Stäng

”Mariestadsbo” och knarkhandlare hade två miljoner i kontanter

INVANDRARBROTT. Två lyxbilar, guld och nästan två miljoner kronor. Det var vad knarkhandlaren och småbarnspappan Nicholas Ghalandari, 36, från Mariestad hade i sin ägo. – Det är förvånansvärt att man kan ha så mycket tillgångar utan att ha en stabil inkomst, säger Johan Rapp, chef för polisens utredningssektion i Skaraborg.

Nu har knarkhandlaren och hans kumpaner – däribland krigsveteranen Tomi Kacic-Barisic – dömts till fleråriga fängelsestraff efter en misslyckad knarkaffär.

Polisens spanare följde efter tre personer, däribland 36-årige småbarnspappan Nicholas Ghalandari, i två bilar som var på väg mot Malmö i mitten av oktober förra året. En fjärde person hämtades upp på vägen, i halländska Hyltebruk.

När männen stannade på en parkeringsplats i Burlöv under eftermiddagen samma dag dök även en femte person, 46-årige Tomi Kacic-Barisic, upp på en vespa. Efter att ha varit i en av bilarna en kort stund lämnade Kacic-Barisic platsen på vespan. – Det är en överlämning av narkotika och det är där den sker, säger Johan Rapp vid Skaraborgspolisen.

Polisen stoppade sedan bilarna på E6 söder om Helsingborg och då hittades två hekto kokain i den ena bilen. De fyra männen i bilarna greps och den femte, Kacic-Barisic på vespan, häktades några veckor senare.
– Det här är ett löst sammansatt kriminellt nätverk som haft ett syfte att leva på kriminalitet, säger Johan Rapp. När polisen gjorde husrannsakningar sökte man efter narkotika, värdeföremål och kontanter. Det hittade man – med råge.

– Man granskade huvudmannen, ”Marieholmsbon”, Nicholas Ghalandari, han hade två dyra Audibilar och en hel del tillgångar utan att ha någon inkomst. Det är förvånansvärt att man kan ha så mycket tillgångar utan att ha en stabil inkomst. Jag delar åklagarens uppfattning att det här är investeringar han gjort efter vinst av kriminalitet, säger Johan Rapp.

Det polisen beslagtog från den ”västsvenske” mannen var, enligt vad polisen själva uppgett i ett pressmeddelande närmare 1,9 miljoner kronor, en klocka värd 130 000 kronor, guld för 265 000 kronor och de två Audi-bilarna som värderas till drygt 1,3 miljoner kronor.

De fem männen åtalades vid Skaraborgs tingsrätt gällande bland annat grovt narkotikabrott, samtliga fem män dömdes till fängelse.

Den man som av polisen pekas ut som huvudman, alltså Mariestadsbon Nicholas Ghalandari, dömdes till tre år och sex månaders fängelse. Hans kumpan Tomi Kacic-Barisic fick samma straffpåföljd. Övriga män dömdes till fängelse i mellan ett och ett halvt till tre år.
I domen skissar tingsrätten upp männens bakgrund. Där framkommer det att både Nicholas Ghalandari och Tomi Kacic-Barisic är småbarnsföräldrar. Ghalandari har drivit ett bilföretag medan Kacic-Barisic varit sjukpensionär till 75 procent men även jobbat inom ett familjeföretag.

Av domen framgår även att Kacic-Barisic tidigare varit krigsveteran i forna Jugoslavien. I domen fattade tingsrätten även beslut om att det som påträffades i knarkhandlarens ägo skulle förverkas.

Polisen är uppenbart nöjd med domen – och menar att man fått bort delar knarket från Mariestads gator, i alla fall för tillfället. – Vad jag kan tillägga är att en sådan här aktion ger god efterklang i den lilla staden Mariestad. Man lyfter bort kriminella därifrån och tidvis minskar narkotikan där. Framför allt sänder det en god signal.

Både Nicholas Ghalandari och Tomi Kacic-Barisic är tidigare dömda för brott. Ghalandari bland annat för grov misshandel och narkotikabrott, Kacic-Barisic för vapenbrott och narkotikabrott.

Mariestadstidningen som glömmer en del…

-Pettersson tycker det är bra att deras tillgångar beslagtas, men straffen är för lindriga och medborgarskapen ska dras in. Barnen behöver inte sådana föräldrar, dessutom ska alla bidrag de fått när de inte arbetat betalas tillbaka…

7 reaktioner på “”Mariestadsbo” och knarkhandlare hade två miljoner i kontanter

 1. Den där kreativa gruppen människor har vi i Södertälje erfarenhet av sedan Balkankriget.
  Två av sveriges största polisutredningar gäller den gruppen.
  De äger numera en stor del av fastigheterna i Södertälje. – och pitzerior!
  Den maträtten finns inte i min värld så jag kan inte stava till den.

  Tidigare kommunalråd avgick när det började ”brännas”.
  Södertäljebor ”flyr” från stan.
  M.a.o. Södertälje har varit en föregångare för övriga Sverige.
  Malmö, Uppsala och Stockholm börjar komma i kapp.

  Jag har brukat använda liknelsen ”råttor”, men här räcker inte det.
  Här är nog ”Vargar” eller ”Björnar” en bättre symbol.
  Nära vänner och arbetskamrater hotade till livet är bara rubriken till en berättelse om Södertäljes ”pensionsräddare”.

  Håll ut! Det kan bli bättre? – Kanske?

 2. Majoriteten av all kriminalitet i Sverige utgörs av invandrare.

  Om vi inte blir hårdare och sätter klara gränser kommer det att gå överstyr, det har det redan gjort men det kommer att bli MYCKET värre.

  Socialdemokraterna håller kriminella om ryggen och förstör Sverige med sin bedrövliga politik, de har gjort det sedan Palme tillträdde.

  Ska vi få bukt med problemen måste sossarna bort, de gräver gropen djupare för var dag som går..

  SD är vårt enda hopp, gå med och bli betalande medlem.

 3. Johan Rapp säger, att så mycket tillgångar kan man inte ha utan utan en stabil inkomst. Men det var väl just det han hade.

 4. Det är bra att vi kan fånga råttorna som äter sig in i vårt fosterland.
  De smyger in bland oss.
  De använder det vi byggt upp.
  De lever på våra bidrag – eller gör kriminella affärer.
  Vi måste hjälpas åt att få råttorna att intensivt längta hem.

  Jag använder ett råttgift, som de blir törstiga av så att de flyr mot vatten.
  Då slipper jag lukten av död råtta!

  Vi kan hitta på fler sätt att få råttorna att längta hem.

 5. Det är väl inte så konstigt att ha några miljoner om man är knarkhandlare. Men man kanjumtucka det är märkligt att polisen inte fångat in honom tidigare. Eller kanske inte förresten med tanke på polisens vanliga tillkortakommande.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: