Invandrarkriminalitet tvingar honom att stänga


INVANDRARBROTT. Hot, våld och rån utgör vardagen för allt fler företagare som inte längre räknar med hjälp från en handfallen poliskår. Nu kräver företagarna åtgärder från samhället. Salam Kurda har haft sin butik i Husby centrum i över 30 år, men nu vill han inte fortsätta. ”Jag orkar inte längre, jag tvingas lämna Husby på grund av all kriminalitet”.

Kriminaliteten har blivit ett allt större problem som framförallt drabbar seriösa företagare i utanförskapsområden och påverkar utbudet av service och handel. Läget har blivit så pass allvarligt att allt fler företagare funderar på att flytta eller helt lägga ner sin verksamhet. Det visar siffror från Stockholms Handelskammare.

Husby centrum är ett av de områden som drabbats hårt. Där stängde handlarna sina affärer vid lunchtid den 30 december förra året, för att protestera mot den ökade kriminaliteten i området.

Husby Företagarförening består av 25 företagare som alla protesterade. Samtliga har varit vittnen till eller själva blivit utsatta för hot, våld och trakasserier i sina verksamheter, berättar Salam Kurda, butiksinnehavare och föreningens ordförande.

– Det var en sorgens dag, ingen företagare eller handlare vill tvingas stänga sin affär. Men det är vad vi måste göra när kriminaliteten och våldet tar över, som det har gjort här i Husby. Vi måste visa vårt missnöje på något sätt, för vi får inget gehör hos politikerna eller polisen.

Tog sig in genom väggen
Droppen som fick bägaren att rinna över för honom var en händelse strax efter jul förra året. Flera rånare sågade upp butiksväggen och öppnade ett kassaskåp med omkring 300 000 kronor i kontanter som Salam Kurda inte hade hunnit sätta in på banken än. Polisen kom en och en halv timme senare. Ännu är ingen gärningsman gripen. Det skapade initiativet till strejken.

– Vi är småföretagare och klarar inte av att bli av bli av med pengar stup i kvarten. Vi sliter dag ut och dag in för att överleva och göra rätt. Jag har till och med flera anställda. Och så kommer det banditer som tar allt ifrån oss, och inget gör något.

Värst är det när vapen är inblandat, säger Salam Kurda. – Jag har sett när min kollega har fått sin butik nermejad i en ”smash and grab” där han blev hotad av sex män med pistoler. Då kan man ju inte göra något för att hjälpa heller, säger han.

Salam Kurda har drivit sin butik i Husby centrum sedan 1987. Han arbetar omkring 15 timmar om dagen och har stortrivts med det- fram tills för några år sedan när kriminaliteten började eskalera i området.

– Det har blivit hemskt. Förr var det fint här men nu är det övergivet av både polisen och politiken. Jag vill fortsätta driva min butik, men jag klarar inte av att stanna kvar här längre. Jag har sagt upp min butik på grund av detta, och kommer att vara härifrån i juni.

Husby är långt ifrån den enda orten där företagare stöter på problem med kriminalitet. Polisen släppte en rapport i december 2015, i vilken listar de 53 områden i landet som anses som utsatta. Husby hamnade då på plats nummer 3.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, menar att problemen har pågått en tid men att det nu är värre än förr.

– Det finns en allmän olust hos företagarna. Man vill driva sin verksamhet, men kan inte, säger han. Det är tufft nu, och det har gått så långt att företagen faktiskt inte etablerar sig alls eller lägger ner sin verksamhet. Det är väldigt allvarligt och framförallt oacceptabelt att det ser ut såhär i delar av våra städer, att delar av vårt samhälle tillåts bli så otrygga att de inte längre fungerar.

Nu krävs det krafttag, menar han. – Är man brottsaktiv så måste man låsas undan tills man kommit på andra tankar. Det behövs fler poliser, hårdare tag mot mängdbrott och det viktiga är att agera snabbt och se över påföljder så att de träffar rätt för dem som begår dem. För att det ska funka så kommer det att kräva en uthållighet från polisen, och stark närvaro under flera år, säger Per Geijer.

Men Salam Kurda tror inte längre på någon lösning. – Alla lovar mycket, men inget händer. Regeringen lyssnar inte, polisen kan inget göra. Alla blir förlorare när vi näringsidkare försvinner. Då försvinner jobben och samhället förlamas. Det är tråkigt för alla fina människor här, säger han.

Inrikesminister Anders Ygeman har sökts vid upprepade tillfällen.

Från Svenskt Näringsliv

-Pettersson undrar om inte Salam Kurda har fattat fel? Regeringen och Brå säger ju att brottsligheten minskar…

För övrigt kan man undra varför Salam Kurda har 300.000 i kontanter liggande? Jag vet inte, men jag misstänker att det inte finns någon bank i Husby, de har nog stängt på grund av rånrisken och lämnar man butiken med en stor dagskassa är risken stor att bli rånad…

Men, men det är inget att klaga över. Det är beställt av 87:an…


11 responses to “Invandrarkriminalitet tvingar honom att stänga

 • RäddSomFan

  Jag tycker hela situationen är härligt absurd, jag finner inga ord längre.

  Gilla

 • Suzie

  De skyldiga är i första hand socialistjuntan sjukklövern och deras företrädare sedan decennier tillbaka som påtvingat svenska folket världens värsta grova kriminella och dysfunktionella klankulturer från tredje världen.Sveriges socialistregimer har med full vetskap,kallt beräknande ondska medvetet importerat barbarimän från länder som inte är kompatibla med västvärldens demokrati,yttrandefrihet,kvinnor och mäns lika rättigheter,vår kristna grund mm.Det håller inte att kalla politikerhelvetet för naiva och okunniga tvärtom de som sitter på makten vet förbannat väl vad de gör mot svenska folket och vårt land,hur många oerhört kostsamma misslyckade sk integrationsprojekt har inte påvisat att integration av människor från väsenskilda kulturer och ideologi/religon som inte vill integreras är omöjligt och totalt bortkastade skattemedel som skulle gått till vården,skolan,polisen,försvaret ,infrastruktur utanför storstäderna mfl viktiga samhällsområden som totalt försummas för ett på förhand givet totalt misslyckad kommunistiskt samhällsexperiment,vad sjukklöverligan gör är att importera ännu mer av samma dysfunktionella tredje världen import och välkomna ännu mer av grov brottslighet där alla utom skötsamma arbetsamma svenska medborgare får all inclusive.Arbetarna i Sverige är inget annat än de nya trälarna åt socialisterna/kommunisterna.Svenska folket måste avkräva socialistjuntan Löfven svar om varför de blåljuger alltmer för att försvara den alltmer ökade importen av brottslingar och bidragsmigranter från tredje världen ,svar skall avkrävas om vilka är Löfvenjuntans herrar de tjänar? hur mycket betalt får de för att förråda,byta ut,utplåna svenska folket,skänka bort vårt land och våra pengar till vettvillingar,våldsverkare och lycksökare från tredje världen?Vem tjänar de då de uppenbart inte tjänar och arbetar för det svenska folket och Sveriges land som de har överbetalt för att göra?Löfvenjuntan måste avsättas/avgå NU.
  Precis det här som Per Albin Hansson varnade för har Sveriges socialistjuntor sedan decennier gjort och alltjämt ökar och driver med en galnings frenesi,och ingen som är vid något lite sans och förnuft kan väl tveka om att det är en ondskefull Sverigeförstörande plan som nu är i sin slutfas som politikerhelvetet så frenetiskt och psykotiskt genomdriver.

  Per Albin Hanssons tal första maj 1933

  ”Låt oss lova varandra att göra Sverige till en demokratins högborg och aldrig tillåta att resultatet av generationers gångna kamp och offer och våra egna mödor lämnas ut som byte åt våldsverkare och vettvillingar”

  Gilla

 • jhonsson

  Var Kurdas 300 000 kr kom ifrån kan man ju alltid undra.
  Men nog hade det varit kul, om någon av PK-elitens folk kunde ta över Kurdas rörelse, så de fick se, vad mångkultur innebär i verkligheten!

  Gilla

 • Per Andersson

  Inbrott j u s t den natten det låg 300.000 i kontanter i butiken eftersom han ‘inte hunnit’ vara på banken?

  Gilla

 • jhonsson

  Snart är det väl bara politikerna och PK-eliten, som inte ser eller fattar Sveriges totala kollaps

  Gilla

 • Rättsstravningsprojektet

  Stäng allt, vatten el, bussar, tunnelbana, dom vill leva som tiden stannat ändå.

  Gilla

 • Grune

  Om handlare behöver stänga sina sedan länge etablerade butiker på grund av att AB Löven & Reinfeldt skall envisas med att importera djupt kriminella till Sverige så tycker jag att denna smuggelfirma som får sin huvudsakliga inkomst från människosmuggling borde st för kostnaderna att skaffa liknande butiker i detta område.

  Gilla

 • Lena

  Det är inget att gnälla över, han visste att det är så, så har det alltid varit i Sverige, de som byggde landet hade det som tradition att förstöra allt fungerande, det var väl därför han och andra valde Sverige, eller ?

  Gilla

  • Stenbock

   Jo men ”min handlare” var ur äran och hjältarnas stam.En riktig gammal trygg skånepåg.

   Gilla

   • Lena

    Stenbock
    Jag förstår raljerade lite då jag undrar om dessa ”nyasvenskar” inte är medvetna om varför allt i Sverige är kaos numera.
    Vi hade ett välfungerande samhälle som de flyttade till och tusan ser det ut nu ?

    Gilla

 • Stenbock

  Detta invandrarproblem drabbar många i landet,I mitt ghetto kostade det till slut handlarens liv, och därmed ännu en tillbommad närbutik.Rådde honom otaliga gånger att sälja butiken.Men han ville fortsätta till sin pensionsålder.Nu är han död och pensionspengarna går istället till de som orsakade hans hjärtdöd.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: