Stäng

EU-dom: Ingen skyldighet utfärda humanitära visum

INVANDRING. EU:s medlemsstater har ingen skyldighet att utfärda humanitära visum till personer som vill resa till deras länder för att söka asyl, skriver EU:s domstol i sin dom. Däremot har de möjlighet att göra så, på grundval av egen nationell rätt.

Fallet handlar om en familj från staden Aleppo i Syrien, som i höstas ansökte om visum till Belgien och hoppades få bo hos bekanta där. Belgiska myndigheter avslog familjens visumansökan, som gjordes på den belgiska ambassaden i Libanon och med hänvisning till humanitära skäl.

Unionens generaladvokat Paolo Mengozzi, som ger råd till EU-domstolen, har yttrat sig i fallet och sagt att EU:s medlemsländer måste bevilja visum till människor som riskerar tortyr eller inhuman behandling. Yttrandet är inte bindande men brukar följas av domstolen, vilket alltså inte skedde i det här fallet.

Om domstolen hade följt generaladvokatens råd hade det kunnat få stor effekt på flyktingströmmen till EU, eftersom möjligheten att söka visum på ländernas ambassader för att sedan ansöka om asyl vid ankomst hade öppnats.

Enskilda medlemsländer har rätt att utfärda visum men någon plikt att göra det föreligger alltså inte, enligt EU-domstolen.

-Pettersson minns statsminister Löfven, mitt Europa bygger inga murar och vi måste följa internationella avtal och konventioner…

6 reaktioner på “EU-dom: Ingen skyldighet utfärda humanitära visum

 1. OT: Nu har de kommit på hur de kan tvinga bort svenskar från sina bostäder! Vi ska tvingas betala för en imaginär värdestegring och på pengar vi kanske aldrig får ut eftersom vi kanske aldrig säljer eller värdet kanske rentav sjunker igen om efterfrågan minskar! Gissa vilka som tar över lägenheterna, ett visst invasionsverk förstås och vilka kommer att få bo där i framtiden?! De konfiskerar inte våra sommarstugor utan går rakt på våra hem!
  http://www.gp.se/ledare/medborgare-rättslösa-mot-skatteverket-1.4184693

 2. Nu ska Ungern återigen visa på vilka möjligheter ett land har att hantera asylsökande. De ska hållas samlade under tiden utredning om asylskäl finns.

  De verkar ha fått fram en algoritm som ökar landets säkerhet samt minimerar kostnaderna mm.

  1. De har byggt upp en flyktingförläggning (såg nytt ut) där alla asylsökande ska bo tills deras ansökan behandlats. SVT och andra media skriker att man ”spärrar” in kvinnor och barn och män som flytt undan lidande och är svårt traumatiserade. De får mat och husrum tills deras ärenden är avgjorda.

   Tänk vad enkelt att skicka ut de som inga asylskäl har!

 3. Oj, vi får något för EU, det måste ju utnyttjas till 100%, tänker PK-”sverige” !!!!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: