Nu kommer baksmällan


Lunds kommun budgeterade för ett överskott på 72 miljoner i år. Redan nu i mars är överskottet raderat och prognosen pekar istället på minus 36 miljoner.

Både opposition och majoritet ser allvarligt på saken och sedan en tid tillbaka har socialnämnden getts i uppdrag att ta fram åtgärder som får ekonomin i balans. Varför har det då gått så här?

”Det är väldigt stora siffror, men det är ingen överraskning i sig att det är problem med ekonomin kring flyktingmottagandet”

Säger kommunstyrelsens ordförande, Anders Almgren (S).

Just precis, det är flyktingmottagandet som skapar stora hål i ekonomin. Den statliga ersättningen till Lunds kommun täcker inte hela kostnaden och det är ett gap på 90 miljoner som nu gör att kommunens budget rasar.

Sydsvenskan

Anders Almgrens partiledning har infört nya regler för mottagandet av ensamkommande, vilken bl.a. innebär en sänkning av statens ersättning till kommunerna. ”Det handlar om miljardbelopp” säger Ylva Johansson (S) om statens besparingar. Det var tänkt att regeln skulle börja gälla vid årsskiftet 2016/2017, men högljudda protester från de kommuner som gjort stora vinster på mottagandet fick regeringen att skjuta fram detta till den 1:a juli.

Att denna sänkta ersättning ligger med i Lunds budget måste vi förutsätta. Tveksamt dock om statens överrullning till kommunerna för 2015 års asylkaos finns med i beräkningen. Denna överrullning kan komma att bli en chock för Lunds skattebetalare, eller som JohanWesterholm på Ledarsidorna uttrycker det; 2018 – Den stora mardrömmens år

Om det överhuvudtaget finns någon tröst för Lunds skattebetalare i detta, så är det möjligen att många fler kommuner kommer att få se sina uppgjorda budgetar rasa samman, betydligt fler.

 


9 responses to “Nu kommer baksmällan

 • Jhonsson

  Revisionsfirman PwC räknade ju ut att Sandviken tjänade 500 miljoner på sina arbetslösa invandrare. Jag kan bara rekommendera Lunds kommun att anlita PwC så trollas de röda siffrorna genast bort!

  Gilla

 • Billy Boy

  Hultsfreds kommun i Småland har också kört in i väggen!

  Delcitat

  ”Vi pratar om att stänga vår gräns – som Sverige gjorde
  Hultsfred, med 14 000 invånare, är en av de kommuner som tagit emot absolut flest flyktingar sett till invånarantal. Anledningen är att över 800 personer som beviljats uppehållstillstånd valt att flytta till kommunen på egen hand, så kallat EBO, eget boende.

  Migrationsverket hyr dessutom bostäder åt runt 1 300 asylsökande i Hultsfred, vilket i sin tur bedöms vara en anledning till att många blir kvar där eller flyttar dit efter att de beviljats uppehållstillstånd.

  Kommunen har vädjat till Migrationsverket om att ”lämna tillbaka” asylbostäderna men fått nej. Enligt både tjänstemän och politiker återstod därför bara ett alternativ: Att göra kommunen så oattraktiv som möjligt för dem som letar efter ett nytt hem i Sverige.
  (Publicerad 2017-01-12)

  Slut delcitat

  Läs gärna hela reportaget på länken nedan!

  https://unvis.it/dn.se/nyheter/sverige/vi-pratar-om-att-stanga-var-grans-som-sverige-gjorde

  Gilla

 • Pekka

  Nu börjar förödelsen som sossarna ställt till med synas, vi har dock bara sett början på deras skadliga politik.

  Staten/sossarna kommer att dra in ersättningen till kommunerna nu under 2017, det kommer att bli fullständigt kaos i vårt samhälle…..

  Sossarnas luftslott kommer att rasa.

  Socialdemokraterna är Sveriges största hot!

  Gilla

 • Lena

  Sverige gör som vanligt , utvisar de som är skötsamma och jobbar , behåller övriga. Är det för att hyfsa siffrorna—de 80000 som skulle ut ur landet ?
  De som är välutbildade och skötsamma, de följer ju reglerna så —nu är det problemet
  delvis löst…………..
  http://digital.di.se/artikel/dubbelt-sa-manga-kodare-utvisas-av-migrationsverket
  Avgå regeringen !

  Gilla

 • Eva

  Hoho! En LITEN UTMANING bara!

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Kommunpolitikerna borde kan ta och läsa Tino Sanandajis bok Massutmaning så att de inte blir så handfallna inför de kommunala budgetutskotten.

  Gilla

 • Mm

  Äntligen, hoppas resten av kommunerna i Sverige får samma käftsmäll snart så sömngångarna fattar att NU gäller det deras barns framtid i Sverige. Hur de röstar och att de själva påverkar barnens framtid. Rösta för svenskarnas framtid och inte de ”svenskar” som åker tunnelbana i Stockholm. Och att miljömupparna åker ur riksdagen för alltid, hahahahoho

  Gilla

 • Cirkusen rullar på.

  Ja…förstår inte, att det går så här?
  Sveriges sk. ledare säger ju att det är en LITEN belastning, men det blir bra på sikt.
  Hoho…är det någon hemma!

  Gilla

 • Hönsmamman

  Det blir skatteutjämningsbidrag till alla? Dra det från biståndet till Afghanistan, Syrien och Somalia m fl? Förklara för dem som kommit hit och be de m välja mellan att de får pengarna eller att deras land får dem? Om de väljer sig själva har de inte klarat värdegrunden och avvisas? Om de väljer landet så avvisas de för att de själva valt der? Stannar de då får de tillgång till välfärd baserat på inbetald skatt under tiden de varit i landet?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: