Stäng

Myndigheter och media ljuger medvetet om utländska nätattacker mot Sverige

FALSKA NYHETER. I söndags gick Försvarets radioanstalt, FRA, ut och kommenterade cyberhotbilden mot Sverige i en intervju med SVT. Nyheten: 100 000 nätattacker har skett mot Sverige, från utländska spioner, under 2016. Det är en grov lögn som vi knappast kommer att få se något om på Metros viralgranskare. 

svt_natattacker

När Computer Sweden ber FRA reda ut vad de till synes dramatiska siffrorna egentligen visar, understryker FRA:s talesperson Fredrik Wallin att han inte talat om attacker. Siffran gällde antalet ”it-aktiviteter” som man kunnat spåra till utländska statliga aktörer.

Och aktiviteter är inte samma sak som attacker – bara det sker någon form av nätkommunikation mellan en känd angripares ip-adress och en ip-adress i Sverige räknas det som en aktivitet.

– När det kommer till it-säkerhet måste man klargöra vad det är vi räknar, och vi räknar på aktiviteter. Det vi sett är cirka 10 000 nätaktiviteter i månaden som vi kunnat spåra till stater eller statliga aktörer. Ibland ser vi bara att en känd utländsk statlig angripare gör något mot en svensk ip-adress, säger Fredrik Wallin.

Aktiviteter är alltså en bred term som förvisso kan innefatta både överbelastningsattacker och fullskalig cyberkrigföring, men ordet kan också till exempel användas om olika typer av mindre angreppsförsök eller om någon använt sig av svenska ip-adresser för att utföra ett angrepp mot ett tredje land.

Exakt vad det är för aktiviteter som FRA upptäckt eller vilka nationer som står bakom är inget som Fredrik Wallin vill berätta. Om det kom ut skulle aktörerna troligtvis bara byta tillvägagångsätt vilket i sin tur försvårar underrättelsearbetet.

Sedan FBI och CIA nyligen anklagade Ryssland för att med hjälp av hackare ha lagt sig i det amerikanska presidentvalet har it-säkerhet hamnat på den allmänna agendan. Att då benämningarna i rapporteringen blir otydliga är något som Fredrik Wallin tycker är olyckligt, om än förståeligt.

-Pettersson undrar vad syftet med propagandan från myndigheter och media är?

Troligen är det för att få kontroll på Internet och oliktänkande fria nyheter samt för att flytta fokus från den muslimska asylinvandringen till Ryssland. Under 2016 beviljades 143.252 uppehållstillstånd och det kommer att bli ännu fler i år. Så de som tror att Ryssland är den stora och långsiktiga faran är nog ute på hal is.

14 reaktioner på “Myndigheter och media ljuger medvetet om utländska nätattacker mot Sverige

 1. Denna falska nyhet säger inte rent ut att attackerna kommer från Ryssland men alla förstår att det återigen är en nyhet vars syfte är att spä på hatet mot Ryssland och Putin.

  1. Okej, intressant replik, men … vad pratar du om egentligen?

   Citat: ”Denna falska nyhet..”

   Den är ju inte falsk egentligen, den kanske underskattar problemet.

   Citat: ”.. säger inte rent ut att attackerna kommer från Ryssland .. ”

   Helt korrekt, attackerna kommer rimligen från öst, väst och asien. Ryssland är ett land i öst. Det finns andra nationer som också utför attacker.

   Citat: ” .. men alla förstår att det återigen är en nyhet vars syfte är att spä på hatet mot Ryssland och Putin.”

   Åh … har vi sårat dina känslor kanske?

   Om det finns ett hat mot Ryssland i Sverige, vad kan det möjligen ha för grund. Vänligen utveckla. Det här är intressant.

 2. Allt för att mörka den ansvarslösa massinvandringen av invasiva kriminella avarter som vi inte har något gemensamt med. Såklart de hittar på!
  Med Rysslands befolkning har vi mer gemensamt än med araber, vi ser ungefär likadana ut och tänker på ett liknande sätt, de är inte lika naiva, möjligen litet klumpiga och burdusa ibland men de är inga mördare som ger sig på oskyldiga….De är kristna, Putin är katolik, vi ska vara tacksamma för det, vore han muslim så låg vi illa till….
  Vi bör samarbeta och bilda band med Putins Ryssland, de kanske kan vara jobbiga ibland men vi har inget val – med araberna kommer garanterat krig och jävelskap vad vi än gör!!!

  1. Din första kommentar har inget som helst med ämnet att göra. Låt mig citera dig: ”Allt för att mörka den ansvarslösa massinvandringen av invasiva kriminella avarter som vi inte har något gemensamt med. Såklart de hittar på!”

   Hur menar du att cyberattacker mot Sverige eller medias knapphändiga rapportering om saken har att göra med massinvandring att göra?

   Mer viktigt är dock resten av ditt inlägg. Ska en suverän nation som Sverige samarbeta med Ryssland (putin) för att de ser ut som oss (jag antar att du menar det mycket generöst) och är katoliker snarare än att försvara Sverige? Vi är ju en luteransk nation med befolkning som är till stora delar agnostisk eller ateistisk.

   Ska vi bli en rysk lydstat bara för att värja oss mot massinvandring?

   Vilken sida är du på egentligen?

   Flytta till Ryssland om du är så förtjust i statsstyret och religionen och hur folk ser ut.

   1. Vad menar du egentligen? Helt allvarligt Främmande makt har utfört över 100 000 nätattacker! FRA registrerar nät-attacker intressant och säkert viktigt. Säpo har registrerat i sina viktiga register att över 150 mördare och våldtäktsmän och terrorister från Främmande makt har kommit till Sverige!
    Tack för informationen, man måste vara både blind och döv för att inte förstå vad Sveriges problem är.
    Vi är en luteransk nation? Är vi? Antje Krist styr vår kyrka, och korset plockas med lätthet ned i våra kyrkor för att inte irritera våra nya medborgare.
    Byggs det mycket nya kyrkor i vårt lutheranska land? Nej det byggs inga kyrkor. Våra kyrkor rånas och skändas och bränns ned.
    Det byggs moskéer i Sverige och Främmande makt hjälper till med finansieringen.
    Främmande makt är ett ord vi svenskar ska lägga på minnet och registrera i våra viktiga register.

   2. Jag får inte ihop det här:
    ”Hur menar du att cyberattacker mot Sverige eller medias knapphändiga rapportering om saken har att göra med massinvandring att göra?”
    Det behöver inte vara cyberattacker som mörkar sanningar utan ”påstådda cyberattacker” kan mycket väl ha som avsikt att mörka sanningar. Det enda allmänheten hört är ”påstådda cyberattacker”. Jag kan tro på att det finns statligt operativa styrkor, som försöker nätattackera andra stater, de ogillar, men tror inte de kan påverka allmänhetens inställning så extremt i något land, som det påstås. Men jag är långt ifrån insatt.

 3. Media vet inget som helst om cyberattacker mot Sverige annat än de få skärvor som släpps ut. Det är rimligt att anta att vi är under konstant attack från både USA och Ryssland men att det inte stannar med de två: Kina, Indien, Storbritannien, Frankrike, Korea har alla kapacitet att utföra storskaliga attacker (det finns troligen fler länder med sådan kapacitet).

  Till det kommer stora organisationer, legala & illegala, samt skumma individer och idiotiska tonåringar som hackar för nöjes skull.

  Det kan verka som att fenomenet är nytt och intimt kopplat till internet. Så ligger det inte till. Cyberattacker är ett verktyg, inte ett syfte. Syftet kan vara en bukett av motiv: att undersöka på ett subversivt sätt vilken infrastruktur som finns, hur massmedia och populaset (dvs du och jag) reagerar, att extrahera information som är hemlig, att plantera falsk information, kontrollera responstider, ta makt över infrastruktur (se exempelvis Stuxnet) till ren och skär avlyssning.

  Det kan även vara så enkelt som att ta skapa nätverkskartor om vem som pratar med vem, och när, för att hitta informella kanaler (big data, ja vi som svarar och läser den här tråden är definitivt redan registrerade i databaser från Amerika till Europa (Sverige inte minst) och Ryssland samt Asien.

  Sluta vara naiva.

  Jag är helt övertygad om att myndigheter ljuger om cyberattacker mot mitt land och att media glatt rapporterar de skärvor de får i knät.

 4. Håller helt med Pettersson det här är en samordnad attack för att få till en ”game chanser”.

  Fokus skall flyttas från hotet ”IS” och jihadister till den gamla hedliga ”ryss-skräcken”. Allt för att SD skall tappa momentum.

  Att AB, Expressen, Svd och DN samtidigt drar igång den här kampanjen är inte en slump. Det är garanterat koordinerat!

 5. Samtidigt kör man en stor rubrik om pedofiler.
  Samtidigt kör man ”falska nyheter”.
  Syftet är väl ganska klart.

  VI MÅSTE FÅ KONTROLL PÅ INTERNET
  så inga desinformatörer som Du (och Jag) får plats.

 6. Kvalificerat trams. De borde skämmas att skrämma svenskarna med Putin, när det är inhemska fiender som hotar vårt land.

 7. Det Ryssland eventuellt gjorde i det Amerikanska valrörelsen var väl att dom tog fram läckta mail som visade på hur falsk kärringen Clinton är, kan det vara nu så att dom även sitter med besvärande uppgifter om vår regering . Löfven tror ju att Putin kommer att påverka det Svenska valet 2018 , i så fall behöver dom inte läcka några mail för vi ser ju med egna ögon hur landet förfaller hur än myndigheterna försöker att mörka sanningen om tillståndet i landet .

 8. Jag håller med att muslimer är för närvarande ett större hot mot Sverige.
  Men Putin litar jag bara på så långt som jag kan kasta honom.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: