OECD: Sverige har långsiktiga och ihållande problem med integrationen.

EKONOMI/INVANDRING. En stor reform av bostadsmarknaden, höjda ersättningar i socialförsäkringen och förenklingar för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Här är OECD:s medicin för svensk ekonomi. Sveriges ekonomi går bra, med en stabil skattebas och starka finanser i kombination med ett konkurrenskraftigt och mångfacetterat näringsliv, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s rapport.

Sysselsättningen har ökat och arbetslösheten sjunkit på senare tid. Men det finns samtidigt stora utmaningar på många fronter, där OECD rekommenderar åtgärder.

Sverige har enligt OECD bland annat långsiktiga och ihållande problem med integrationen. Utsatta grupper, som lågutbildade och nyanlända, har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Dessutom är Sverige det OECD-land där inkomstklyftorna har ökat mest sedan 1990-talet, även om det är från jämförelsevis låga nivåer.

Trösklarna in på arbetsmarknaden beskrivs som för höga och bostadsmarknaden utgör ett stort hinder för social mobilitet, enligt OECD.

En positiv effekt av migrationen är enligt OECD att befolkningen blivit yngre, vilket borde minska trycket på pensionssystemet i framtiden om integrationen sköts på rätt sätt.

”Invandrare kommer ge betydande tillskott till framtida produktionsökningar, givet att integrationen är effektiv och tillåter dem att utveckla sina färdigheter och hitta matchande jobb”, skriver OECD.

Bostadsbristen är ett stort problem för Sverige, enligt OECD. Relaterat till detta är kraftiga lyft för bostadspriserna, vilket i sin tur eldar på hushållens skuldsättning. För att bromsa denna utveckling, som bedöms ohållbar på sikt, vill OECD bland annat se att svenska myndigheter inför ett skuldkvotstak. Det skulle innebära en gräns för hur stora bolån ett hushåll får ta relaterad till hushållets inkomster – ett förslag som redan diskuteras av Finansinspektionen.

Reformbehovet är samtidigt stort på bostadsmarknaden enligt OECD, som pekar ut såväl ränteavdraget som fastighetsskatten och hyresregleringen som problematiska – särskilt för låginkomsttagare utan förmögenhet.

OECD föreslår dessutom regelförenklingar i byggprocessen och att ersättningsnivåerna i socialförsäkringen ses över, för att minska gapet mellan stöd som betalas ut och arbetsinkomster som vuxit under åren med låg inflation.

Könsskillnader när det gäller löner är ett annat svenskt problem som OECD lyfter fram. Bland annat pekar organisationen på att kvinnor fortfarande är tydligt underrepresenterade i bolagsstyrelser, på chefspositioner, på välbetalda jobb och i vissa segment av arbetsmarknaden.
”Främja kvinnligt entreprenörskap och främja kvinnor i tillsättningar av höga chefer är också avgörande”, skriver OECD.

På jämställdhetssidan kan kvinnors karriärmöjligheter bland annat främjas av att föräldraförsäkringen förändras så att den måste fördelas ännu mer lika mellan föräldrarna.

Särskilda satsningar på att öka utlandsfödda kvinnors deltagande på arbetsmarknaden är en annan rekommendation från OECD.

-Pettersson ser att de problem vi har beror på asylinvandringen och löser vi dem så kommer det att gå bra men om det inte går att lösa problemen med kaosbabbarna så…

16 thoughts on “OECD: Sverige har långsiktiga och ihållande problem med integrationen.

  1. Det finns 50 andra islamiska länder de ointegrerbara kan åka till istället för att tigga och spotta på svenska intressen här. Det är våra lägenheter, utbildningar, pengar, snygga tjejjer, bidrag de vill ha, inte det som vi gör måndag t.o.m. halva torsdag=jobbar för andra än oss själva genom världens högsta skattetryck. De har absolut 0 skyldigheter här i den perverterade socialismen, men har rätt t.o.m. till advokater och tolkar gratis när de knivmördar kvinnor o barn på IKEA.

  2. Svenskarna gör så gott de kan för att integrera sig.
    Se på badhusen, se på gator och kaféer där kvinnorna är borta.
    Se på hur svenskar undviker att gå ute ensamma, se hur manga äldreboenden som byggts om till migrantbostäder.

  3. Sossarna tror att det kommer att bli bra efter valet. Enligt TEXT-Tv så har ju Löven sagt att dom är villiga att bilda regering tillsammans med Moderaterna.
    Jag tror nog att dom måste gå ihop hela 7-klövern för att ha en change mot SD i valet.

  4. 3 miljoner invandrare och lite skillnad ser man ju men ingen artskillnad och de facto äldre/pensionärer är 40% S.I.C.

    https://bjornwiklund.wordpress.com/2017/02/06/demografi-iv

    och rörande inrikes födda med inrikes födda föräldrar jmf med utfikes födda är det katastrof . . eller drygt 500 000 varav 67% är i arbetsför ålder varav 33% aldrig får ett helårsarbete så i denna grupp är andel de facto äldre 50%…

    https://bjornwiklund.wordpress.com/2017/02/06/demografi-i

    Det går bra nu . . .. . till musik så att säga . .
    visst har eliten beställt isvatten men det har ju blivit löjligt nu . . .

  5. Och så kan man passa på att glädja sig åt sånt som är bra också.

    2017/08/02 – Den svenska ekonomin växer starkt, med arbetslöshet trend nedåt och levnadsstandarden bland de högsta i världen.

    • Ja så länge långivarna håller Sverige under vingarna går det att skjuta problemen framför sig, men det kommer en dag när det
      ska betalas tillbaks.
      Att mitt i en högkonjunktur låna pengar för att hålla landet flytande
      tyder väl inte på att det går bra, trots alla lotsas jobb som staten
      betalar lönen för? Du vet väl var Statens pengar kommer ur?

      Och glöm inte att Sverige har Nordens fattigaste pensionärer
      och dom blir bara fler och fler för varje år. Och sen ska dom
      livstidsförsörjda också ha pension trots att dom inte har betalat in till den, tur att vi har bara ett år till med en Sosseregering!

      • Eftersom pensionen beräknas på hur många år man jobbat och hur mycket man tjänat så kommer många nyanlända tillhöra dem som får mycket låg pension, eftersom de inte hunnit jobba tillräckligt många år.

    • Mia ! Jag hoppas du har många barn och eventuellt många , eller kommer att få många barnbarn så att dom kan TACKA dig i framtiden för notan på vårt SVERIGE som är en enda stor lyxfälla. Till och med du borde förstå att alla lån måste betalas tillbaka !!!

      • Sverige brukar vara ganska bra på att betala tillbaka sina lån och så har de alltid varit. Och fått beröm från andra länder för sitt sätt att sköta ekonomin.

        Däremot verkar det som svenska folket har tagit privata lån så att många skaffat sig skulder upp över öronen och det kan nig gå illa när räntan stiger igen.

    • Länka gärna till trovärdiga källor, också gärna till kriminalstatistik (inkl. vetenskapliga bakgrundsanalyser), de svenska skolornas konkurrenskraft internationellt, …

  6. Det går inte att integrera ointegrerbara, det är inte
    därför dom är här, dom har andra mål i sikte.

  7. Nu har Ylva Johansson till sist observerat att invandrarkvinnor är en särskilt ”utsatt” grupp som har svårt att komma in på svenska arbetsmarknad och vill göra skillnad. Vad Ylva och hennes kollegor inte har fattat är att dessa kvinnor inte anser att de ska behöva arbeta. Här kan man snacka om kulturkrockar. En gift kvinna ska inte behöva arbeta. Hon ska vara hemmafru och föda barn, det är hennes rättighet.

    Alla är inte lika, min libanesiska vän är stolt över sin svenska och sitt jobb.

    Har försökt tala med en somaliska men hon förstår inte alls. Hon har ju barn (liksom libanesiskan)! Då frågar jag varför hon har barnen på dagis när hon inte jobbar och hon förstår lika litet.

    Det är hög tid att förklara att ”den svenska modellen” inte fungerar utan motprestation av var och en.

  8. OECD tanterna/gubbarna är skrämmande naiva:

    ”höjda ersättningar i socialförsäkringen”:
    Ökar det verkligen motiveringen till studier/arbete?

    ”förenklingar för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden”:
    Hur, genom att skapa skattefinansierade ”fake” (inget marknadsbehov, dessutom med låga kunskapskrav) jobb?

    ”En positiv effekt av migrationen är enligt OECD att befolkningen blivit yngre”:
    Om de till stor utsräckning är arbetslösa ev. också kriminella belaster det samhället och inte tvärtom.

    ”Särskilda satsningar på att öka utlandsfödda kvinnors deltagande på arbetsmarknaden är en annan rekommendation från OECD”:
    Hur kan man tvinga de som inte vill och/eller tilläts arbeta (av sina män/familj)? Vissa yrken är dessutom svåra att utöva med religiös beklädnad.

Kommentera