Friande dom i mål om terroristbrott alternativt mordbrand


INVANDRING. Malmö tingsrätt har i dag meddelat dom i det mål som rör branden i en shiamuslimsk föreningslokal i Malmö. Tingsrätten friar den 30-årige man som stått åtalad för gärningen.

Tingsrätten konstaterar inledningsvis i domen att branden inte ska klassas som ett terrorist-brott. Chefsrådman Lennart Strinäs: ”Ett av rekvisiten för att den aktuella branden ska bedömas som ett terroristbrott är att gärningen objektivt sett allvarligt har kunnat skada staten Sverige. Så har enligt tingsrätten inte varit fallet utan för det krävs gärningar av en helt annan och mycket allvarligare beskaffenhet. I stället ska gärningen rubriceras som mordbrand.”

Tingsrätten skriver vidare i domen att den tekniska undersökningen av brottsplatsen inte har gett något fynd som binder 30-åringen till platsen. Det finns inte heller något vittne som kan peka ut honom som gärningsman.

Åklagaren har i stället byggt åtalet på ett antal indicier. Dessa är bl.a. att mannen befann sig i närområdet vid tidpunkten för branden och att han via en mellanhand har förmedlat information om branden till den IS-kontrollerade nyhetsbyrån Aamaq. Tingsrätten finner vid en samlad bedömning av utredningen i målet att mannen visserligen är IS-sympatisör men att indiciebevisningen inte är tillräcklig för fällande dom. Mannen frias därför.

-Pettersson läser ”mannen visserligen är IS-sympatisör” och nu går alltså ännu en IS-sympatisör lös på våra gator, trodde jag. Men den friande domen till trots, sitter Syriern fortfarande inlåst på Rättscentrum i Malmö.

Säpo använder lagen om särskild utlänningskontroll, ett antal paragrafer som har funnits i olika varianter sedan den första terrorlagens tillkomst 1973 och i sin nuvarande form sedan 1991.

Bestämmelserna ger staten rätt att ta utlänningar i förvar och utvisa dem om de utgör ett hot mot rikets säkerhet eller om en persons bakgrund är sådan att det finns skäl att befara att han eller hon kommer att medverka till terrorbrott.

Och om nu det inte finns möjlighet att utvisa den misstänkte terroristen, om risk för dödsstraff eller tortyr föreligger, har myndighet rätt att besluta om regelbunden anmälningsplikt till polisen.

TIDIGARE 2017-03-27. Syrisk muslim åtalas för terrorbrott mot muslimer i Malmö – Trump fick rätt igen

ISLAM. Den syriske medborgaren och sunni-muslimen Al Zvebi Moyed åtalas idag misstänkt för terroristbrott alternativt mordbrand i samband med att en föreningslokal i Malmö sattes i brand i höstas. Lokalen användes även som bönelokal av shia-muslimer. Ingen person skadades vid branden, som inträffade den 11 oktober i fjol.

Under den första häktningsförhandlingen yrkade åklagaren på att han skulle häktas som misstänkt för terroristbrott, men tingsrätten häktade den syriske medborgaren som misstänkt för mordbrand.

Gärning

Islamiska Staten, IS, bildades 2003, och har sedan dess verkat under många olika namn. IS är ett självutnämnt kalifat, vilket ska styras av sharialagar. För att skapa det slutgiltiga kalifatet förs våldsam kamp, i Mellanöstern och på andra håll i världen, ävenledes i Sverige.

IS är sedan oktober 2004 av FN, EU och Storbritannien listad som en terrororganisation, av USA sedan december 2004 och av Kanada sedan augusti 2012.

Al Zoebi, sunnimuslim och en del av IS, har den 11 oktober 2016 genom att kasta molotovcocktails mot en föreningslokal på Kopparbergsgatan 23 i Malmö anlagt brand med efterföljande rökutveckling innebärandes fara för annans liv eller hälsa, vilket därtill inneburit omfattande förstörelse av annans egendom. Lokalen är tillhörig en muslimsk shiitiskt förening, Aldorr Ideell & Kulturförening.

Reparationskostnaderna för lokalens återställande beräknas till omkring 1.000.000 kr.

Al Zoebi har på ovan beskrivna sätt begått terroristbrott, och denna mordbrand har allvarligt kunnat skada staten Sverige. Avsikten med gärningen har varit att, i IS namn, injaga allvarlig fruktan hos en befolkningsgrupp, i detta fall muslimska shiiter.

-Pettersson tycker inte det är något att gnälla över. 87:an har ju beställt Mellanösterns kultur till Sverige och fått som de vill, nu får vi se hur Twittervänstern ska lyckas skylla detta på SD eller om de är tysta.

IS som är sunni-muslimer har tagit på sig ansvaret för dådet. Om det är sant är det nog ingen som vet.

Ni vet väl att Kvällsposten är en sydsvensk utgåva av Expressen…

TIDIGARE 2016-12-07. Syrier misstänkt för terrorbrott i Malmö

ISLAM. Al Zvebi Moyed, född 1987, begärdes under tisdagen häktad misstänkt för terrorbrott. Moyed misstänks ha utfört ett brandattentat mot en muslimsk bönelokal i Malmö den 11 oktober i år, ett dåd som terrorgruppen IS senare tog på sig.

Al Zvebi Moyed, är asylsökande från Syrien, och misstänks för att ha kastat in flera brandbomber i den shiamuslimska bönelokalen. Enligt sunni-muslimer, dit IS räknas, betraktas shia-muslimer som otrogna liksom kristna, judar, yazidier och andra gör. Lokalen fick rökskador men ingen person kom till skada.

Några dagar efter branden tog terrorgruppen IS på sig dådet. Enligt IS-tidskriften al-Naba var det ”en krigare från kalifatet” som misstänks ligga bakom brandattentatet mot bönelokalen. Enligt terrorgruppens islamtolkning anses shiamuslimer vara ”otrogna” och ses därför vara en måltavla.
I lördags greps 29-årige Al Zvebi Moyed och under tisdagen begärdes han häktad misstänkt för terrorbrott genom grov mordbrand.

Al Zvebi Moyed har vistats i Sverige en längre tid med sin fru och barn. Han har tidigare uppehållit sig i norra Sverige, men bor med familjen i en lägenhet på ett obemannat asylboende i Vittsjö.

Som kuriosa kan nämnas att Vittsjö i norra Skåne är känd för andra brottslingar, en är Bildsköne Bengtsson och en annan heter Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet.

Målnr: B 10337-16

-Pettersson konstaterar att hatmedia har rätt. Det är högerextremister som härjar, och ingen är mer höger än vänsterns vänner, de extrema muslimerna…

UPPDATERAT: Syriern häktades idag, dock inte för terror brott utan för mordbrand.


5 responses to “Friande dom i mål om terroristbrott alternativt mordbrand

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: