Opinion live – om husdjur!


Somliga tycker att djuren  tar för mycket plats. Hundägare som kan visa dålig hänsyn till andra.En journalistpöjk tyckte att hundägare begärde för mycket när man inte skulle få tända raketer på nyår. Detta lyssnar jag gärna på, men debatten blev inte speciellt intressant eftersom ingen hade något riktigt att komma med MOT hundägarna. Jag personligen anser att hundägare är några av de mest egoistiska människor. Inta alla men väldigt många.

 

Jag vill börja med att säga att jag också haft hund en stor del av mitt liv så jag vet vad det innebär att älska sin hund.  Vad jag inte kan förlika mig vid är att hundägare – nu talar vi inte om alla men om väldigt många – inte kan förmå sig att visa hänsyn mot hundrädda, vilt och lagen.

Där jag bor, i skogsbrynet, dit kommer folk antingen i bil eller gående med sina hundar och släpper lös dem oavsett årstid. Om man påpekar vänligt får man snäs tillbaka. Om man snäser tiger de bara och går vidare. Fortfarande utan koppel.

En veterinär på Strömsholm sade i ett program – ”stackars hund, det får bli en hel sommar i koppel” Tilläggas bör att denna hund var skadad och fick inte springa. Borde inte veterinären veta att hundar skall gå i koppel på sommaren!!

Några säger säkert-min hund jagar inte!  ALLA hundar jagar. De kör nosen i backen och luktar, det kan räcka för att skrämma en fågel att lämna sitt bo i marken. Om man skall få lov att ha sin hund lös-året runt-så skall man ha sådan koll att man har 100% kontroll och det räknar man med endast är 1,5 meter ifrån dig, som ett normalt koppel. Vem bryr sig om detta??  Inte många.

Ur lagen: Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel

Det finns de som har flera hundar som de bara släpper i en halvtimme i skogen och sedan ropar tillbaka. Vilken skada har dessa hundar gjort under denna tid?

Jag påpekade för en hundägare  att jag inte uppskattade lösa hundar runt mitt hem och skogen. -Bara så att du vet så släpper jag min hund ändå, var svaret jag fick!?

Jag har flera grannar, speciellt en som är hemma hela dagarna men vågar inte gå ut i skogen själv p.g.a. alla lösa hundar. Då bor vi så att 3 steg utanför tomten är skogskanten. Skall hundägare bestämma över oss andra om vi skall kunna gå ut i skogen eller ej? Jag är inte rädd för hundar men har blivit attackerad av samma hund flera gånger. Hundägaren, en gammal gubbe har noll koll. Av naturliga skäl har jag beväpnat mig när jag går i skogen. Hur? Det får hundägaren se…..

En lösspringande hund i naturen får kopplas av en jakträttshavare. Det är ofta markägaren eller någon som företräder henne eller honom.   Om hunden inte går att fånga riskerar den att bli skjuten. En hundägare har ett strikt ansvar att hunden inte orsaker ”skador eller avsevärd olägenheter”. Det gäller inte bara vilt utan även till exempel betande tamdjur. Även en hund som inte biter djuren, utan bara jagar dem i en hage, är ett exempel på en skada eller olägenhet.

Jag har sett det 1 gång, att en jägare var centimeter ifrån att döda en hund som bitit honom. Flickan som kom springande var 12 år så jägaren avstod av hänsyn till henne.

Varför tror ni att kommunerna bygger rasthagar till hundar lite varstans?  Finns fler och fler i bostadsområdens närhet. Där kan hundar rasa och springa av sig. Motion får de bättre  genom en promenad i koppel än att springa lös.

AJAJAJ – Nu är jag medveten om hur många tår och hela fötter jag trampat på men jag står fast vid det jag sagt. Hundägare är bland de mest egoistiska människorna. Jag hade gärna sett en riktig debatt men tyvärr blev den ganska löjligt lam.

Hintade lite i detta ämne  i Juli på Petterssons men inget har ändrats.  Man ringer polisen i extrema fall men de hänvisar till Länsstyrelsen.  Om inte de gör något så återstår jägarna, tänk på det!


35 responses to “Opinion live – om husdjur!

 • dave

  Nu är det så att i tätorter skall hunden vara kopplad. Är du ute i obygden gäller detta;

  http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Hundar-i-naturen/

  Gilla

 • håkan

  ojoj nu tog du i pettersson ! Haft hund i hela mitt liv och aldrig haft problem med att dressera dom till att tex gå utan koppel !! Sen finns de lika många dåliga hundägare som de finns gnällspikar och dåliga politiker !! En hundlort jämfört med hur asyllanterna grisar ner på sina boenden är en bagatell !! Visst ska man ha ordning på hunden men dom flesta som klagar är väldigt okunnig eller hatar djur !! Som muslimerna tex !!!!

  Gilla

 • Julie

  Denna artikeln är så typiskt jäkla svensk! Gnäll gnäll gnäll, hitta på en massa skit att det är ok att gå och skjuta hej vilt mot en hund som kanske råkat smita hemifrån.
  Sverige är så fruktansvärt hunsat att tanken på frihet – och även hundens frihet – räknas som ett hot mot stackars människor. Jössenamn!! Get a grip.

  Gilla

 • eugenecork

  sålänge det finns LÖSSPRINGANDE ARABER
  tänker jag ha min Amstaff/Rottis okopplad…ett av
  de få skydd, som en Svenne idag kan unna sig!

  Gilla

 • Mia

  Att påstå att alla hundar jagar och att det räcker med att de luktar på marken stämmer inte. Hundar har ett doftminne och på sina promenader känner de lukten av andra hundar som gått där och är mycket intresserad av det de lämnat efter sig.
  Jag har tidigare haft flera hundar och en av dem hade aldrig koppel. Hon var dresserad och kunde gå lös i trafiken och överallt.

  Det jag däremot inte gillar hos hundägare att de skaffar sig kamphundar, helt onödigt när det finns så många andra raser att välja på.

  Gilla

  • mari svensson

   Lukta på marken vid ett bo kan räcka för att skrämma ……..Det finns några få hundar som kan gå lösa men de är lätt räknade. De skall gå vid sidan av ägaren hela tiden för att det skall räknas som full kontroll. Både Länsstyrelsen, miljö & hälsa och polisen säger samma sak.

   Gilla

   • Mia

    Den fågel som placerar sitt bo på marken är nog mer rädd för katter som tar ett stort antal fåglar varje år. Eller ekorrar och stora fåglar som vill åt äggen.Kanske också litet rädd för kopplade hundar.
    Jag hade full kontroll på min hund som till och med satt lös utanför en livsmedelsbutik när jag gick in.. Alltid vid samma stolpe, men ibland var den upptagen så hon fick sitta vid en annan några meter där ifrån. Om den andra hunden hade gått hem när jag kom ut hade min hund alltid bytt till ”sin” ordinarie stolpe,
    Satt där helt stilla och såg ut om hon var kopplad.

    Gilla

   • Grune

    Till ”Mia”.
    Tror du att din hund (förmodligen en hanhund) skulle sitta lika lugn om det kom dit en kåt tik?????

    Gilla

   • Mia

    Nu skrev jag ”hon”.
    Ingenting fick henne att flytta på sig förutom att byta stolpe som gick på några sekunder.

    Gilla

  • Grune

   Angående ”kamphundar” har du fel. Kamphund är ingen ras. Du kan få en pudel att bli s.k. kamphund. Det är hur ägare dreserar hunden till som avgör.

   Gilla

   • Mia

    Jag vet att det inte är en ras men för att ni ska förstå vilka hundar jag menar måste jag kalla dem något.
    Hundens uppfostran är det viktigaste men många ägare till dessa tillhör inte de mest hundvana hundägarna som går på dressyr.

    Om jag får en pudel till att bli kamphund är det inte lika farligt för den som eventuellt blir attackerad.
    En pudel har inte samma styrka.

    Gilla

  • Mimi N.

   Darura. Kamouflage.

   Gilla

 • Peter Kostin

  När hundägare börjar ta upp skiten efter hunden ska politiker ta sig en funderare på om raketer ska förbjudas

  Gilla

  • anna

   Raketer skrämmer fler djur än hundar. Hästar t ex och dessa har svårt att återhämta sig efter att ha blivit skrämda av raketer. För 2 år sedan så blev en häst skrämd av raketer i närheten av sin hage och rymde. Den gick igenom isen och hittades död flera månader senare. Många tycker det är roligt att skrämma just hästar och väljer då att skjuta bredvid deras hagar. Inte ok enligt mig. Raketer bör hållas på speciella områden, för inte fan ser man vackra fyrverkerier bland Svenssons. Låt experter sköta sådant så är det både tryggt och vackert.

   Gilla

 • hundar

  GAMMAL GUMMAS erfarenheter om hundar när min pudel blev 14 år så bet den mig . -veterinären sa den har blivit senil o förstår inte läget

  Gilla

 • Carina-Fina

  Jag har två jakthundar. Men att det gör mig till egoist går inte in i mitt huvud. Att kalla alla hundägare för rasister är lika dumt som att kalla alla SDare för nazister.

  Gilla

 • Grune

  En sak som jag som hundägare blir skitförbannad på är alla dessa kärringar som klär ut sina hundar. En sådan matte skall omedelbart bli av med sin hund och få dryga böter för djurplågeri. Sedan skall hon få klä på sig en päls under sina vanliga kläder och gå ut i värmen om det är 30 grader i skuggan. Det finns inte en enda hund på jorden som gillar att ha kjol, det är bara matte som tror det.

  Gilla

 • hundar kopplade , om du möter någon ETT MÅSTE

  jag vet HUNDAR som ägarna tror , är väl uppfostrade , kan göra ett utfall , fråga zigenare HUNDAR GILLAR INTE SLÄPANDE KJOLAR

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Att en jägare får skjuta en lösspringande hund på sina marker utan vidare kan du bara glömma! Sprid inga sådana uppgifter utan att kolla fakta, tack. Det kan sluta illa!

  4 § Om en hund springer lös i ett område där det finns vilt, får jakträttshavaren eller någon som företräder honom ta hand om hunden. När detta har skett skall hundens ägare eller innehavare snarast underrättas. Om denne inte är känd, skall i stället polismyndigheten i orten underrättas.
  Kan inte hunden tas om hand, får polismyndigheten låta döda hunden, om detta är angeläget från viltvårdssynpunkt och försvarligt även med hänsyn till omständigheterna i övrigt. Lag (1987:260).

  Gilla

  • Kalasbetalaren

   Kan lägga till innan jag får några dumma kommentarer, blir man biten är det nödvärn och då gäller helt andra lagar!

   Gilla

  • mari svensson

   Inte utan vidare – det sade jag inte. OM den inte kan fångas in på ett säkert sätt…… Stor skillnad.

   Gilla

   • Kalasbetalaren

    Suck! Som du säkert kan läsa i lagen som jag bifogade är det POLISEN som i så fall beslutar om att hunden skall avlivas, inte jägaren! En jägare har aldrig rätt att, som du skriver i texten, skjuta en hund bara för att han inte kan fånga den!

    Att en hund bara inte kan infångas är aldrig skäl för att få avliva den! Jag får tydligen ta lagen igen: ”om detta är angeläget från viltvårdssynpunkt och försvarligt även med hänsyn till omständigheterna i övrigt”.

    Hunden kan alltså, om inte detta uppfylls, springa lös hur länge som helst, ingen får skjuta den!

    Kan du inte bara erkänna att du hade fel och ändra i texten!

    Gilla

   • mari svensson

    Så här står det i lagen också. det kan jag ändra till.
    En lösspringande hund i naturen får kopplas av en jakträttshavare. Det är ofta markägaren eller någon som företräder henne eller honom
    Om hunden inte går att fånga riskerar den att bli skjuten. En hundägare har ett strikt ansvar att hunden inte orsaker ”skador eller avsevärd olägenheter”. Det gäller inte bara vilt utan även till exempel betande tamdjur. Även en hund som inte biter djuren, utan bara jagar dem i en hage, är ett exempel på en skada eller olägenhet.

    Gilla

   • Kalasbetalaren

    Du behöver inte förklara något för mig!

    Jag var bara rädd att nån skulle tro dig och råka illa ut för att dom har trott att dom har fått skjuta en hund bara för att den inte har gått att fånga in!

    Vi ska väl hålla väck ”fake news?

    Gilla

 • hundar kopplade , om du möter någon ETT MÅSTE

  hundar ska hållas kopplade , VÅR STÄDARE I TRAPPHUSET BLEV BIten i benet av en mini hund , när han städade trappen , ägaren hade släppt hunden fri , vid porten HÅLL hunden kopplad från din dörr till dörr . ÄVEN MINI HUNDAR vaktar sitt revir DOM ÄR INTE ELAKA ,MEN VAKTAR SITT

  Gilla

  • Okopplad

   Lite väl drastiskt beskrivet. Lösspringande hundar ja, men det står också i lagen att har du din hund i din närhet och kontroll på den behöver den inte vara kopplad.

   Gilla

   • hundar kopplade , om du möter någon ETT MÅSTE

    DU VET inte hur din hund tänker , REVIR är ordet . inte elak hund

    Gilla

   • Grune

    Det finns ingen privat hundägare som har kontroll på sin hund. Det behövs bara att det kommer en löptik så skiter hunden i vad ägaren säger.

    Gilla

   • Mia

    Ingen hundägare….då utgår du från att alla har en hanhund.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: