Kommun skyldig ordna boende för EU-migranter

ZIGENARE. Det är en kommunal angelägenhet att EU-migranter som tigger i kommunen får tak över huvudet. Det konstaterar kammarrätten som därmed slår fast att det inte stred mot lagen när Säffle kommun gav 120 000 kronor i bidrag för att EU-migranterna skulle få ett boende. 

Två kommuninvånare vände sig till Förvaltningsrätten i Karlstad och begärde att domstolen skulle göra en laglighetsprövning av kommunens beslut.

De båda kommuninvånarnas uppfattning redovisas i förvaltningsrättens dom: ”Bakgrunden till beslutet är att Centrumkyrkan har tagit hand om tolv EU-medborgare som försörjer sig genom tiggeri utanför kommunens affärer. Säffle är en liten ort och har aldrig tidigare behövt ett härbärge.”

”Det är föga troligt en kommunal angelägenhet att finansiera sådan verksamhet med kommunala medel. Beslutet bryter mot likställighetsprincipen i kommunallagen. Kommunen använder Centrumkyrkan som ’täckmantel’ för att kunna finansiera ett härbärge avsett för EU-medborgare.”

Kommen pekar dock på de kommunala skyldigheter som framgår av lagen. Även kommunens inställning redovisas i domen: ”Det ekonomiska stödet har lämnats till en lokal organisation i syfte att utföra sociala insatser för utsatta människor i Säffle kommun… Kommunerna har enligt socialtjänstlagen det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver.”

”Kommunal omsorg gäller i princip alla som vistas i kommunen och innebär en skyldighet att med akuta hjälpinsatser bistå dem som hamnat i en tillfällig nödsituation.”

Förvaltningsrätten konstaterade att EU-migranterna befann sig i Säffle kommun och att det därmed var en kommunal angelägenhet att ta ansvar för deras boendesituation på det sätt som kommunen hävdade.

Förvaltningsrätten skrev: ”Att bidra till att EU-migranter har tak över huvudet anser förvaltningsrätten faller inom ramen för vad kommunen har rätt att besluta enligt socialtjänstlagen, för att undvika en akut nödsituation för dessa personer.”

Kammarrätten instämmer.

Läs mer på Dagens Juridik…

-Pettersson funderar över ”tillfällig nödsituation” och en akut nödsituation.

Zigenarna, EU-migranterna, romerna, tiggarna och allt vad de kallas har medvetet sökt sig till kommunen, Säffle och alla andra kommuner i landet för att utan tillstånd samla in pengar. Det är varken en tillfällig nödsituation eller en akut nödsituation. De har haft pengar för att resa från Rumänien/Bulgarien och hit och jag är övertygad om att de klarar av att ta sig hem också…

tiggare2

14 thoughts on “Kommun skyldig ordna boende för EU-migranter

 1. I den desperata jakten på PK-relaterade duktighetspoäng nonchalerar man kommuninvånarna och ger sken av att kommunen äger skyldighet att ombesörja husrum åt de organiserade ligor som på eget initiativ sökt sig till orten. Ett fullkomligt befängt resonemang där man i manipulativt syfte hänvisar till både en påstådd nödsituation och Socialtjänstlagen. Villfarelsen att Sverige har något villkorslöst och oavvisligt ansvar att logera inkräktare och kringresande arbetsskygga skojare, måste utplånas och ersättas med vanligt sunt förnuft och ett omdöme som värnar om rim och reson.
  Förvaltningsrättens spetsfundiga resonemang och kommunens vilja att foga sig, påvisar en enastående inklination för undfallenhet och en skriande brist på handfast ledarskap!
  Andreas 🙁

 2. Det finns tusentals artiklar i rumänska medier. En av dem har rubriken ”Sverige älskar tiggeriet men hatar tiggarna”. Översättningen är maskinellt.
  Sök gärna med hjälp av nyckelorden: Cersetorii de profesie, cersetorii romani etc. Klick på Översätt den här sidan.
  Det är sista gången jag tipsar er !!!

  Suedia iubeşte cerşetoria, dar urăşte cerşetorii… români, mai ales …
  https://www.realitatea.net/suedia-iubeste-cersetoria-dar-uraste-ce
  Översätt den här sidan
  25 juni 2015 – Suedia nu va interzice cerşetoria dar va introduce un pachet de măsuri menit să limiteze numărul imigranţilor ”vulnerabili” proveniţi din …

  Realitatea.net

  Realitatea FM Följ oss
  facebook Live Plus Reality Realitatea.net
  lever

  1 EUR = 4,5194 RON Bukarest 6 ° C

  REALITATEA.NET EXTERN EUROPA
  Sverige älskar tigger, men hatar … rumänska tiggare, särskilt

  Torsdag, juni 25, 2015 01:58 Källa: REALITATEA.NET
  Dela på Facebook Dela på Twitter

  Sverige kommer att förbjuda tiggeri men kommer att införa en rad åtgärder för att begränsa antalet invandrare ”utsatta” från EU, särskilt de som kommer från Rumänien och ber varje dag i svenska städer.

  KOMMENTAR
  Svenska justitieminister och immigration, Morgan Johansson meddelade på onsdagen att regeringen i Stockholm överväger en ny lag som förbjuder ”hantverkare arbetar” slag ”Dinică i filantropi”, det vill säga de som gynnas av tiggare. Den nya lagen skulle likna det som straffar koppleri, rapporterar portal TheLocal.se, citerad av Mediafax.

  ”För närvarande är det inte förbjudet att tjäna pengar på utnyttjande av tiggare”, säger Svensk minister som uteslutet, men ett allmänt förbud för att förhindra utsatta människor att be om pengar på gatorna i Sverige.

  Johansson sade att tre saker är svenska regeringen inte är beredd att acceptera dem ”människor som tigger ska användas eller utnyttjas, läger tiggare på den offentliga, privata eller kommunala trakasserier eller mobbning tiggare”.

  I sin tur den svenska ministern för barn, äldre och jämställdhet, Åsa Regnér sade att Rumänien, där majoriteten av tiggare kommer, bör ta ansvar för det stora antalet invandrare från Skandinavien.

  Oppositionen borgerliga regeringen hade tidigare förbjuda tiggeri på gatorna i Sverige och ger kommuner rätt att avhysa de läger som har installerat tusentals europeiska invandrare.

  Sverige står inför ett växande antal tiggare under de senaste åren. En färsk undersökning visar att omkring 4.000 utsatta personer i EU för närvarande bor i det här landet, och många av dem sova på gatan.

  Ett stort antal artiklar i svenska pressen tyder på att denna ökning beror på aktiviteten av flera nätverk för människohandel som leder romer i Skandinavien.

  – See more at: https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=sv&prev=search&rurl=translate.google.ro&sl=ro&sp=nmt4&u=https://www.realitatea.net/suedia-iubeste-cersetoria-dar-uraste-cersetorii-romani-mai-ales_1730150.html&usg=ALkJrhgjSl6f2M6asXUBVYrXbV-7YbWcNQ#sthash.qfKdchfj.dpuf

 3. ”EU-migranterna” kommer att skratta er rakt i ansiktet, korkade idioter till politiker – från botten till toppen !

  Fortsätt bara att hålla rumänska zigenare kvar i Sverige. De ska dräna skattekistan och stjäla er på allt ni äger och har !
  Ni får inte vara ’överraskade’ när rumänerna röstar och beslutar för er fördel: ni behöver inte förbjuda tiggeriet, ni får behålla tiggarna i evigheternas evighet om så önskas. Ett möjligt resultat av ett kommande referendum. I hemlandet är det folkomröstningar som gäller.
  Zigenarna kommer inte att sluta resa till Rumänien regelbundet för att hämta sitt lagliga barn- och socialbidrag. De stannar i hemlandet en vecka eller så, super sig fulla, slås, men i övrigt är vi skonade.
  Rödgröna högdjuren kastar ’migranterna’ i armarna på er, slit dem med hälsan ….

 4. Nu djävlar är väl måttet ändå rågat! Vi svenskar har inga skyldigheter mot andra länders befolkningar!

  Förbjud tiggeri omedelbart!

  Stefan Löfven respektera folkviljan avgå, utlys nyval och anordna Swexit omröstning innan du fullständigt obemärkt pyser ut genom Regeringskansliets personalingång för absolut sista gången!

 5. Svenskar förväntar sig inte att något annat land och dess befolkning har skyldighet att ge oss gratis mat och husrum om vi reser dit. Skulle vi komma och kräva någonstans skulle de skratta åt oss och be oss fara och flyga.
  Hur, HUR kan svenskar vara skyldiga att ”ta hand om” de som dyker upp och hävdar att de inte har pengar att betala för sig?!!!

 6. I USA har man en maktdelningsprincip, hade i alla fall, men även där har domstolarna börjat stifta lagar genom bakdörrar. I Sverige har det pågått länge och allt mera oblygt. Läs Johan Westerholm, den sista socialdemokraten och följaktligen i ständig opposition, och vad han tycker om ”Hilda” och ”Ruben”: https://ledarsidorna.se/2016/09/hilda-ruben-sant/ För mig är detta grovt tjänstefel och landsförräderi och ska hanteras därefter.

  Nu har tydligen, enligt vissa källor, även de mest liberala federala domarna i Ninth Circuit börjat dra öronen åt sig och ska ta om administrations överklagande med full eller fullare domarpanel då de känner med sig att ignorera lagar och rubba maktdelningsordningen kommer att medföra konsekvenser. The Donald är ingen som låter en oförrätt passera obemärkt.

 7. Skam har gått på land allt för länge! Tiggarna borde tvingas överlämna vad de fått ihop under dagen för att betala för härbärget. För har de medel så är det ju ingen nödsituation, eller?
  Det finns ingen ryggrad eller vilja att stoppa invasionen av vårt land!

 8. Det är EU-medlemskapet, som inom så många andra problemområden, som är roten till dessa samhällsproblem. Hur länge ska Zigenarna betraktas som barn ???? De har ju själva fattat beslutet att resa hit och tigga. Vi måste kräva vuxenansvar av dem!! De måste själva ordna med boende och försörjning de tre månader som de har rätt att vara här (som ju aldrig verkar följas)!!
  Men den enda lösningen är ju trots mot EU och stängning av gränsen så att de inte kommer in.
  En Swexit är det allra bästa för Sverige!!!!!! Men går vi ur EU måste vi börja kämpa för vårt land igen, på allvar!!!! Det vill säkert väldigt många URSVENSKAR !!!!

  • Detta har med den svenska implementeringen av Schengen-avtalet att göra. En smärre ändring av förordningen och rätten för utländska tiggare att uppehålla sig i Sverige försvinner. Det behövs alltså inget generellt tiggeriförbud för att bli av med dessa ”butiksdekorationer”.

 9. Den härskna härskarklassen ser till att Sverige ruttnar alltmer –

  de själva tänker bo lyxigt utomlands när allt är förstört här.

  • Tillägg:
   Jag har inte emot någon folkgrupp –

   ”allas lika värde” gäller inte svenskar enligt härskarklassen. Svenskar åker inte till andras länder och parasiterar på dem.

Kommentera