Låna ut flyktingar


Göteborg behöver en andningspaus från flyktingtrycket och kan behöva ”låna ut” sina flyktingar till andra kommuner.

Dan Gaversjö är strateg och har enligt honom själv jobbat med integrationsfrågor i Göteborg de senaste tjugo åren. Hans förslag för att komma tillrätta med stadens mångkulturella problem är minst sagt kontroversiell.

Göteborg behöver upp till tre år för att kunna bygga bostäder efter de behov asylströmmarna skapat och under tiden vill han att kommunen lånar ut flyktingar till andra kommuner där de kan bo och utbilda sig.

Göteborg har genom den socialistiska regeringens nya tvångslag ålagts att ta emot 2 256 flyktingar på två år (2016-2017), men kommunen som likt många kommuner har en stor bostadsbrist klarar inte detta åtagande på ett värdigt sätt enligt Gaversjö.

Förslaget är kontroversiellt, men skapar också en del frågor:

 • Statens ersättning för de utlånade flyktingarna ska följa med till inlåningskommunen. Samtidigt vet vi att den kostnad kommunerna fakturerar staten ofta är betydligt högre. Ska inlåningskommunerna stå för den, eller är det utlåningskommunen som får ta smällen?
 • De flyktingar som ska tvångsflyttas, för det är egentligen vad Gaversjö säger mellan raderna, lär knappast vara villiga att flytta till kommuner där bostadsmarknaden är mer gynnsam. Kommuner där det finns gott om bostäder är ofta gamla bruks- och glesbygdsorter där jobb och social service närmast lyser med sin frånvaro. Hur kommer dessa kravfyllda flyktingar från Mellanöstern och Afrika att förlika sig med tanken att placeras på en liten ort i Norrlands inland eller en liten bruksort i Västmanland där varken tåg eller bussar är en vanlig syn, ännu mindre sjukhus och social service?
 • De flyktingar som nu finns i Sverige väntar hit sina anhöriga, närmare bestämt över 300 000. Ska de följa med i tvångsflytten eller kommer de att placeras i andra kommuner, långt från den där deras anhöriga flyttats till?
 • Gaversjö säger mycket riktigt att våld numera är vardagsmat i de mångkulturella förorterna och skyller detta som så många andra på socioekonomiska faktorer. Kan så vara i en del fall, men huvuddelen av dessa förortsligister är just ligister som inte har ett uns av intresse att vara laglydiga och arbeta hederligt för sin brödföda. Är inlåningskommunerna beredda att ta emot också dessa ligister och är ligisterna själva intresserade?
 • I tre år ska flyktingarna lånas ut för att under den tiden utbilda sig till de bristyrken Sverige har. Majoriteten av flyktingarna kommer från länder där utbildningsgraden är låg och ibland obefintlig. Hur ska dessa flyktingar kunna utbilda sig till sjuksköterskor, IT-specialister, byggnadsarbetare etc på bara tre år och dessutom lära sig den nödvändiga svenska som behövs i många yrkesområden?

Dan Gaversjö kanske kan benämnas som expert på området efter sina tjugo år som strateg och som expert har man naturligtvis rätt, eller…?

Visst har han rätt i att Göteborg behöver en lång paus, förmodligen längre än de tre år han talar om. Sanningen är att hela Sverige behöver en rejäl paus och detta betydligt längre än tre år.

GP


11 responses to “Låna ut flyktingar

 • Killnow

  De flesta kommuner är nog riktigt sugna på att låna dessa hjärnkirurger.

  Gilla

 • Billy Boy

  Märkligt att Göteborg vill låna ut dessa guldklimpar som av Löfven & Co påstås generera mångmiljardbelopp i pensionsräddar-pengar.

  Men Göteborg anser sig väl redan ha fått ut sin beskärda andel av guldregnet och vill solidariskt dela med sig. Göteborgarna tar alldeles säkert ut en skyhög ränta från låntagar-kommunerna som alla nu ställer sig i kö för att inte missa denna stora chans till storvinster.

  Gilla

 • GO

  Då kan man förädla den här idén ett steg till och låna ut dom till andra länder?

  Gilla

 • Andre´ Kristian (@mmsoxford)

  Den enda utlåningsoperation som borde genomföras utan onödiga dröjsmål är den med destinationer och låntagare utanför Sveriges hank och stör. Vi kräver ingen återlämning utan skänker med varm hand dessa kostnadskrävande objekt till ursprungslandet eller en närliggande region med kapacitet att inhysa individer av en för Norden icke kompatibel kaliber.
  Andreas.

  Gilla

 • Levande tro

  Sen var det en sak till som jag tänkt om jag emigrerar till Kina inte fan blir jag Kines då eller?

  Gillad av 1 person

 • Levande tro

  Fan räcker det inte med skiten vi fått, se på Filipstad som kryllar av invandrare, då har kommunen hur mycket pengar som helst till bidrag men en svårt handikappad blind pojke på 2 år finns det inga pengar till assistans hjälp. Man blir ju så jävla förbannad så man får hjärnblödning, dessa jävla politiker skulle ta mig fan stenas

  Gillad av 1 person

 • Håkan

  Tycker Gaversjö:s förslag är utmärkt med den lilla justeringen att vi lånar ut flyktingarna till super rika Dubai!

  Dubai är grannland till Somalia!

  Dubai har obegränsat med pengar!

  Dubai är ett Arabland, ingår i Förenade Arab Emiraret!

  Dubai är ett Muslimskt land!

  Dubai har hittills inte tagit emot en enda flykting! 0!

  Det är dax att börja nu!

  Gillad av 1 person

 • Torleif

  Det ska vara fint. Här Lånar vi ut saker till varandra 🙂

  Gillad av 1 person

 • Hanna

  Att låna ut till hemlandet vore väl det enklaste? Sen återkommer alla 100 000-tals med 300 000 anhöriga när vi har fixat bostäder och sysselsättning och helt enkelt är litet bättre förberedda.

  Gillad av 2 personer

 • rannug

  …Hörde ni allihopa vilken bra idé! Man ”lånar ut” flyktingar till kommuner som har massor med bostäder, jobb och utbildningar, skandal att ingen kommit på det tidigare! Från ord till organisation http://www.facebook.com/GustavWasasfolk

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: