Stäng

Statens överskott förra året: 49 miljarder

SKATTER. Statens överskott ökade till 7,5 miljarder kronor i fjärde kvartalet, vilket gav ett överskott för hela 2016 på drygt 49 miljarder. Finansminister Magdalena Andersson (S) är positivt överraskad av de oväntat starka statsfinanserna. – Det här är ett väldigt stort överskott för 2016. Det har överraskat på uppåtsidan, säger Magdalena Andersson.

Enligt SCB är det första gången på nio år som det fjärde kvartalet ger ett överskott i statens finanser. Kraftigt ökade produkt- och produktionsskatter, som ökat med drygt 21 miljarder, är en förklaring. Därtill kommer minskade utgifter av engångskaraktär, som återbetalade EU-avgifter.

Magdalena Andersson tycker man kan se överskottet som ett resultat av att regeringen har fått bukt med skenande sjukförsäkringskostnader, sänkt kostnaderna för migrationen och vidtagit åtgärder mot skattefusket. Till det kommer den höga sysselsättningsnivån, som bidragit till högre skatteintäkter.

Hon är försiktig med att teckna in ett ökat reformutrymme i budgetarbetet: – Jag kommer alltid vara varsam med skattebetalarnas pengar. Men vi kommer ju med nya prognoser i samband med vårpropositionen. Men det här visar ju att den här regeringen har en väldig styrka i statsfinanserna.

-Pettersson är ingen nationalekonom men när jag tittar på statsskulden så verkar den öka i snabb takt…

Finansminister Andersson är säkert nöjd med att det spars på alla områden utom regeringskansliet och asylinvandringen, och att polisen, försvaret, vården, skolan och alla andra behöver pengar gör inget för finansministern.

Emma Andersson som fick föda i bilen efter att BB i Sollefteå kanske inte är lika glad över överskott och prioriteringar. Enligt svensk lag får man inte transportera dräktiga hundar längre än 50 km. På grund av politikernas BB-nedläggning i Sollefteå tvingas gravida kvinnor färdas 12-20 mil för att komma till förlossningsvården. På sådana här vägar dessutom.

35 reaktioner på “Statens överskott förra året: 49 miljarder

 1. Det sista inlägget du skrev Ricke fick du en tumme upp av mig. Håller med.

  1. Tack Roland, ger dig en tumme upp för den kommentaren! Jag tror INTE vi förstår allvaret i Sverige….-PENGARNA RÄCKER INTE TILL ALLT! Politikerfrälset vill inte ställa grupper mot varandra säger de MEN att ta emot KRAVMASKINER/200.000 muslimer/araber som de gjort under 2015-2016 och ge dem GRATIS bostäder + bidrag kommer att kosta skjortan…! DET ÄR INTE GRATIS OCH PENGARNA MÅSTE TAS FRÅN NÅGOT ANNAT OMRÅDE!
   Jag tror INTE vi blir medvetna om detta om vi INTE själva drabbas hårt och det kommer vi att göra vid nästa lågkonjunktur, vi får alla en generellt sänkt välfärd, så blir det tyvärr!

 2. Till förre socialdemokraten Ricke. Jag är inte handikappad förstår inte vad du fått det ifrån. Men har du inte sett på TV vilka som drabbas. Jag är också fd. socialdemokrat. Jag är en vanlig svensk folkpensionär. Men jag hatar orättvisor. SD brukar ju driva frågor som fattigpensionärer och dom handikappades svåra sits i Sverige. Tycker du alltså att det är dessa grupper man skall spara på? För att gynna sosse o fack-eliten?

  1. Roland….Livet är INTE rättvist, att man kan resa till Sverige och exempelvis få GRATIS BOSTÄDER är en absurditet i universum som bara händer där….! TRO MIG, jag har sett hur fattiga bor och lever på många håll på jorden, de sover på en madrass på golvet och sliter som hårt på dagarna i olika enkla jobb utan att gnälla och utan FÖRSÄKRINGSKASSA OCH SOCIALKONTOR….! Sossarna har bjudit in hela världen att utnyttja detta system….!
   Jag tror vi kan ana vad som kommer i Sverige, förlossningskliniker som läggs ner exempelvis, det sista Socialdemokraterna och övriga i 7klövern kommer att dra in på är bidragen till araber/muslimer…..! DET KOMMER ATT GNÄLLAS NÄR DET BÖRJAR SVIDA I SKINNET PÅ ALLA GNÄLLSPIKAR OCH ”CRIE- BABIES”…..Sjukvård må vara GRATIS i Sverige men är det inte på alla håll på jorden, det är kanske dags att vi alla blir vana vid vad som kommer för PENGARNA finns INTE till allt och vi är alla körda inom några år….!
   Vi kommer knappast bli rikare av att invitera 200.000 araber/muslimer sedan 2015-2016 + DERAS ANHÖRIGA….! Gratis bostäder ska fram, bidrag ska betalas ut!
   PENGARNA FINNS INTE OCH NÅGON SKA BETALA OCH JA, DET BLIR HANDIKAPPANDE OCH FRAMFÖRALLT DEN S.K. ”ARBETARKLASSEN”!!

 3. Två tummar NER för att jag värnar dom allra svagaste som finns i samhället. Man kan ju undra hur dom tänker? Skäms på Er!

  1. Roland Karlsson…Gav dig en tumme NER så det blir 3 + 1 tumme NER för att du tycker att de ska skämmas, du måste respektera att alla inte tycker som dig och kryper för dig och fjäskar bara för att du är så jävla handikappad!
   Ryck upp dig karlfan!

 4. ”Sverige ska låna ut ca 2 miljarder till Brasilien för deras köp av vapen från Israel och Sydafrika”!
  DN

 5. Apropå svensk ekonomi………….

  Bra reportage från Dagens Industri.

  ”Trots att svensk ekonomi går som tåget slår kommunalskatterna nytt rekord i år.
  Aldrig tidigare har skattenivån varit så hög för vanliga inkomsttagare och vågen av skattehöjningar spås bara öka i styrka.

  Nu kräver både LO och Svenskt Näringsliv att politikerna agerar.

  Det är ingen särskilt stor politisk fråga, utan sker i stor uträckning i det tysta.

  Medan man från politiskt håll pratar om olika reformer man vill genomföra ökar skatterna stadigt i kommunerna och landstingen år efter år.

  Och 2017 blev det återigen nytt rekord. I genomsnitt betalar svenskarna nu 32,12 procent i kommunalskatt (landstingskatten inkluderad), vilket är en kännbar ökning sedan 2000, då skatten fortfarande låg runt 30-procentsstrecket.

  Det skiljer sig också kraftigt över landet och skattesatser på runt 34 kronor per hundralapp är inte alls ovanliga bland glesbygdskommunerna och flera har till och med passerat 35-kronorsgränsen.

  LO, som traditionellt står för ett högt skatteuttag, har fått nog.

  ”Det här kan inte få fortsätta. Kommunal- och landstingskatten har blivit för hög och skillnaderna över landet är alldeles för stora. Det är dessutom så att de som betalar den högsta kommunalskatten får den sämsta servicen”, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

  Leif Östling, ordförande för motparten Svenskt Näringsliv, beskriver siffrorna som alarmerande.

  ”Det är helt förödande att man låtit det gå så här långt. Hur mycket ska man låta kommunalskatterna gå upp innan man agerar? Det här bäddar för populistiska partier och en svensk Trump-effekt om vi inte gör något åt det” säger han.

  Kommunalskatten har förändrats över åren och jämförelser långt tillbaka kan därför vara vanskliga, men enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, har kommunalskatten ”aldrig någonsin” varit högre än i år och det är framför allt de hårt pressade landstingen som driver upp skattenivåerna.

  ”Det som bekymrar oss mest är att vi kommit hit trots att vi befunnit oss i en väldigt gynnsam demografisk situation och dessutom har haft en oerhört stark konjunktur. Och nu har vi en helt annan situation framför oss, inte minst vad det gäller demografin”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

  Det hon syftar på är den stora efterkrigsgenerationen som nu börjar nå en ålder då man behöver allt mer vård.

  Samtidigt väntas kostnaderna för det rekordstora flyktingmottagandet 2015 – som än så länge legat på staten – att övervältras på kommuner och landsting i takt med att asylsökande får uppehållstillstånd.

  De 10 välfärdsmiljarderna som regeringen skjutit till ger tillfälligt andrum, men redan nästa år väntar betydligt kärvare tider.

  ”Vi bedömer att 2018 blir ett klart tyngre år och sedan blir det bara besvärligare för kommunerna och landstingen åren som följer”, säger Annika Wallenskog.

  Redan till 2020 kommer landets kommuner och landsting enligt SKL att sakna hela 47 miljarder kronor. Skulle det enbart pareras genom höjda skatter handlar det om ytterligare 2 kronor mer i kommunalskatt per hundralapp.

  Karl-Petter Thorwaldsson anser att man från politiskt håll måste vakna.

  ”Det är en sak att betala skatterna här i Stockholm. De är inte bara lägre, utan det finns dessutom tunnelbana och en väl utbyggd sjukvård. Men bor man i en kommun där man betalar 34–35 kronor i kommunalskatt och så lägger de ned förskolan och flyttar servicen, då är det klart man känner sig övergiven av samhället” säger han.

  Vad är då lösningen?

  Riktade statsbidrag till de kommuner som har det tuffast”, säger han.
  ”Vi kan också tänka oss att man gör en skatteväxling där man tar ut högre skatt på kapital och mindre skatt på arbete, och då är det kommunalskatterna som bör sänkas.”

  Både LO och Svenskt Näringsliv varnar för växande populism om inte klyftan mellan kommunerna minskas.

  Och för de enskilda kommuninvånarna är skillnaderna i skatt mellan kommunerna minst sagt kännbara.

  En person som tjänar 35.000 i månaden och bor i Dorotea i Västerbotten betalar nästan 20.000 kronor mer i skatt om året än om man bor i skånska Vellinge med samma lön.

  ”Vi håller på att klyva det här landet i två delar. De som betalar dessa enormt höga skatter kommer ju till slut ge upp och lämna dessa kommuner om inget görs”, säger Leif Östling.

  Men hans lösning skiljer sig radikalt från LO:s.

  ”Det enda sättet att komma åt detta är att i snabbt tempo få in fler privata leverantörer av vård, skola och omsorg. Vi behöver en kraftig förbättring av produktiviteten. Kommunerna och landstingen är inte affärsmässiga”, säger han.

  Att höja andra skatter på kapital och företagande och slussa pengarna till kommunerna ger han inte mycket för.

  ”Att slå ihjäl entreprenörskapet är det absolut sämsta vi kan göra. Vi måste bort från detta socialistiska tänkande, annars går det åt skogen för det här landet, det kan jag säga.”

  http://www.di.se/nyheter/kommunalskatterna-ar-rekordhoga-kritiseras-av-bade-lo-och-sn/

 6. Nu kommer slaskFAKE NEWSmedia öka på sitt marantamässande propaganda maskineri ännu mera ,man märkte direkt efter Trump/Rinkeby
  hur man drog igång propagandan med hur bra det går för sverige och visade massor med utvalda bilder/avsnitt på diverse araber och negrer
  så att befolkningen skulle koppla ihop orden bra och babbeinvasionen.
  Man tror i sin enfald att svenne är korkad och att det går och luras fortfarande ,men många har börjat göra som jag ,dvs byta kanal eller helt enkelt stänga av dumburken när propagandan drar igång .
  Jag mår illa rent fysiskt dom gånger jag råkar ha burken på när man på helt ”opartiskt sätt”förmedlar nyheterna ,dvs fake news.
  Opartiska nyheter ? Det har skrivits och visats över 3000 artiklar om Trump
  och dom har grävt och grottat under varenda sten efter skandaler och det enda konkreta dom hittade var lite snusksnack med en öl polare från 30 år bakåt i tiden ,han skulle ju för fan platsa som påven i rom,han är över 70 år har 5 ungar o barnbarn och är företagsledare ,och man hittar ingenting bra som han gjort?Opartisk?Man har inte skrivit ett enda ord som vittnar om något positivt ! Man beskriver honom värre än Hitler ,det kallas opartiskhet i fake news VANSINNIGT

 7. Då förväntar jag mig att en solidarisk och arbetarregering ser till att vi ”avskaffar” vår dryga kvarts miljon fattigpensionärer, till historieboken.

  Detta om något är solidaritet och när det finns så ”gott” om pengar i statsbudgeten så är väl det inget att snacka om.

  Eller hur sosse och finansminister Magdalena Andersson?

  Jag citerar en av dina sosse-kompisar i regeringen.

  ”Sedan år 2010 har sjukpenningtalet ökat med 80 procent. Utgifterna för sjukpenningen har ökat från 21 miljarder 2010 till 37 miljarder 2015. Kostnadsökningen för sjukpenningen har varit betydande de senaste åren och prognoserna är att ökningen fortsätter även om en viss minskning i ökningstakten nu syns. Det är en allvarlig utveckling som måste brytas, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.”

  Så här skrev försäkringskassan i ett pressmeddelande, här om dagen………..

  Sjukpenningtalet var i januari 2017, 10,9 dagar.

  Vilket innebär en uppgång med 0,4 dagar från motsvarande månad för ett år sedan

  Sjukpenningtalet är antalet nettodagar från sjuk- och rehabiliteringspenning dividerat med antalet inskrivna försäkrade.

  Regeringen har som mål att sjukpenningtalet ska minska till 9 dagar år 2020.

  Överskott i en statsbudget är ingen parameter på att något går bra i landet , så länge statsskuld och brister inom samhället är så uppenbara.

 8. Då förstår vi att svetsarn inte har kunnat infria löftet att ta bort överbeskattningen av pensionärer.

 9. Det kommer mer framöver…..ifrån 7-klövern, främst sossarna, som ser valet närma sig och vill då försöka övertyga Sveriges befolkning hur fantastiska de är på att styra ett land. Normala personer genomskådar denna pjäs och förstår att bakom kulisserna står länder med krav på stora återbetalningar som naturligtvis ska återbetalas. Inget land (förutom Sverige) ger bort pengar utan något som helst krav tillbaka.
  Vi ska spara, och spara (sämre sjukvård, sämre barnomsorg, sämre pensionsvilkor m.m för att ge till personer som Sverige inte ställer några krav på. Som alla vet…..DET NYA SVERIGE….ALLAh SKA MED…OM NI VISSTE VAD VI TJÄNAR PÅ DETTA….PÅ SIKT!!!.

  Stackars våra barn, och våra efterkommande……Kan inte be om förlåtelse, det är oförlåtligt.

  1. De lånar som galningar och statsskulden ökar, nästa lågkonjunktur är festen över….Att låna i en högkonjunktur till massinvandringen är osunt, – 2015-2016 kom det 200.000 muslimer och Integrationsverket har 10,000 anställda till enorma kostnader samtidigt skriker vården, skolan, polisen, förvaret efter mer pengar då deras budgetar är underfinansierade….
   Kommunerna blöder efter ett gigantiskt påtvingat flyktingmottagande, bostäder saknas….SOCIALDEMOKRATERNA lägger ner förlossningsvården och satsar på en historiskt dyr massinvandring…LÅT OSS AVSLÖJA SOSSARNAS FALSKA LÖGNAKTIGA PROPAGANDA!

 10. Min budget går med ett frapperande överskott. Har visserligen tagit en
  massa sms lån men för tillfället ser det mycket bra ut, Framtiden får mina barnbarn sköta.

 11. Tycker hon borde skämmas som vården, skolan o omsorgen ser ut idag. Undrar om hon är stolt över att hon gett FK order att skära bort timmar för grovt handikappade. Vore jag henne skulle jag skämmas. Hon är stolt så då får jag skämmas å hennes vägnar.

 12. Jag fattar heller ingenting, lånar vi eller inte?

  Vi har pratat mycket om detta och om någon kan hjälpa till att reda ut det är jag mycket tacksam!

  1. Staten lånar pengar hela tiden! Detta för att få inkomster och utgifter att gå ihop. Dvs våra skattepengar räcker inte till statens alla utgifter och måste därför låna pengar!

   Då skall man tänka på att vi har Världens högsta skattetryck och pengarna räcker inte!

   Svenska statsskulden är 1326 miljarder kronor per den 31 januari.

   Du kan läsa allt om statsskulden på Riksgälden.se

   1. januari
    10 januari 2017Stort budgetöverskott och lägre statsskuld 2016

    Statens totala in- och utbetalningar under 2016 resulterade i ett överskott på 85,3 miljarder kronor. Riksgäldens prognos från oktober var ett överskott på 79,7 miljarder kronor. Skillnaden förklaras till större delen av högre skatteinkomster.

   2. februari
    7 februari 2017Överskott för staten i januari

    Statens betalningar resulterade i ett överskott på 8,7 miljarder kronor i januari. Riksgäldens prognos var ett underskott på 2,1 miljarder kronor. Skillnaden beror främst på lägre utbetalning av medlemsavgift till EU och tidigarelagda inbetalningar av jordbruksstöd från EU.

 13. Det kanske har att göra med att statens kostnader lassas över på kommunerna och att man har en artificiellt negativ ränta trots att vi har en reell inflation runt 10%. Drar man bort dessa faktorer så är den faktiska siffran hundratals miljarder på minussidan och det vet nog de flesta som är någorlunda insatta.

 14. Ja vad hade det då blivit över om vi inte hade försörjt
  en väldigt stor del av världens befolkning?

  Om det nu går så bra varför fortsätter idioterna att
  ändå låna?

 15. Nu får vi sakta i backarna!

  Det är riktigt att budgeten gick plus 2016, men var mycket medveten om att det bygger på att staten lånar pengar, vår statsskuld ökar hela tiden!

   1. Grune!
    Exakt så är det! Då går budgeten ihop och nu till och med plus!

    I verkligheten betyder det att Staten behöver lån mindre än vad man planerat! Eller som man säger, budgeterat!

    Men staten lånar pengar hela tiden, gå in på riksgälden.se så kan du läsa allt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: