Akilov försökte ta sig till IS i Syrien 2015


ISLAM. Rakhmat Akilov, som genomförde lastbilsattacken i Stockholm, försökte ta sig över gränsen till Syrien från Turkiet 2015, men greps och deporterades till Sverige. Det rapporterar Reuters med hänvisning till källor inom säkerhetstjänsten i Uzbekistan. Hans mål ska ha varit att ansluta sig till terrorsekten IS.

Akilov var känd för att inte ens be i sitt hemland men i Turkiet dit han flyttat fick han kontakt med militanta islamister och radikaliserades innan han reste till Sverige, säger hans bekanta.

Han efterlystes av Uzbekistan i februari misstänkt för brott förenade med religiös extremism, uppger en källa inom det uzbekiska rättsväsendet till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

-Pettersson säger att är detta sant borde i varje fall bildligt talad huvuden rulla i Sverige. En uzbekisk medborgare utan uppehållstillstånd i Sverige bosatt i Turkiet grips i Turkiet, misstänkt för att försöka ansluta sig till islamska terrorister och skickas till Sverige. Vem beslutade att Akilov skulle tas emot av Sverige? Den eller de personerna är medskyldiga till morden på Drottninggatan…

Rakhmat Akilov är en frånskild fyrabarnsfar, landsflykting, radikaliserad i Turkiet och drogberoende i Sverige. Det är den uzbekiska tjänsten vid Radio Free Europe/Radio Liberty (RFERL) som kartlagt Akilov genom sina välkänt goda kontakter med uzbeker i och utanför Uzbekistan. TT har fått ta del av RFERL:s pågående research.

Källorna vittnar om en man som växte upp och bodde i världsarvsstaden Samarkand i Uzbekistan. Där jobbade han som svetsare och var gift med en kvinna som arbetade med handel med Turkiet, dit de båda ofta reste. Tillsammans har de fyra barn.

Men Akilov skilde sig i hemlandet och flyttade omkring 2012 till Turkiet, dit uzbeker inte behöver visum, enligt källorna, det vill säga uzbeker i Sverige som känner igen honom på de bilder som publicerats.
Utvecklade drogmissbruk

Akilov utvecklade också, föga förenligt med jihadistisk livssyn, ett drogmissbruk. Enligt två av RFERL:s källor var han särskilt förtjust i kokain.

Uppväxten i Samarkand var sekulär. Enligt BBC:s uzbekiska tjänst hade Akilov en stor familj där, gick i grundskola men fick ingen högre utbildning. Hans gamla skola, lokala och nationella myndigheter i den mycket slutna, stränga diktaturen har inte velat svara på frågor om den misstänkte attentatsmannen.


4 responses to “Akilov försökte ta sig till IS i Syrien 2015

 • elon

  Säpochefen ligger illa till.

  Gilla

 • jhonsson

  Genom att tillsätta en utredning försöker politiker få oss att uppfatta det som visad handlingskraft. I själva verket är det inget annat än att skjuta problemet framför sig. De hoppas naturligtvis att utredningen skall ta så lång tid att problemet läst sig själv. Eller att de själva gått i pension, när den är färdig och någon annan får ta hand om problemet.

  Gilla

  • Billy Boy

   Samt göra som fd näringslivsminster Maud Olofsson (C) … vägra infinna sig till förhör av ledamöterna i konstitutionsutskottet (KU).

   Gilla

 • angelicaplacet

  Om det stämmer – vilka var det som hämtade honom i Turkiet för transport till Sverige?
  Eller flög Turkiet honom till Sverige?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: