Stäng

Häpnadsväckande oseriöst av SVT

MEDIA. SVT publicerade i går en artikel som påstår att sysselsättningen ökat med 244.000 personer de senaste nio åren, och att hela jobbökningen gått till utrikesfödda. Men artikeln är falsk och skriven för att förvirra, menar national­ekonomen Tino Sanandaji. ”Häpnadsväckande oseriöst”, säger nationalekonomen. 

Från Tino Sanandajis Facebook

SVT gör ett nytt försök att förvirra:

”Det är de utrikesfödda som fått de nya jobben i Sverige. Det visar den sammanställning av statistik som SVT Nyheter har gjort. Och utan det inflödet av arbetskraft skulle den svenska ekonomin få stora problem. Den svenska ekonomin har blivit en jobbmaskin. Totalt har sysselsättningen ökat med 244.000 personer de senaste nio åren – och hela jobbökningen har gått till de utrikesfödda. Det visar SCB:s Arbetskraftsundersökning mellan åren 2008 och 2016.

För inrikesfödda har det inte skett någon ökning alls av sysselsättningen. Till stor del beror detta på att det var de inrikesfödda som drabbades hårdast efter finanskrisen. Bara under ett år försvann 111.000 jobb för denna grupp och det var först förra året som de inrikesfödda har kommit upp på samma nivå som före krisen….Hade vi haft en situation där bara inrikesfödda svarade för arbetskraftsförsörjningen skulle antalet arbetstagare inte räcka till”

Perioden 2008 till 2016 som undersöks ökade antal invandrare med 503 tusen. Det är därför inte speciellt imponerande att 244 tusen fler är sysselsatta. Bara 16 tusen av dessa 244 tusen jobb beror på ökat andel sysselsatta, resten är ren befolkningsökning. Andel sysselsatta ökade ännu snabbare bland inrikes födda än bland invandrare, vilket innebär att gapet i sysselsättning växte något.

SVTs siffor är omöjliga att tolka när de aldrig talar om att antal invandrare som inte arbetar men måste försörjas växte med ännu mer, med 249 tusen. Tillskottet av sysselsatta har varit mindre än tillskottet av de som måste försörjas. Dessutom är många sysselsatta inte riktiga jobb utan åtgärder eller någon som jobbar en timme i veckan.
Det avgörande för ekonomin är hur mycket som produceras per person som måste försörjas, inte hur stor befolkningen är. Därför mäts arbetslöshet och sysselsättningsgrad alltid och överallt i procent.

SVT påstående om finanskrisen är således nonsensartad. Finanskrisen drabbade invandrare hårdare om man räknar procent sysselsatta. Att jämföra antal utan att ta hänsyn till att invandrarbefolkningen växte med flera hundra tusen och sen dra slutsatsen att invandrare klarade finanskrisen bättre är häpnadsväckande oseriöst.

Påståenden om arbetskraftsbrist är också svammel som bortser från att efterfrågan på arbetskraft ökar när befolkningen växer. S-styrda Arbetsförmedlingen låtsas att det finns ett viss ”behov” av arbetskraft oberoende av folkmängden.

Tricket är att utnyttja allmänhetens bristande förståelse av demografi för att förvirra de som inte kan ekonomi. Det är som att säga att Banglades skapade 30 miljoner fler jobb medan Danmark har samma antal i arbete och dra slutsatsen att Banglades därför har starkare ekonomi.

Tino Sanandaji

11 reaktioner på “Häpnadsväckande oseriöst av SVT

 1. Flyktingstöd gav rekordstora vinster. Men kommande kostnader………..

  Trots stigande kostnader gjorde kommunerna förra året ett bättre resultat än någonsin med mäktiga 21,5 miljarder kronor i överskott. Och största vinnare var små kommuner som tog emot många asylsökande.

  Stödet, som är beräknat på antal mottagna asylsökande, gav mycket pengar till landsbygdskommuner som hade tillgång till stora lokaler som snabbt kunde bli flyktingboenden.

  Stödet var fritt att fördela mellan 2015 och 2016, och en kraftig majoritet av pengarna har landat på 2016. 

  Överskotten i vissa flyktingkommuner rör sig runt 10 procent av skatter och stats­bidrag, att jämföra med 2 procent som är kommunsektorns tumregel för god ekonomisk hushållning. 10 procent liknar mer börsföretagsnivå.

  – Vi har i grunden en stabil och bra ekonomi. Sedan kan vi konstatera att staten betalat bra för flyktingmottagandet också, speciellt för ensamkommande flyktingbarn, säger Björn Fogelberg, ekonomichef i Munkfors.

  I asylskedet ska staten stå för individens kostnader. Statsbidraget blir ett stöd för att snabbt kunna bygga ut välfärdsservicen, till exempel skapa plats i skolor och förskolor.

  Ett tufft uppdrag – men kostnaderna har uppenbart inte motsvarat stödet. Inte än.

  För de flyktingar som får uppehållstillstånd och stannar i kommunen kommer kostnader, det vet man. Men många som får uppehållstillstånd rör på sig.

  – Vi har en exceptionell situation. Kommer alla flyktingar att lämna oss samtidigt? Läget är jätteosäkert, säger Sara Jonsson, ekonomi­chef i Ljusnarsberg.

  http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/flyktingstoed-gav-rekordstora-vinster-32291

 2. Stort TACK, Tino S.

  Det är tur att det finns några som dig, som lägger fram hela faktabladet.

 3. Sveriges Televisions pietetslösa policy och personal brand är just den akuta bristen på seriositet, och det enda vi kan vara förvissade om är att allt som produceras inom detta etablissemangets primära propagandaorgan uteslutande är desinformation till bidragsparasiternas fromma. Ingen subjektiv och vilseledande nyhetsförmedling kan enligt dessa globalistryttare vara alltför befängd då det gäller att söva den politiskt oinitierade och aningslöse dumdjäveln framför TV-rutan allt djupare, och behålla honom i vanföreställningen att invasionen av socialt undermåliga individer skulle vara gynnsam för Sverige – hela världens lekstuga.
  Andreas.

 4. Både Stalin och Hitler hade propagandans stora inverkan klart för sig. Det är uppenbart att Löfven & Co kopierar dessa båda despoters sätt att torgföra sin politik. Lögn och undanhållande av sanning och verklighet några av ingredienserna. Regeringen verkar i symbios med SVT och pressen. De sistnämnda är för sin existens beroende av statligt stöd. Det gäller att göra reklam för den förda politiken, annars ryker väl bidragen.
  Man kan lura alla inbland.
  En del kan man lura hela tiden.
  Men man kan inte lura alla hela tiden.

 5. SVT är en ren propaganda kanal som ej bör stödjas ekonomiskt. Så säg upp licensen Ni som inte gjort det än. Svält ut dem.

 6. I kvällens Aktuellt ondgjorde sig Bert Sundström och Cecilia Geralde om rysk statstelevision som inte talade om vad som verkligen händer, demonstrationer mot Putin mm. Folket får lov att läsa alternativa medier för att få veta. Konstigt att de reagerar mot det i Ryssland men inte på att det är precis vad de själva gör emot oss arma folk? Här är Fake News i varenda nyhetssändning. Ingen licens till kommunist-TV!

  1. Finns hur mycket som helst av demonstrationerna i Moskva på ryska media, även på RT finns en stor artikel. Så det är inte alls lika illa i Ryssland som i Sverige. I Ryssland har man fortfarande gammelmedia som är oberoende från staten alltså. Sen att det är Soros och CIA som bekostar demonstrationerna i Moskva talas det tyst om i svenska media. Sen kan jag upplysa svenska media att Navalnyj INTE är oppositionsledare i Ryssland som man felaktigt påstår, det är kommunistpartiets ledare Zjuganov som med sina 13% har den positionen tillsammans med ett par andra mindre partier. Bröderna Navalnyj är ökända kriminella busar utan något som helst stöd bland det ryska folket, det kan räknas i promille sett över hela landet. Putin har stöd av ca 80% av det ryska folket.

 7. Det är klart när utrikesfödda har FÅTT jobb med en massa subventioner och positiv särbehandling, utan att visa betyg eller meriter de hade ju inte ens ID-handlingar. Mycket få Svenskar kan FÅ sådana jobb utan vidimerade meriter. Det är ett hån mot alla Svenskar med låg utbildning som inte fick jobb före vansinnesinvandringen !!!!!!

 8. ”Fake News” var det inte det som skulle elimineras, tyvärr har inte SVT och MSM tagit till sig informationen och förstått att informationen också var riktad till public service och MSM!

  Det är ju självklart att tok vänster patrasket inte begrep att informationen om ”Fake News” också var riktad till tok vänster patrasket själva!

  Tok vänstern har ju aldrig någonsin varit ett parti med konstruktiva realistiska förslag på svårhanterliga situationer! Tok vänstern är ett missnöjes parti som drar till sig de mest sorgliga typerna av människor, människor missnöjda med sina liv, arbeten och sin hushålls ekonomi! Ja helt enkelt människor som fullständigt misslyckats med att skapa sin egen och sin familjs framtid! Människor som i sin enfald och naivitet inbillar sig att de som lyckats ska beskattas till döds och att de som lyckats därmed har ett ansvar för att försörja de mest sorgerliga människorna, människor som inbillar sig att de ska åka omkring på en räkmacka genom livet och har inte en tanke på att lite får man anstränga sig för att få det lite bättre! I tok vänstern och deras partiprogram framgår klart och tydligt att alla ska ha det lika dåligt och helst lite sämre! Framförallt ska de som lyckats här i livet avstå större del av sin lycka till förmån för arbetsskygga individer som helst av allt vill bli behandlade som fågelungar eller guldfiskar allt serverat på silverfat, serverat på silver fat av de driftiga som lyckats, till de högljut missnöjda individer! Jag har under mitt liv sett alldeles för många exempel på misslyckade, avundsjuka, sorgliga individer som ansett att de ska bli försörjda genom samhällets försorg!

  En röst på något marginaliserat missnöjesparti i riksdagsvalet 2018 är en fullständigt bortkastad röst! Ge istället din röst till Sverigedemokraterna för att göra Sverige fantastiskt igen! En röst på Sverigedemokraterna ger dig som medmänniska absolut störst utväxling på din röst i riksdagsvalet! Ge dina barn och barnbarn möjlighet att uppleva det Sverige som var så fantastiskt i vår barn- och ungdomstid!

  Stefan Löfven avgå, utlys nyval och anordna Swexit omröstning!

 9. He he , jag fick ett skrattanfall när jag kollade på rapport 19.30 i kväll när Bert Sundström sa att ryska folket letar på nätet efter korrekta nyheter eftersom de inte litar på statstelevisionen. Precis som i ett annart land vi känner väl………..!, eller hur.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: