Svensk kvinna sprang ensam genom Iran

ÄVENTYR. En svensk äventyrare och hennes unika sätt att bemöta fördomar mot islam i Europa har uppmärksammats i ett tv-inslag av The Guardian. Kristina Paltén sprang för två år sedan 184 mil genom främst Iran, men även vissa sträckor i Turkiet och Turkmenistan. Hon ville se hur hon som kvinna skulle bli bemött i ett länder med stränga religiösa lagar.

– Det finns så mycket rädsla, människor är rädda för de som är annorlunda än dem själva, säger Paltén i inslaget. Till en början kände sig hon sig ”jävligt rädd”, men allt eftersom blev det bättre. Hon upplever att folk längs vägen var väldigt välkomnade och hon fick hela tiden gåvor och mat från främlingar.

– Jag tror att de flesta av oss har fördomar. Jag hade många fördomar. Men när vi träffas, då finns det inga skäl till det, då är vi alla bara människor, säger Paltén i inslaget.

Inslaget i The Guardian

-Pettersson säger bara att Kristina Paltén var en hel del tuffare än den svenska delegation som besökte Iran i Februari…

14 thoughts on “Svensk kvinna sprang ensam genom Iran

  1. Kristina hade nog också lite tur med sig. Det gick ju inte lika bra för den italienska konstnärinnan Giuseppina Pasqualino di Marineo som skulle lifta genom Mellanöstern som en ”fredsresa” 2008. Resan fick ett abrupt slut i Turkiet där hon blev rånad, våldtagen och mördad.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Pippa_Bacca

    • Vissa händelser kan man förutse!
      Går man balansgång på broräcket
      är risken 50% att ramla på utsidan.

  2. Hon sprang inte ensam genom dessa länder, hon hade kameramän med sig. Folk ville visa sig från det bästa sidan när de såg att de var filmade.
    Vad ville hon bevisa egentligen? Att man kan komma levande från lejonets käft? Jag, det kan man. På cirkus till exempel…

  3. Jag har inga åsikter om Iranier eller turkar så länge de stannar i Iran eller Turkiet. Däremot har jag mycket svårt att tro att Kristina Paltén väljer att bosätta sig i arabiska eller afrikanska områden i sverige och sätter sina barn i arabiska eller afrikanska skolor här i sverige.

  4. Gott om halvtokiga fruntimmer som inte tvekar att promota den ”fredliga och humana kulturen”, oavsett vilka risker som inkluderas.
    ️Andreas.

  5. Det är ju när de kommer till västvärlden som det slår slint i huvudet på dom. Hemma är alltid hemma även för dom. De krockar ju inte med oss västerlänningar & våra värderingar där! Går på inget sätt att jämföra enligt mig.

Kommentera