Var går gränsen? Jag skulle vilja veta!

Var går gränsen idag för ”rasism” och var går gränsen för ”sexuella” brott? Kommer ni ihåg den Rumänske tennisspelaren Ilie Nastase? Idag 70 år och fortfarande lika frispråkig. Nu i knipa för att ha kallat Serena Williams ofödda baby ”Chocolate with milk”. Jag tyckte det var gulligt sagt men det var uppenbarligen rasistiskt?!  Några uppgifter från The guardian

2100

Samtidigt som detta är rasistiskt så säger de svarta ”oreo” om samma sak, vad är skillnaden?  Ebony and Ivory är namn de döper sina barn till – Svart och Vit är namn som vi aldrig skulle fundera på.

Om en kille skämtsamt frågar efter en tjej´s rumsnummer anser många att det är sexuella trakasserier. Jag trodde att det var en raggningsreplik eller töntigt flirt? Att en kille inte får tafsa det är självklart men därifrån till att öppna en dörr och låta kvinnan gå före förstår inte jag hur detta kan vara sexuella trakasserier? På något konstigt sätt vrids och vänds detta till att kvinnan är svagare och mannen markerar detta. VA??? Det är ju bara en gentleman!!

Det kan inte vara lätt att vara man idag? Vad får man säga utan att bli anklagad för sexuella trakasserier?  Det som var flirt för 20 år sedan  är brottsligt idag. Var går gränsen??

Samma sak med de s.k. rasistiska uttalanden som man tydligen hasplar ur sig utan att veta. Vet inte för att man aldrig varit rasist utan bara pratar som man alltid gjort.

Självklart kan man inte göra som piquetpolisen i Göteborg gjorde på -70 talet. De slängde ut några bananer till negrerna utanför Club Africana och ropade – ”Upp i träden och är med er”  Det hade blivit avsked och fängelse idag.

Man skall visa respekt men man skall också förtjäna respekt för att få den.  Svarta, även i Sverige kallar sig själva nigger, kallar sina likar Bror eller  Bro. Tänk om vi vita skulle gå runt och kalla varandra ”viting” mm.  Där kan man tala om självvald segregation. Bara de uttalar de ”rasistiska” orden själva så är det ok??!!

”Blattar”, ”sotrör” är liknande exempel men vad som är märkligt är att ordet blattar finns med i rättstavningsprogrammet i datorn och är rätt. Sotrör däremot är inte med, det är ”felstavat”.  Sotrör är ju ett riktigt svensk ord.

Det finns inte många rasister trots att även jag säkerligen beskylls och kallas det av någon. Bara för att man inte vill ha fri invandring betyder inte det att man är rasist. Bara för att man röstar på SD betyder inte det att man är ett kräk som Anders Lindberg på Aftonbladet påstår. Är inte det förtal?  Nej, knappast, vi talar om Anders Lindberg, svt´s gulleplutt och en av Sveriges största nättroll enligt min mening.  Var går gränsen för vad journalister får skriva om andra?  Det finns ju en gräns för vad man får skriva om journalister, var är gränsen för motsatsen?

Hur skall vi kunna hålla reda på alla nya ”gränser” som vi fått? Barnböcker får skrivas om, toaskyltar göras om, kärleksspråket ändras, gentlemän får inte uppvakta, söta komplimanger är förbjudna……………

 

13 thoughts on “Var går gränsen? Jag skulle vilja veta!

 1. Jäg håller med,orden rasist,fasist och nazist m.m.har blivit ”scapegoats” för alla olika sammanhang där nån tycker sig kunna andvanda dom i stöd av rättigheter man anser sig ha som ”håller” imot en annans yttrandefrihet.Orden altså kan andvändas till att ”sabotera” demokratin och yttrandefrihet som man har visa sin frustration och osäkerhet som regeringen orsakar.Rasist är ju faktiskt ett ord den tyska regeringen uppfann 100+ år sen i/under ett experiment i afrika.Egentligen så är ordet inte mycket mer än det.Illiterala väljer også ordet når man inte har samma forutsättningar som folk med bra utbildning och transperant tänkande som tillhör demokratin.Antar nu att jag disskriminerar mot dom nu som inte kan annat än att forsvara sin trangsynta bana?

 2. Nastases uttryck är för milt att kallas rasistiskt. Han blev nasty igen när hans rumänska tennisspelare adresserades ordet ’gypsy’ i otaliga gånger. Men brittisk media nämner inget om det. Lika ’oskyldiga’ som PK-djuren i Sverige. Folk i västerlandet gillar inte när deras teorier inte bekäftas. Man accepterar inte att Rumäniens befolkning består av rumäner av lantinsk härkomst och inte av zigenare.
  Vänd er till ’svenska’ komikern David Batra och fråga honom om han vet att Indien är zigenarnas ursprungsland. Men det kanske inte många av er visste inget om ……

  • Smart sång, men en svensk kan sällan klara texten ur uttalteknisk synpunkt. Svenska fonetiken har tyvärr inte lika tydliga ljud för ’ji’, ’je’/’gi’, ’ge’ som de flesta europeiska språk har.
   Försök er bara och öva lite på de ljuden. Svårt utan träning..

 3. Så fort man skojar eller kritiserar negrer så kommer rasistkortet upp. Tjatigt och tradigt.

 4. Gränsen för ”rasism” går mitt emellan att en SVENSK får inte kalla en neger för neger men en neger får kalla en SVENSK för idiotsvenne.

 5. Jag förvånas fortfarande av att ett ickeord används så frekvent.
  ”Ras” och ”rasist” är inte grundat på verkligheten.
  Det fastställdes efter WW2 att människosläktet inte längre består av olika raser. Neandertalarna dog ut för att de inte kunde konkurera med homo sapiens.

  Om någon pratar om ras eller använder det krystade ordet ”rasist” förutsätts att det går att, och att vederbörande själv kan definiera betydelsen med data, förankra ordet i verkligheten.

  Mitt förslag är att eliminera ordet ”rasist” ur nomenklaturan.
  (Ja, jag vet att SAO har tagit in ordet, men på vilken grund?)

  Detta, dessutom mot bakgrund av att ordet grundar sig på ett icke påvisbart faktum; att någon ”är” något som inte finns annat än i en diffus tanke.

  Jag ”är” pilot. Vill någon flyga med mig? (Jag har visserligen bara suttit med de andra 200 passagerarna i flygplan men ”är” ändå pilot)

  Kanske ”är” jag också ”rasist”?

 6. Vad hände med ”Sticks and stones may break my bones, but words will never break me”?

 7. Det verkar vara ”inne” att vara exkluderande och att så splittring i samhället. Att vända på alla gamla begrepp och därmed få fördelar för vissa minoriteter eller spalta upp kvinna/man i en mängd bokstavskombinationer tycks vara högsta mode. Det hela kanske beror på att de som vill ha makt vill styra genom att splittra hela befolkningen och därigenom sätta demokratin ur spel.
  https://ulsansblogg.wordpress.com/2017/01/19/multikulti-gor-krokben-pa-jamstalldhet/

Kommentera