Ersättningssystemet för asylsökande får kraftig kritik


INVANDRING. Statens system för att ersätta kommunerna för kostnader för mottagandet av asylsökande och nyanlända är dyrt, omodernt och onödigt krångligt. I granskningsrapporten som publiceras idag föreslår Riksrevisionen att systemet förenklas, förtydligas och att kostnaderna följs upp.

Staten ersätter via Migrationsverket kommunerna för kostnader för mottagandet av asylsökande och nyanlända genom ett trettiotal ersättningar. Under 2016 fick kommunerna drygt 20 miljarder kronor i ersättning för asylsökande, och ca 12 miljarder kronor i ersättning för nyanlända.

Riksrevisionen konstaterar i sin senaste granskning att systemet innehåller en rad brister. Bland annat finns det otydligheter när det gäller ersättningssystemets syfte, och regeringen har bara en fragmentarisk bild av kommunernas verkliga kostnader. Dessutom är systemet dyrt att administrera.

– Under 2016 sysselsatte hanteringen av ansökningarna från kommunerna ungefär 620 årsarbetskrafter till en uppskattad kostnad av drygt 300 miljoner kronor – för att flytta pengar mellan Migrationsverket och kommunerna, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Läs mer…

-Pettersson läser om 32 miljarder som regeringen inte har kontroll på att de används effektivt men är inte förvånad…


5 responses to “Ersättningssystemet för asylsökande får kraftig kritik

 • Billy Boy

  Finansminister Magdalena Andersson (S) – Den tillfälliga lilla kostnadspuckeln

  Publicerat av: Johan Westerholm 2016-08-27
  Delcitat

  ”För ett år sedan var alla oroliga över kostnaderna för den stora flyktingvågen, har detta ändrats?

  – De som kom i höstas är ju en liten kostnadspuckel, men eftersom regeringen har lagt om politiken har kostnaderna i jämförelse med i våras minskat med 100 miljarder. Men det ska tilläggas att det inte var ekonomiska orsaker som gjorde att vi la om politiken, utan det var rent praktiskt väldigt svårt att skaffa tak över huvudet för så många människor.”

  Slut delcitat

  Länk nedan till hela reportaget

  http://ledarsidorna.se/2016/08/den-lilla-puckeln/

  Snart får kommunernas skattebetalare i hela Sverige ta på sig finansieringen av den omtalade puckeln.

  Bild på liten puckel

  Gilla

 • Lena

  Tiden före den förödande okontrollerade invandringen från tredje världen till Sverige så saknades det alltid ekonomiska medel från stat och kommuner för att göra det bättre för medborgarna, sedan galenskapen med den okontrollerade invandringen till Sverige så saknas det aldrig ekonomiska medel för för att göda den invällande gruppen från tredje världen……….märkligt må jag säga !
  Och så in i tusan svenskrasistiskt !

  Gilla

 • Fredde

  Nu kommer skatteökningarna på löpande band. Kommunerna har inte pengar till detta, och det lär väl gå ut över äldre, vård och skola, som vanligt…

  Intressant att man kommenterar 300 miljoner, men inte 32 Miljarder…

  Gilla

 • nosferatu

  Vid årsskiftet rullas hela kostnaden över på kommunerna. Hur många kommunordföranden tror ni har informerat sina invånare om detta?

  Gilla

  • Pica pica

   Men vi som har gott minne kommer ihåg vilka kommunpolitiker som vurmade för att ta emot alla invällare…..

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: