Väder och klimat, från Södermanland till Kalifornien

LIVET OCH NATUREN. Det var en ovanligt kall inledning på påskafton och i landet noterades tre nya köldrekord, konstaterar SMHI. I Örebro stod termometrarna på 14 minusgrader, vilket innebär den kallaste aprilnatten sedan 1944. I Karlstad var det nio minusgrader – den kallaste aprilnatten sedan 1985. Och i Floda i Södermanland blev det riktigt kallt, där hamnade temperaturen på -17 grader. Det är det kallaste sedan SMHI:s mätstation startade där 1995. 

Från Floda till Petterssons och den oäkta hustruns tillhåll är det tre mil fågelvägen, vi klarade oss dock med minus 7 på morgonen men fåglarna var lite dämpade, påskliljorna slokade och den oäkta var orolig för sina ”barn” i växthuset…

I Kalifornien, USA är det lite annorlunda. Där har det varit extremt torrt i flera år, men efter en blöt vinter har törstiga blommor sugit åt sig vattnet och fått ökenområdena att explodera i färg. Superblomningen i södra Kalifornien och är så riklig att den har fastnat på satellitbilder från rymden.

Besökare lägger upp sina bilder under #trackthebloom på Twitter

Nåväl, 1967 sjöng Scott McKenzie om blommor i Kalifornien och Pettersson lallade med i Södermanland, troligen med en mellanöl inom räckhåll, det var en härlig tid…

11 thoughts on “Väder och klimat, från Södermanland till Kalifornien

 1. SMHI nämnde -17 i Floda, men vilket Floda undrade jag då. Floda finns i Dalarna, utanför Göteborg och i Södermanland. Tack Pettersson att jag fick veta vilket Floda det var fråga om.

 2. Det är 17 grader varmt och soligt här vid Svarta havet. Folk med soliga miner förbereder sig för påskhelgen. Kvinnorna har knådat färdigt fluffig deg för att baka ’cozonac’, en traditionell formkaka med mycket ägg och fyllning av kakao, malda valnötter och russin. Lammsteken ligger i ugnen, äggen är kokta och vackert målade.

  För någon timme sedan, på internationella flygplatgelisen Henri Coanda landade ett litet plan från Jerusalem med levande ljus från heliga kristna platsen. Ljuset kommer att delas ut till kyrkor och kloster över landet. Det är en gammal tradition inom vår kyrka.
  Ateister, ett gott skratt må förlänga livet, men ni får avstå den här gången.

  Fattiga familjer, gamla och övergivna barn är inte bortglömda. Tidigare idag invigdes i orten Dumbrava luminata ett nytt social centrum: ett ålderdomshem, ett barnhem och en skola – allt genom prästen Vasile Crisans arbete. Onödigt att säga att de flesta övergivna barnen i hemmet är zigenarbarn. Det kallas äkta godhet, kärlek, öppenhet som gjordes med konkret hjälp från människor till människor i form av gåvor. Man höll inte tal inför folksamling

  • (forts.) på torg, Ingen språkade högt om kärlek och tolerans.
   Jag tittade på TV-reportaget – kyrkan och klostret anställde kökspersonal, lärare, sjuksköterskor och pedagoger till centret. En kokerska grät av glädie när hon såg att barnen åt upp all god mat i tallrikarna.

 3. Detta är ett av bevisen för jorden extrema uppvärmning vilket orsakar att isen smälter vid polerna, i såväl nord som syd ! Var allt smältvatten blir av borde undersökas.De senaste hundra åren har havsnivån i Nordsjön sjunkit med c:a 8 meter !!! Vilket i sin tur har gett upphov till en mängd nya småöar utmed friesiska kusten….Beklagar dig/er i södra Norrland som nu tillhör de drabbade….

  • Ser man på…Så många tror på en klimatuppvärmning !Då har dessa nissar som tjänar storkovan fört betydligt fler bakom ljuset,än vad jag kunnat ana.Eller besökes din blogg av sååå många miljöaktivister ?
   Har förstått att yngre årgångar är så insnöade,att de handlar varor under beteckningen ”bio och ekologiskt” för dubbla priset.Jaja,tur man är av äldre årgång….. 🙂

   • ”Allting går att sälja med mördande reklam. Kom och köp, kom och köp, komserverad gröt”. Text från en visa, årgång 30-tal, kanske.

Kommentera