40.000 gamla inom vården undernärda


ÄLDREVÅRD. Närmare 40.000 personer som vårdas inom äldreomsorgen är undernärda. Det visar beräkningar gjorda utifrån information i Socialstyrelsens statistikdatabas. Undernärda äldre löper fyra gånger så stor risk att dö i förtid, säger geriatrikprofessorn Yngve Gustafson till SvD.

 – Det är så onödigt och så skamligt att vi har så många gamla människor i Sverige som inte får i sig den mat och näring de behöver.

-Pettersson säger att gamlingarna ska söka asyl…Migrationsverket och regeringskansliet har obegränsat med resurser…


31 responses to “40.000 gamla inom vården undernärda

 • Kurt

  Mata Asyl turistern på asylförläggning med detta gamlingar får då kanske de flytta hem igen. Ny stå svinen där och gorma om maten som våra gamla bara kan dröna om.. Jag fick efter än Bypass op. frysta matlådor under en vecka 65 kronor per portion, skiten gick ju inte att äta, hade varit bättre att ta hem pizza för pengarna jag fick betala för skiten

  Gilla

 • Lena

  Det här stället som några av de kriminella kommer till när de har mördat, misshandlat, sålt droger och bara kostar samhället / skattebetalarna i sorg och skattemedel.
  http://www.ohrlund.se/blogg/svenska-fangelser-lyxhotell-eller-helvete/

  De äldre betalar sin mat och omvårdnad från sina sparpengar, de har i de allra flesta fall, skött sig och de sina exemplariskt.
  Sverige är ondskans land för de skötsamma och ansvarstagande.
  Föraktet bara växer.

  Gilla

  • Mia

   De äldre betalar väl inte mat och omvårdnad från sina sparpengar utan från sin pension.

   Gilla

   • Joy

    Lägg ner, Mia! Det finns enormt många pensionärer som lever på sparpengarna nu då hyror och andra boendekostnader ökar och pensioner sänks. Så inte är det pensionerna som de betalar mat och omvårdnad med, för de pengarna räcker ofta inte mer än till hyra och telefon.

    Gilla

   • Mia

    Antingen ens inkomst består av en pension eller från ett arbete så är väl det den man använder till att betala sina utgifter. Om man är så fattig att att pengarna inte ens räcker till det viktigaste så har man väl heller inte en massa sparpengar att leva på.
    Jag tror dessutom att kostnaderna på ett äldreboende är anpassat till pensionen om den är mycket låg.
    För övrigt har pensionen inte sänkts som du påstår och så finns det något som heter bostadsbidrag, en av de viktigaste bidragen för fattigpensionärer.

    Gilla

   • Lena

    Mia
    Du är inte en empatisk människa och läste du aldrig ”Lyckoslanten” Spara och Slösa, är du den fula ”Slösa” ? !
    Jag såg alltid den ”räliga Slösa”som kärringarna på myndigheterna !

    Gilla

 • Findus

  Utan findus och rätter för 20 kr. det skulle vara 400.000. Gamla har ej råt för mat och hemtjänsten kan inte göra så mycket. Själv jag är anhörig och fd. anställd i hemtjänsten. Jag brukade köpa mat från mina pengar för gamla på Östermalm – Stockholm. Barn tvingade dem att sitta ii våningar för att få det som arv och utan att ge något till äldreboende.
  Gamla invandrare har mer tur för barn i det mesta ger pengar och hjälper.

  1. Elaka barn och system som vill ej göra något
  2. Låg pension

  Gilla

 • Mimi N.

  Om jobben inom vård och omsorg räknas som enkla jobb, kan man tänka sig vilka som fått jobben just för att låta åldringarna tyna bort i svält och misär. Gamla pensionärer är blott trasiga odugliga människor som, enligt rödgröna överheten, levt länge nog. Parasitiska nyanlända och deras stora familjer ska få plats och medel till att utveckla, utbreda och föröka sig utan hinder.

  Gilla

 • Mia

  För att kunna bilda sig en uppfattning om varför just gamla personer skulle vara undernärda så måste man ju få veta skälet till detta.
  För en som hamnar på ett äldreboende där det serveras måltider regelbundet under dagen är det annars svårt att förstå varför de blir undernärda.
  Personer som inte uppnått pensionsålder skulle knappast bli undernärda på samma kost.Trots att dessa gör av med betydligt fler kalorier under en dag.

  Gilla

  • Ullabella

   Du säger det själv, det är fel mat för de gamla, inte tillräckligt med näring. Kanske borde då någon med lämplig utbildning och med fantasi se till att det serveras godare, mer välsmakande mat, rikligare portioner och sammansatt på ett sätt som ger de gamla rätt näring?! Det finns säkert alla möjligheter, men viljan saknas. Och pengarna går till andra än de gamla som arbetat för en ”trygg ålderdom”.
   Tror du att skälet till undernäringen måhända kan vara att det rör sig om en svag grupp människor med ringa värde i vårt ungdomsfixerade samhälle och som i många fall kanske pga demens eller andra sjukdomar inte längre röstar? Politiker gillar valfläsk. Här kan de inte få röster till misskötseln av Sverige men de kan spara pengar som de istället kan fördela till sina favoritprojekt.
   Vilka favoritprojekten är vet vi alla.

   Gilla

  • Billy Boy

   @ Mia

   När de gamla får i sig otillräckligt med näringsrik mat per dag så blir de naturligtvis undernärda, börjar välta och sedan dör i förtid. Svårare än så är det inte. Läs informationen nedan!

   Här serveras äldre mat för bantare – ”Skrämmande”

   Citat

   Äldremat i Skellefteå kritiseras – ”som en kexchoklad”

   Skellefteå kommuns matlådor till de äldre som bor hemma får nu kritik för sitt näringsinnehåll.
   När SVT testar en av portionerna innehåller den bara 300 kcal, vilket är betydligt mindre än rekommendationerna.
   – Bantarmat, säger dietisten Frode Slinde.

   Undersköterskan Emma Sehlstedt är en av dem som reagerat på den mat som serveras till de äldre som bor hemma i Skellefteå. Hon jobbar själv inom hemtjänsten och inspekterar en portion lasagne.

   – På nått sätt ser den inte gräddad ut, säger hon till SVT.

   Någon smaksensation är det inte heller enligt Elna Lundmark, en av dem som beställt lådan via kommunen.

   – Det smakar inte som en lasagne ska smaka. Men den går att äta, det är bara att tvinga i sig, säger Elna Lundmark, som betalar 39 kronor styck för sina matlådor.

   Ett skrämmande resultat

   Oaptitlig eller inte – frågan är om maten är näringsriktig? SVT skickade en av matlådorna, en kycklingrätt på analys. Den visade sig innehålla bara 300 kcal – ett skrämmande resultat, enligt dietisten Frode Slinde som är docent vid Göteborgs universitet.

   – Det är lika mycket energi som en kexchoklad. Sedan är det väldigt lite fett, så man kan säga att det är bantarmat, säger Frode Slinde.

   Enligt Livsmedelsverket behöver en kvinna i 80-årsåldern mellan 1650 och 2100 kcal per dag. Minst fem gånger så mycket som Elnas matlåda.

   – Vi vi vet att den största risken för äldre är undernäring, det är det som gör det skrämmande. För en del är det här den enda varma mat man får under dagen, säger Frode Slinde.

   Inte komplett måltid

   Ansvarig politiker är Kenneth Fahlesson, som är ordförande i socialnämnden i Skellefteå. Han säger att man inte ska se lådan som en komplett måltid utan att hemtjänsten ska lägga till tillbehör.

   – Bröd, sallad, dryck, kanske en efterrätt, säger Kenneth Fahlesson (S).

   Men enligt Emma Sehlstedt har inte hemtjänstpersonalen fått höra det och har inte tid avsatt för det heller. Nu ska kommunen utreda vad som har brustit.

   – Ja, jag kommer att vidta åtgärder, det är inte godtagbart alltså, säger Kenneth Fahlesson (S).

   (Publicerad:16 januari 2017)

   Slut citat

   Källa:

   http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/aldremat-i-skelleftea-kritiseras-som-en-kexchoklad

   Den sjuka vården
   Vården saknar kvalitetskontroll

   Delcitat

   Ordet undernäring får oss vanligtvis att tänka på utmärglade offer för svältkatastrofer i Afrika eller Indien. Men i mer välmående länder är problemet försåtligare. Symptomen är inte så uppenbara. Man ser inte undernärd ut, och metoderna som används för att diagnostisera bristsjukdomar förutsätter allvarlig näringsbrist för att den ska kunna identifieras.

   När många olika sorters livsmedel finns tillgängliga är det få som utvecklar tydliga symptom på näringsbrist, även när maten är näringsfattig. I stället drabbas man av så kallad subklinisk näringsbrist, som är ett tillstånd där individen får i sig precis tillräckligt mycket av de viktigaste näringsämnena för att inte uppenbara symptom på undernäring ska ge sig till känna. Men kroppen lider likväl brist på näring och är föremål för successiv och för tidig degeneration (nedbrytning, åldrande, åderförkalkning, demens, benskörhet, psykiska sjukdomar, hudsjukdomar, cancer m.m.).

   Slut delcitat

   Källa:

   http://www.kostdemokrati.se/ulfljungblad/2012/06/19/den-sjuka-varden/

   Gilla

   • Billy Boy

    Rättelse:

    I slutet på rad 2 högst upp i min kommentar ovan skall det stå:

    ” …, börjar svälta och … ”

    Gilla

   • Mia

    För en tid sedan hade tidningarna rubriker att 75.000 av de äldre svälter.
    Idag har det ändrats till att 40.000 är undernärda.

    Min kommentar förra gången gällde situationen på äldreboenden och jag tror inte som du att undernäringen där beror på att de får otillräckligt med mat. De flesta orkar nog inte äta upp allt som serveras under en dag.

    Jag har en bekant som jobbar på ett äldreboende som berättat att ibland när personalen kommer med något ätbart får de höra ”inte nu IGEN!”
    Att jämföra en måltid med en kexchoklad blir konstigt.
    En kexchoklad innehåller mer än 500 kalorier, så för att fylla dagens kaloribehov skulle det räcka med några kexchoklad, men inte näringsmässigt.
    Men det var ju just kalorierna dietisten jämförde.

    Jag vet fortfarande inte skälet till undernäringen och det tycker jag Yngve Gustafson skulle gett mer besked om.

    Gilla

 • Ullabella

  Orden räcker inte till för att beskriva vad landet blivit till. En skräckregim med ett folk som till största delen förlorat all sans och vett och villigt sväljer dårskapen, medan de skäller de som har förnuftet kvar för att vara nazister. Absurt! Ge de gamla god och näringsrik mat! Det får vara NOG nu!!

  Gilla

 • Hönsmamman

  När blir det kärleksmanifestation för dem?

  Gilla

 • ossie

  Klart att vi inte har råd med anständig mat för gamlingar när ensamkommande bedragare ska finansieras och få allt de pekar på.

  Gilla

 • jhonsson

  I gamla tider använde man ättestupa fär att bli av med personer, som ej längre kunde göra nytta fär sig. Nu för tiden svälter Rödgröna röran ihjäl dem.
  Andra åter får sin halalslaktade specialmat

  Gilla

 • Cirkusen fortsätter.

  Varför ska de utslitna gamla ur-svenskarna, som betalat skatt i Sverige hela sitt liv, få mat så de kan må bra ?
  Nej, vi kan ju förse ett par extra kulturberikare med lägenheter, halal-mat, pengar, märkes-kläder, och extra pengar som de kan skicka till sina vänner i sitt hemland, så att de kan fortsätta planera oro i världen.

  Om ni visste vad kulturbärarna tillför Sverige…7-klövern vet…

  Landet ding dong.

  Gilla

 • Adolf Nilsson

  Vem fan är det som röstar på sossarna? Varför avgår inte Svetsarn? När skall han fatta att landet blir mer och mer förstörd när hans anhang och han är i ledningen.AVGÅ AVGÅ AVGÅ.MVH Adolf

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Så här uttalade sig professorn i geriatrik i höstas…………..

  ”Yngve Gustafson är inte förvånad, i en kultur som han anser räknar gamla som en belastning.

  – Vår kultur är inriktad på unga, aktiva, friska människor. Den är en av världens kulturer som är mest negativt inställd till äldre.

  Men det finns bra exempel att snegla på, menar han.

  – Ju skörare patienter och stora komplikationsrisker, desto större kunskap krävs. I asiatiska länder är det hög status att arbeta med demenssjuka, det får bara de skickligaste göra. Det kinesiska tecknet för gammal betyder klok, vis, skicklig, erfaren och vördnadsvärd.

  Professorn skräder inte orden. Det har han sett för mycket för.

  – Även i vår lagstiftning diskrimineras äldre. Efter 65 är man utlämnad till kommunernas godtycke och ekonomi, oavsett behov.”

  Gilla

 • Truthfighter

  Söka asyl, i ett land som inte längre finns????? Men det är klart, då räknas de ju som utlänningar, liksom vi. Så även vi kan ju söka asyl i fantasilandet Dystopia! Men detta är ett ytterligare skäl, denna misshandel och svältande av äldre, att bråka med avdrag i deklarationen, för att visa missnöje med hur vidrigt fel våra skatte pengar används. Och det var vid samma ämne förra gången jag tog upp det. Så KOM IHÅG!!!

  Gilla

 • Billy Boy

  Delcitat

  Lennart Höckert (S) (till vänster på bilden ovan) framträder i SVT Rapport, och det blir här uppenbart för tittarna att han själv absolut inte lider av undernäring.

  ”Vi har inte råd att betala helheten för det här” säger han.

  I klartext står ett socialdemokratiskt kommunalråd i SVT och säger att Trelleborgs kommun inte har råd med fullvärdig kost åt de invånare som har byggt upp välfärden genom decennier av hårt arbete. Här gäller ingen värdegrund om allas lika värde. Här finns ingen respekt eller vördnad för de gamla som med sitt arbete har sett till att göda sådana pseudosocialdemokratiska nollor som Lennart Höckert (S).

  ”Är det rättvist att den som bara får gröt ska tvingas betala lika mycket som den som får kallskuren kalkon med mimosasallad, grönsaker och kokt potatis?” frågar reportern Pär Lärka i Rapportinslaget.

  Lennart Höckert tycker inte om frågan. Det är uppenbart att han för länge sedan har slutat se dem det handlar om som människor. Överraskad över frågan (han kunde aldrig föreställa sig att någon ens skulle ställa den) letar han efter orden.

  Slut delcitat

  Läs gärna hela krönikan skriven av Julia Caesar: ”De gamla och gröten”
  (Publicerad 24/12-2016)

  Länk:

  http://snaphanen.dk/2016/12/24/julia-caesar-de-gamla-och-groten/

  Gilla

 • Nisse

  Nu visar sossarnas rätta ansikte samtidigt talar man alltid om solidaritet men det gäller nog enbart muslimer o ensamkomande………..

  Gilla

 • Carl edström

  Fy fan vilket hemskt land man lever i.Och du Löfven kan du sluta prata skit.Ni är hycklare hela bunten ni i regeringen.Avgå bums.

  Gilla

  • Luntan

   Samhällskrasch på gång i tjuvsamhället
   De kommer aldrig att avgå med de skattefinansierade löner och privilegier de ordnat åt sig. – .Vi som tvingas betala måste vara beredda på att ett omfattande uppror – vad det än kommer att kallas? – är på väg.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: