Svenska id-handlingar säljs och hyrs ut öppet i omfattande skala

INVANDRARBROTT. Svenska personuppgifter och identitetshandlingar köps och hyrs ut – i en omfattande skala och delvis öppet. För 2 500 kronor i månaden erbjuder en person sig att hyra ut sitt personnummer och sitt bankkonto – uppgifter som möjliggör att en papperslös person, med eller utan arbetsgivarens goda minne, kan jobba till synes lagligt. Handeln är så riskfri att mannen i en nätannons lagt ut sitt öppna telefonnummer.

Helt öppet och mitt bland annonser för konferencierer på kalas och tandvård, saluförs en hel rad bedrägliga sätt att kunna jobba och leva i Sverige: Fejkade anställningar, adresser, skenäktenskap, id-kort och körkort från Baltikum, liksom polska visum med olika giltighetstid.

Ensamma män från forna Sovjetrepublikerna har generellt svårt att få asyl i Sverige och för att i den situationen ändå kunna stanna och tjäna pengar, ofta för att försörja familjen hemma, är användningen av sådana här falska dokument ytterst utbredd.

Den misstänkte gärningsmannen från attacken på Drottninggatan, Rakhmat Akilov, är inget undantag. Enligt en bekant som Ekot talat med kom han till Sverige med ett köpt polskt visum och erbjöd andra att köpa falska dokument. Och SVT har avslöjat att Scandic Hotel lurades att anställa en person som använde Akilovs personuppgifter. Dessutom bodde han på en adress men var skriven på en annan.

När Ekot svarar på en annons hör förfalskaren omedelbart av sig. Vi har översatt mejlet från ryska.

”Ni kan upprätta vilket medborgarskap ni vill. Grekland, Lettland eller Tjeckien. Med vilket som helst av dem kan ni bo i Sverige, och få fyra siffror.”

Priserna som nämns varierar, från 500 kronor för ett LMA-kort, en slags enkel id-handling för asylsökande som kan innehålla undantag från skyldigheten att ha arbetstillstånd, till nästan 100 000 kronor för ett medborgarskap.

När Ekot kontaktar redaktören för ett ryskspråkigt nätforum i Sverige säger han att han tar bort oseriösa annonser så fort han kan.

Sveriges Radio

-Pettersson läser  ”Handeln är så riskfri att mannen i en nätannons lagt ut sitt öppna telefonnummer” och undrar om det räknas som pojkstreck eller om den som hyr ut personnummer med mera blir av med sitt uppehållstillstånd alternativt medborgarskap och skickas hem på livstid…

Lägg till detta alla svenska pass som ”tappas” så inser alla normalt tänkande att en svensk id-handling inte är värt mycket.

Problemet är nog att svenska myndigheter är så naiva att de lurar sig själva, alternativt så lata att de inte orkar ta tag i misstänkt brottslighet…

 

10 thoughts on “Svenska id-handlingar säljs och hyrs ut öppet i omfattande skala

 1. Man får inte våldföra sig på väääärdegrunden.
  Den har man hittat på som en lag som står över grundlagarna.

 2. Inte nog med det!

  Lantmäteriet (svensk myndighet) har ingen rutin för att kontrollera att en
  ”köpare” av en fastighet ska legitimera sig.
  Falsk namnteckning är helt OK!
  De har däremot en ”slumpgenerator”, bestående av de anställdas magkänsla.

  D.v.s. invällare inbjuds att ”köpa”, ta över, stjäla vilken fastighet som helst.

  Den riktige ägaren får, i bästa fall, ett meddelande att han/hon sålt sin fastighet.
  Ägaren får då någon dag på sig att starta hela processen att stoppa
  ”affären”.
  Tiden är beroende av hur lång tid det tar för tjänstefolket att behandla
  ”affären”. (d.v.s. ingen skriven rutin)

  Det kan sedan bli en komplicerad process att få tillbaks sin fastighet.

  Visst är sveriges myndigheter fantastiska – mot bedragare, tjuvar, invällare!

  Den riktiga ägaren är i underläge, i försvarsställning och måste hantera hela processen medan tjuven bara behöver avvakta resultatet och dessutom inte riskerar straff.

  Hoppas att SD kommer att ta hand om våra myndigheter i vårt, vårt fosterlands intresse!
  //age

 3. Förvånar mig inte ett dugg! Landet har länge varit mer än vidöppet. Tänk på den tiden du man kunde lita på att personen var den han/hon utgav sig för!
  Om det inte var en lillpojke som klätt ut sig till indian, målat ansiktet och ville skrämmas.
  Naiviteten hos landets etablissemang är förfärande.

 4. Allt för många verkar ha resignerat och använder det gångbara ”vem bryr sig som sköld”. Att privatpersoner gör det kan vara begripligt men inte om du arbetar, fel ord, är anställd hos en myndighet då skall det påtalas och dömas. Den enda domen som behövs är omedelbar utvisning.

Kommentera