Brittiska parlamentet måsta säga ja till brexit


BREXIT. Storbritanniens parlament måste få säga sitt om landets ansökan om att få lämna EU, fastlår Högsta domstolen i London. Theresa May och hennes regering behöver dock inte få enskilda klartecken även från Skottland och Nordirland.

– Med rösterna 8–3 konstaterar domstolen att regeringen inte kan aktivera artikel 50 utan parlamentets godkännande, meddelar rättens ordförande, lord David Neuberger, i London.

Beskedet från Högsta domstolen gäller det överklagande som premiärminister Theresa May och hennes regering gjorde i höstas. Då hade en lägre instans, High Court, överraskande förklarat att regeringen måste ta vägen via parlamentet innan man lämnar in sin formella utträdesansökan ur EU, genom att aktivera Lissabonfördragets artikel 50.

May har ansett att det beslutet är ett så kallat ”kungligt privilegium” (royal prerogative), att folket inte behöver tillfrågas och att beslutet ligger hos regeringen.

HD:s beslut om det motsatta innebär att utträdesarbetet nu kan komma att försenas, då brexit-kritiska ledamöter väntas försöka få igenom diverse villkor och krav på hela processen. Ytterst få bedömare tror dock att någon skulle våga försöka stoppa hela utträdet.

Även om Högsta domstolen beslutar att May inte kan strunta i parlamentet så kommer ledamöterna knappast att gå emot hur det brittiska folket röstat och blockera brexit, säger Agata Gostynska-Jakubowska på tankesmedjan CER till nyhetsbyrån AFP.

– Landet röstade för att lämna Europeiska unionen i en folkomröstning fastslagen i parlamentariska beslut. Regeringen är fast besluten om att respektera resultatet i folkomröstningen, sade i sin tur handelsminister Liam Fox direkt efter det tidigare domstolsutslaget i höstas.

Desto mer viktigt för regeringen var budet från Högsta domstolen om att de regionala parlamenten i Skottland, Wales och Nordirland inte behöver tillfrågas om aktiverandet av artikel 50. Därmed slipper May för tillfället oroa sig för motståndet från det starkt brexit-kritiska Skottland.

BRYSSEL, TT:S KORRESPONDENT


5 responses to “Brittiska parlamentet måsta säga ja till brexit

 • Johan

  Mycket globalister inom rättsväsendet, säkert samma sak i UK

  Gilla

 • Involuntarium

  Spelar nog inte så stor roll, eftersom att den politiker som har någon som helst politisk överlevnadsinstinkt och självbevarelsedrift förstår att ett nej från det brittiska parlamentet innebär ett ännu större stöd för Theresa May och hennes parti vid nästa val till det brittiska parlamentet!

  BREXIT är nog bara en liten gäspning i förhållande till det som sker politiskt under de närmsta åren! Tyvärr kommer det att ta enormt lång tid och medföra enorma kostnader innan allt är återställt till vad det en gång var!

  Stefan Löfven respektera folkviljan avgå, utlys nyval och anordna Swexit omröstning! Sverige ut ur EU!

  Gilla

 • Tomas O'Maely

  Javisst, och Margot Wallström måste godkänna Donald Trump som USA:s president tycker Aftonbladet.

  Gilla

 • Truthfighter

  Nåja! Även om det går trögt som en lyxkryssare, är vändningen för Väst här. Men det är en lång lång väg tillbaka, till nåt vettigt igen.

  Gilla

 • Ingemar

  Det är mycket viktigt, England håller också på att raseras bl a med flera no-go-zoner, trots en mycket liten invandring jämfört med Sverige.

  http://www.breitbart.com/national-security/2015/01/21/europes-muslim-no-go-zones-documented-on-video/

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: