Kurt

   I den formen och riktningen EU rör sig nu är jag skeptisk till, men i backspegeln betraktad se man att det som var meningen med Kol och Stålunionen, senare EWG idag EU ha varit lyckad. Vi är den enda Europeiska Generation som ha sluppit krig (Bortsett från Balkan, men dem räknar jag inte som Européer).

   Gilla

 • Peter Kostin

  Försa fransklektinen i åk 7, in kommer en väldig Madam och säger direkt: ”Alla fränsmän har inte lika stor näsa som Charles de Gaulle”

  Gilla

 • Tussilago

  En liten illustrerad historia om ”makaronen”

  Gilla

 • Ulli

  Det är inte hudfärgen och rasen som är ett problem, utan det är vad vissa har i skallen som styr deras handlade på ett sätt som får andra att lida (av intolerans, hat och våld), ofta massivt.

  Gilla

  • Stenbock

   Så är det…. När valboskapen sagt sitt,gör dessa valda precis som de vill ! Vi behöver inte gå över gränsen för att upptäcka detta…
   Lär kallas ”demokrati”.

   Gilla

 • Ulli

  Charles du Gaulle gjorde detta ”hjärna som en kolibri” uttalande 1959.

  Han ändrade dock sin politik radikalt under 60-talet:
  https://www.gatestoneinstitute.org/10007/france-death-spiral


  What is happening is the result of a corrosive development initiated five decades ago. In the 1960s, after the war in Algeria, President Charles de Gaulle directed the country toward closer relations with Arab and Muslim states.

  Migratory flows of ”guest workers” from Algeria, Morocco and Tunisia, which had started a few years earlier, sharply increased. Immigrants were not encouraged to integrate. Everyone assumed they would return home at the end of their employment contracts. They were settled in the outskirts of big cities. The economy was dynamic, with strong job creation. It seemed there would be no problems.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: