USA:s insisterar inte på tvåstatslösning

ISRAEL. USA kommer inte längre att trycka på för en tvåstatslösning för Israel och de palestinska områdena. Beskedet är en skarp sväng för den amerikanska politiken kring konflikten. – En tvåstatslösning som inte skapar fred är inte ett mål som någon vill ha, säger en högt uppsatt tjänsteman i Vita huset, som vill vara anonym.

Uppgiften om att USA nu överger den tidigare linjen kommer i samband med att Israels premiärminister Benjamin Netanyahus besöker Washington.

Tjänstemannen i Vita huset säger att USA inte längre vill diktera villkoren för en fredsuppgörelse, utan hellre vill att parterna själva bestämmer vad som fungerar bäst. – Målet är fred, oavsett om den kommer till i form av en tvåstatslösning eller något annat som parterna vill.

Netanyahu besöker på onsdagen president Donald Trump i Vita huset. Trump väntas erbjuda amerikansk hjälp med att nå en lösning i konflikten.

I många årtionden har USA stöttat en tvåstatslösning, både under republikanskt och demokratiskt styre. Netanyahu omvaldes med löftet att aldrig erkänna en palestinsk stat, ett löfte som försämrade relationen med Vita huset. Obama sade vid flera tillfällen att de israeliska bosättningarna var ett hinder för en tvåstatslösning.

Läs mer på The Guardian…

-Pettersson undrar vad de bråkar om. Tvåstatslösningen finns redan, den är dessutom den enda som är juridisk bindande och kom till redan 1922.

SVT och många andra påstår att israelerna bygger på ockuperat mark och undrar vems mark de har ockuperat? 

Det område som romarna för 2000 år sedan döpte till Palestina var en del av Osmanska rikets besittningar från 1300-talets början till sammanbrottet efter första världskriget då området underkastades brittisk förvaltning som Palestinamandatet.

Det västra mandatområdet, det egentliga Palestina väster om floden Jordan, är det som det numera bråkas om för att det ska bli en ”tvåstatslösning”. Den tvåstatslösningen finns redan, öster om Jordan-floden ligger Jordanien.

1947 uttalade sig FN för en delning av det återstående mandatområdet och Staten Israel grundades 1948. Judarna accepterade men inte araberna, de invaderade och och Transjordanien ockuperade Västbanken som judarna kallar Judéen och Samarien. Vid vapenstilleståndet i april 1949 behöll Transjordanien mellersta delen av det ursprungliga Palestina, den så kallade Västbanken. Landets annektion av området erkändes inte av FN eller några andra länder förutom Storbritannien.

1967 befriade Israel ”Västbanken” och 1988 avsade Jordanien sig alla territoriella krav på Västbanken och 1994, slöt Jordanien fred med Israel.

Det har aldrig funnits något land som hetat Palestina, det har aldrig funnits något palestinskt folk. Palestinier kallades de människor som bodde i området och det var judar, kristna araber, muslimska araber och andra.

Tvåstatslösningen finns redan så vad bråkar dom om…

Brittiska Palestinamandatet 1920 efter att Osmanska riket förlorat kriget
Brittiska Palestinamandatet 1920 efter att Osmanska riket förlorat kriget
Juridisk bindande gränser från 1922. De enda som juridisk gäller än idag.
Juridisk bindande gränser från 1922. De enda som juridisk gäller än idag.

Araberna vill ha tillbaka 1967 års gränser men är det så klokta av dem? Så här såg det ut efter att sju arabiska länder angripit Israel 1967 och det tog bara sex dagar…

2014-10-11_0812

Jag har sett att en del påstår att Israels ”ockupation” av arabisk mark är olaglig, innan Muhammed och islam så fanns det få araber i Mellanöstern och Nordafrika, undrar var de kommit ifrån? Däremot fanns det både judar och kristna i Mekka och Medina. Vart har de tagit vägen?

Jag ser inte att Twittervänstern demonstrerar för ursprungsbefolkningarna i Mellanöstern och Nordafrika som var kristna tidigare. De snackar om orättvisa, det kan de göra med den kristna befolkningen i Konstantinopel, som var kristet i över 1000 år och numera kallas Istanbul och styrs a muslimer, eller varför inte ta parti för Egyptens ursprungsbefolkning, de kristna kopterna…

2014-10-07_1906

3 thoughts on “USA:s insisterar inte på tvåstatslösning

  1. Judarna kanske blev utslängda pga folk fick upp ögonen för vad som stod i deras religösa skrifter t.ex. att goyim (icke jude) är boskap som saknat själ och är gjorda av gud för att jobba och slita åt guds utvalda folk.
    När folk vet det har juden två val, förkasta sin religion eller försvinna (flytta)
    Nu när gammelmedia (som till väldigt stor del styrs och ägs av ett visst folk) inte har monopol på nyheter kommer sanningen om vilka som ligger bakom försöket att förgöra västvärlden och tjäna pengar på deras lidande komma ut i snabbare takt, bara fråga Soros.

Kommentera