Martin Melin – Rikspolischefen är inte vår chef


Från Martin Melins Facebook

Okej, Dan Eliason är här för att stanna. Regeringen har sagt sitt och Ygeman har bestämt vad som gäller. Som den polis och statsanställd jag är suckar jag förstås lite, men jag gör ändå som jag har fått lära mig inom polisen – jag gillar läget.

martin-melin

Jag hade som ny polis i början av 90-talet en fantastisk chef. Han var Gotlänning och hade varit i yttre tjänst i hela sin karriär. Han var kanske inte den mest kunniga polis, men han hade det där drivet och glöden som en snut i yttre tjänst ska ha. När det smällde till ville han vara först fram. Han var en klassisk busjägare.

Han var även ödmjuk, han visste om sina juridiska brister och han brukade ofta lite skämtsamt säga att det var bättre att de unga poliserna skrev anmälan, det var de som behövde öva och bli bättre. På så sätt tror jag inte han skrev någon anmälan under de 20 år jag kände honom.

Jag gjorde några dumheter när jag var ny och oerfaren polis, jag var lite för het på gröten och tog i för mycket. Jag klev in i den så kallade gråzonen. Idag har jag förstått att det berodde på att jag vill vara som de andra, som jag trodde de andra var. Det var ju ändå den beryktade Norrmalmspolisen jag jobbade på.

Men min chef tog mig några gånger i örat. Han förklarade att en riktig polis alltid dansade öga mot öga, att han väntade till den andra bjöd upp. Med andra ord, vi sysslade inte med tjyvsmällar. Vi mötte som vi själva blev bemötta. ”Du ska kunna se busen i ögonen vid rättegången”, förklarade han.

Den här chefen fick inte sällan höra skitsnack bakom ryggen på oss poliser, dels från allmänheten men också från andra kollegor, andra chefer, andra som tyckte att vi i A-turen (vårt arbetslag) betedde oss underligt. Att vi hade konstiga ritualer, att vi reste oss upp på utsättningarna när befälet klev in, att vi hade krav om putsade kängor, att vi alltid fick köpa tårta till övriga i arbetslaget om vi kom för sent, eller vid krock av polisbil. Lite såna grejer.
Men han stod alltid upp för oss. Alltid. Han backade inte en millimeter, han försvarade oss till hundra procent.
Utåt alltså.

Men inom gruppen kunde han alltså ta ifrån tårna. Han kunde skälla ut en så att man trodde att man var sex år igen och stod där framför mormor. Han läxade upp vem det än var. Under hans befäl skulle det vara ordning. Han hade nolltolerans mot dumheter.

Han var en bra chef och ledare. En sådan man jobbade lite extra för.

Dan Eliason är den svenska polisens chef. Och jag tror att en anledning till att han inte har mer än några få procent inom kåren som stöttar honom beror på att han inte är vår chef. Han står inte längst fram och pekar mot Rosenbad, pekar mot Ygeman och tar täten i den strid mot politikerna som den svenska polisen just nu behöver. Han står inte på barrikaderna som vår ledare.

Hade han klivit upp på Ygemans kontor, slagit näven i bordet och sagt att nu jäklar får du hosta upp mer pengar! Då hade han fått med sig polissverige. Hade han i morgonsofforna suttit och sagt att han stöttar sina poliser i deras frustration över dåliga löner och dåliga arbetsvillkor och att det nu var upp till regeringen att leverera – då hade han blivit hyllad.

Ett par månader efter att Dan Eliason blev Rikspolischef var han och hälsade på hos min enhet. Han pratade inför ett trettiotal konstaplar om vem han var och lite annat som vi inte var intresserad av. Det enda vi ville få svar på var: hur blir det med polisens lön?

Han fick även den frågan av en modig polis. Och svaret blev: ”ni poliser ska inte sträva efter att vara löneledande, ni ska vara glada att andra funktioner i samhället får mer lön, för det drar med även er sedan”.

Han sa verkligen så. Och detta samtidigt som han själv var den löneledande myndighetschefen i landet.
Någonstans där började jag inse att det här inte var den kapten som polisen behövde som befäl på den skuta som just skulle sjösättas, den nya organisationen. Han var inte den typen som ställde sig i ledet med poliser och tog fighten mot byråkratin. Han var inte den chef som var en av oss. Han var ingen snut.
Han var tvärtom.

Där har vi nog också förklaringen till att det nu kommer bli två tunga år till valet 2018, då vi oavsett utgång kommer få en ny Rikspolischef. Två år av spänt förhållande mellan oss på fältet och de i ledningens korridor. Två år av sämre utredningsresultat och färre poliser på gator och torg. Två år där våldet i förorterna kommer bli vardagsmat, skjutningar, dödande, upplopp och där utsatta ungdomar kommer allt mer dras in i kriminalitet. Två år som kommer bli väldigt, väldigt svåra att hämta hem. Jag tror helt ärligt inte vi någonsin kommer göra det.
Men – nu är det vad det är. Att chefen bestämmer. Precis som han ska göra.

Och för oss poliser är kanske det bästa vi kan göra att bara ställa oss i ledet och börja gilla läget. Vi får arbeta bäst vi kan utifrån de resurser vi har, och med avsaknad av en ledare, som vi så väl hade behövt.

Vi får gilla läget.


12 responses to “Martin Melin – Rikspolischefen är inte vår chef

 • Billy Boy

  Delcitat från Petterssons huvudinlägg ovan:

  ” …en riktig polis alltid dansade öga mot öga, att han väntade till den andra bjöd upp”

  D v s som dom här riktigt dansanta Nya Zeeländska poliserna då:

  Gilla

 • RäddSomFan

  Hur jävla dum får man bli om man som polis resonerar så att man får gilla läget och rätta in sig i ledet när landet och folket man jobbar för (inte politikerna eller regeringen) håller på att gå under och försvinna, när folket blir våldtaget och förövarna går fria, när pensionärerna blir rånade och misshandlade dag ut och dag in, när våra egna barn blir antastade och våldtagna stup i kvarten och våldsmännen går fria sekunderna efter
  …jag frågar mig varje dag ”HUR JÄVLA DUM FÅR MAN BLI SOM POLIS”, ni har för fan ett val, ni poliser får fan i mig bestämma er på vilken sida om lagen ni står om ni står upp för ert egna folk som ni skrivit kontrakt med eller för den korrupta staten och dom korrupta journalisterna och vänsterdrägget …BESTÄM ER FÖR FAN!, folket måste få veta på vems sida ni står.

  Gilla

 • Jhonsson

  Kan inte polisen inordnas under Migrationsverket?
  Där är ju möjligheterna att fixa extra pengar oändligt stor!

  Gilla

 • Håkan

  Martin Du har fel!

  Dan Eliasson är inte här för att stanna!

  Ge honom en knorr så är han fulländad i vilken Svinstia som helst!

  Gilla

 • Pekka

  Bra att Melin går ut och säger sanningen!

  Dan Eliasson är polischef av den anledningen att han är Socialdemokrat.

  Socialdemokraterna tillsätter efter partibok i stället för att tillsätta efter kompetens, då blir det så här..

  Enda sättet att stoppa sossarna är att rösta på SD, gå även ur fack som är anslutna till LO.

  Gillad av 1 person

 • Ingemar

  Jag tror att M Melin är en bra polis och tuff när det behövs, förstår om han inte vill ha en ”jultomte” som högsta höns!!!!

  Gillad av 1 person

 • Falköga

  Om man läser Thoralfs blogg så får man veta att Ygeman, Morgan Johansson och Ylva Johansson hörde till dem som inte hälsade på SD-riksdagsmän när de möttes i korridoren eller i sammanträden i riksdagen. Dessa skitstövlar som nu är Inrikesminister, Justitieminister och Arbetsmarknadsminister och således chefer över Dan Eliasson och därmed också alla poliser fortsätter således mobbingkulturen. Sådana ”chefer” ger klartecken till Dan Eliasson m fl generaldirektörer att vara oförskämda neråt. Men allra högste chefen Löfven har kanske lärt sig i fackföreningsbranschen hur man ska driva sin vilja.

  Gillad av 1 person

 • Lena

  Bra att ni börjar att höras och synas, vi behöver era tjänster hoppas att ni är många som nu agerar , ju fler ju bättre och ju fler ni är ju större genomslagskraft !
  Ni behövs till att skydda hederliga medborgare och det är ni utbildade för att göra, eller ?
  Tackar på förhand !

  Gillad av 1 person

 • jr

  Det som jag saknar hos dagens polis är mod, den mod som krävs att strunta i politikers och Eliassons uppmaningar och direktiv.
  Blir man utsatt för ett stenregn så fort man kliver ur bilen i förorten, ja då SKALL polisen dra sitt tjänstevapen och avfyra den, polisen har ju i det läget utsatts för mordförsök och har lagen på sin sida.
  Några sådana tillfällen och jag garanterar att stenkastandet upphör, det är ju inget kul längre när motståndaren använder sin våldsmonopol som det var menat från början.

  Det är samma sak med alla illegala vapen, ändra lagstiftningen så att om du blir påkommen med ett illegalt vapen så ska minimistraffet lyda på 4 års fängelse. Har du den på dig ute i samhället eller i bilen ,2 år till. Skjuter du mot någon skall du dömas för mordförsök. Det är för mycket hårklyveri och märkliga domslut,de kriminella skjuter avsiktligt varandra i benen då detta ger lägre straff?
  Alla dessa märkliga tolkningar och friande/löjligt låga domar gör att allt respekt för lag och ordning är borta sedan länge.

  Gillad av 1 person

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  On the very contrary! Ni skall alls INTE finna Er i att ”gilla läget”, utan följa Peter Springares föredömliga exempel genom att samtliga slå näven i bordet och därigenom återupprätta Er förlorade yrkesheder och allmänhetens förtroende. Artikelförfattaren är tveklöst av det rätta virket, men har genom hävd och tradition, via den utmärkande bristen i vår svenska nationalkaraktär, anammat Jantelagens människoföraktande diktat. Det är nu varje ansvarstagande medborgares oavvisliga plikt att protestera mot nationens allmänfarliga vanstyre. Först då de rättrådiga opponenternas skara blivit tillräckligt manstark och viljekraftig, kan en rationell förbättring komma till stånd. Svenskarna har retirerat tillräckligt länge.
  Med all välvilja och respekt,
  Andreas 🙂

  Gillad av 1 person

 • Bosse S

  Jaha herr Melin du har ju tidigare förespråkat det vi nu har, så varför ändra åsikt nu?

  Gillad av 1 person

 • svensk

  Ok herr Melin är på ”gränsen” att bli anmäld han också ………
  Jag hoppas på flera som STÅR UPP OCH BERÄTTAR SANNINGEN

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: