Nyheter24 har publicerat en artikel om Pettersson

MEDIA. Christian Ploog och Nyheter24 genomför en granskning av “falska” nyheter på nätet och också valt att titta närmare på de så kallade alternativa bloggarna. Nyheter24 vill försöka ta reda på hur de ser på till exempel faktakoll och etablerade medier.

Runt om på nätet skriver en hel del människor att de inte längre känner att de kan lita på vad de stora nyhetsmedierna rapporterar om – och att de därför söker sig till så kallade alternativa medier.

En sådan alternativ blogg är “Petterssons blogg” skriver Christian Ploog på Nyheter24, hur han lyckats kan ni själva läsa på Nyheter24, själv tycker jag att det får godkänt och är betydligt bättre än de intervjuer jag tidigare medverkat i. Om det beror på att jag la ut facit nedan eller inte har jag ingen aning om.

Visst, att kalla det artikelserien “Nätets mörka sida” är inte rätt för det finns andra som är betydligt mörkare och där är inte Nyheter 24 helt oskyldiga  och vi har exempel på det som vänster kallar det “goda hatet” som borde granskas rejält, men det kanske kommer.

Ploog har till och med länkat till Petterssons!

Men läs och kommentera gärna…

nyheter24_pettersson_

TIDIGARE 2016-12-15. Nyheter24 intervjuar Pettersson. Del 2

MEDIA. Christian Ploog, Nyheter24 återkommer med ett par följdfrågor på intervjun nedan. Efter att ha tittat lite på Nyheter24:as sajt och läst lite av Ploog så undrar jag om inte det huvudsakliga syftet är att påvisa förekomsten av “falska” artiklar på och svärta ned alternativmedia. Det ska sägas att Christian Ploog hittills uppträtt korrekt som de flesta journalister och politiker gör, men som ni vet säger uppträdandet inget om slutresultatet. 

Vi ska eller inte glömma att Nyheter24, inte är en vanlig tidning, de finns bara på nätet och är kommersiella, vilket innebär att ägarna vill ha tillbaka satsade pengar plus lite vinster och det måste redaktionen ta hänsyn till.

Nåväl Christian har ordet, och det är ordagrant som förra gången, liksom mina svar till honom är exakt som han får dem.

Hallå igen,

Har två uppföljningsfrågor på dina svar som det vore kanon om jag kunde få svar på. Det handlar om fråga 8 och frågan 17.

Här kommer de:

8) Du skriver att ni oftast länkar till källan, något som etablerade media sällan gör, skriver du. Kan du ge något eller några exempel på nära etablerade medier rapportera saker utan att länka till källan?  Det hör väl snarare till undantagen att etablerade medier länkar eller anger källa. Av tradition anses ju etablerade media stå för den absoluta sanningen. Ett exempel är lokaltidningen Södermanlands Nyheter och deras egen reklamkampanj. Där påstår ju SN att enbart det faktum att just SN är avsändare (källa) borgar för att innehållet är sant. Det är busenkelt att hitta exempel i etablerade media på tvivelaktig information där läsaren bara har att tro på att journalisten kritiskt kollat sina källor (vilket sällan görs). Det hör, som bekant, även till vanligheterna att media källhänvisar till varandra i förhoppning om att den som publicerade uppgiften först också kontrollerat uppgiften.

I dagens SN finns ett utmärkt exempel på att etablerade media tar lätt på källhänvisning i tron att enbart det faktum att SN eller andra etablerade medier är avsändare är att jämställa med sanningen, vilket tyvärr många läsare tror.

I SN plussar journalisten Kägo ihop den ena posten efter den andra och på så sätt lyckas fördyra det nya museet med åtskilliga tiotals miljoner, men varifrån han hämtat sina siffror får vi som läsare inget veta. Därmed inte sagt att han har fel, men det är ett strålande exempel på slapp journalistik där journalisten ifråga inte brytt sig om att underbygga sin information med hänvisning till källa, utan där läsaren är utelämnad till den ”sanning” SN anser vara sanningen. Givetvis finns heller inga länkar på sn.se.

17) Du skriver att det finns lika många falska och felaktiga nyheter på nätet som det finns i etablerade medier. Återigen, skulle du kunna ge några exempel på detta? – Det där med falska och felaktiga nyheter är svårdefinierat, såvida det inte handlar om ett direkt faktafel eller en nyhet som aldrig ägt rum. Direkt fel eller falsk är ju exempelvis Expressens rubrik ”Sex svenskar gripna för våldtäkt på färja” nedan som även Aftonbladet, Södermanlands Nyheter och många andra medier spred eftersom nyheten kom till många genom TT.

Där var ju inte ens de misstänkta gärningsmännen svenska medborgare. Där framstår det ju som att Expressen medvetet velat vilseföra läsarna, oklart varför. Dessutom säger media i sina journalistiska publicitetsregler att etnicitet aldrig ska framhävas men det görs regelbundet när det gäller “svenskar”. Den typen av falska och felaktiga nyheter, ofta i just invandringsfrågor, tycks etablerade media satt i system.

Mer svårtolkat är förstås nyheter som framställs i olika versioner, ingen av versionerna behöver ju vara falsk eller fel. Du får säkerligen helt olika versioner om du rapporterar från en rockfestival, beroende på om du pratar med en förälder eller ungen.

Och så undrar jag: stämmer det att du är 65 år? – Jag tittar i Nyheter24 och ser ingen angiven ålderpå skribenterna, inte heller på herr Ploog, så jag passar på den frågan, men kan tala om att jag är äldre än alla på Nyheter24:as redaktion men inte gaggig, även om jag misstänker att många nog tycker jag ska hålla käften…

-Pettersson vill också påpeka att vi som jobbar med bloggen, alla är etablerade och ansvarstagande medborgare och att vi jobbar helt ideellt. De medel som skänks till oss och som jag tar hand om är vi tacksamma för men de täcker inte alla utgifter.

TIDIGARE 2016-12-12 Nyheter24 intervjuar Pettersson. Del 1

MEDIER. Christian Ploog, Nyheter24, har kontaktat Pettersson och vill göra en serie artiklar om alternativa nyhetsmedier. 

Han vill ha en rak intervju där han i artikeln tar med de svar som han tycker är intressanta och relevanta för artikeln. Han är helt enkelt nyfiken på hur vi resonerar kring de här frågorna.

Frågorna är blandade. Vissa av dem är väldigt öppna, andra är mer kritiska. Svara gärna rakt och sakligt på alla, skriver Christian.

-Pettersson har blivit intervjuad förr och resultatet brukar inte ens påminna om de svar jag givit. Så jag är misstänksam och tror att det kan vara ett försök att smutskasta oss och andra alternativmedia. Intressant är att Ploog är ärlig nog att nämna att han ämnar välja och vraka bland svaren. Ställer han frågor torde väl samtliga vara relevanta för den artikel han tänker publicera, annars ställer man dem inte. Förmodligen är Ploogs tanke att formulera sig  och vinkla efter eget behag.

Men Ploog ska få chansen och jag lägger ordagrant ut Christian Ploogs frågor och mina svar här på bloggen så kan ni sedan jämföra med artikeln om det blir någon.

Då kör vi.

Frågor och svar:

 1. Vem står bakom bloggen? – Huvudman är Tommy Pettersson från Oxelösund, de övriga som skriver är alla etablerade och ansvarstagande medborgare med familj. Bloggen drivs helt ideellt, men Nyheter24 som har kapitalstarka ägare får gärna sponsra oss med en slant. pettersson_lagom
 2. Hur många besökare har bloggen i veckan? – Drygt 60.000 unika besökare och drygt 350.000 besök i veckan.
 3. Det står på bloggen att ni har flera skribenter, vem är det som skriver de flesta inläggen? – Tommy Pettersson.
 4. Ge några exempel på vad du brukar skriva om? Läs själv, det står i överkant på varje inlägg vem som skrivit dem och läs gärna Om bloggen. 
 5. Varför startade du bloggen? – Jag började skriva insändare under år 2003, främst i lokaltidningen Södermanlands Nyheter men även i andra tidningar som Aftonbladet och Expressen med flera. Inför riksdagsvalet 2010 märkte jag att färre och färre invandringskritiska insändare kom in. Jag frågade varför och redaktionerna skyllde på platsbrist och annat, då ledsnade jag eftersom det var uppenbar censur vilket erkändes av journalister på tidningen. Intressant är att en insändare som togs in 2009, idag betraktas som rasism av samma tidningskoncern som 2009 tog in den. Den är baserad på en rapport från FN och media påstår därmed indirekt att FN sprider rasism.
 6. Har bloggen någon politisk tillhörighet? –  Vi är oberoende och inte anslutna till något parti eller organisation.
 7. Vad använder bloggen för källor till sina texter? – De etablerade medierna, utländska medier, offentliga handlingar och egna upplevelser.
 8. Hur viktigt tycker du att det är med källhänvisningar? – Det är viktigt. Vi länkar oftast till källan, vilket etablerade media sällan gör.
 9. På vilket sätt tar du reda på fakta stämmer? – Se svaret på fråga 7. Vi bedömer källans och uppgiftens trovärdighet på samma sätt som jag förmodar att ansvariga utgivare på etablerade medier gör.
 10. På bloggen kallar du bland annat tidningen Expressen för en hatisk organisation. Vad menar du med det? – När Expressen och andra medier kallar oss samhälls- och invandringskritiska bloggar för hatsajter och hatbloggar förbehåller jag mig rätten att svara med samma mynt.
 11. Du har även ett hårt språk emellanåt där du skriver generaliserande om “araber”, “invandrargäng” och “mordlystna muslimer”. Kan du se ett problem i att vara så generaliserande? – Nej, det kan jag inte se. Läsarna är kloka nog att förstå att man inte menar alla araber, invandrare eller muslimer. Det är bättre än att som de etablerade medierna kalla alla “svenskar” eller “ungdomar”. Dessutom har var tid sitt språkbruk. Den rådande tonen i samhällsdebatten sätts alltid av makten (politiker, kulturprofiler, media). När makten inkl. statsministern och ledande samhällsdebattörer svepande beskriver SD som ett nazistiskt och rasistiskt parti och nonchalant placerar partiets sympatisörer i samma kategorier är det ingen som pratar om dessa uppenbara generaliseringar som ett problem.
 12. Är det viktigt att nämna var folk kommer från, och i så fall varför? – Det är viktigt att försöka tala om hur asylinvandringen påverkar brottsligheten och inte dölja problemen med asylinvandringen som etablerade medier gör. Vi tar ett exempel med Expressen nedan men vill påpeka att nästan samtliga medier i Sverige kallade de misstänkta brottslingarna svenskar när de var somalier med medborgarskap i Somalia som bodde i Sverige. I Finland skrev media, män boende i Sverige.Bakom rubriken döljer sig somalier som är somaliska medborgare, det tycker Thomas Mattsson är korrekt journalistik medan sanningen avslöjades av alternativ media.
 13. Skulle du beskriva dig själv som rasist eller främlingsfientlig? Varför/varför inte? Nej, jag är varken rasist eller främlingsfientlig. Jag har flera gånger skrivit positivt om invandring och en del invandrare men jag är starkt kritisk till islam och den asylinvandringspolitik som förts de senaste decennierna med undantag för 1989 då socialdemokraterna med hjälp av moderaterna stängde gränsen för all asylinvandring utom  konventionsflyktingar. Sverige var fullt, ingen kallar idag förre statsministern Ingvar Carlsson för rasist trots att han gjorde det många idag vill göra.
 14. Jag tolkar tonen som ganska hård i många av bloggens inlägg, inte sällan mot den svenska invandringspolitiken. Vad säger du till de som beskriver sajten som hatisk? – Jag hatar ingen grupp och ingen människa och vi är definitivt inte mer hatiska än de etablerade medierna som jagar oliktänkande med kriminella metoder eller statsminister Löfven som kallar människor rasister och fascister. Ordet “hatisk” används mot allt och alla som inte delar vänstersidans syn på verkligheten och är ett enkelt uttryck för att slippa ta debatten med argument. expressen-nej-till-sd
 15. Ponera att påståendet stämmer att det så kallade “vänstermedia” skulle mörka att flyktingar och invandrare begår fler brott och våldtäkter – om alltså detta stämmer – vad tror du att etablerade medier har att vinna på att göra på det sättet? – En otroligt dum fråga,  “ponera”. Det är inget påstående att invandrare är överrepresenterade. Det är fakta. Hur mycket bevis behöver vänstermedia att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken? Vad de har att vinna på detta är obegripligt.

  Aftonbladet 13/3 2000
  Aftonbladet 13/3 2000. Statistiken som den såg ut innan regeringen år 2002 förbjöd statistik efter etnicitet.
 16. Med samma premiss: Vad skulle samhället vinna på att välja att släppa in invandrade i Sverige om de de facto visste att de allra flesta skulle begå brott? – Jag har aldrig påstått att de flesta invandrare är brottslingar, det får stå för dig, men det finns ingen samhällsvinst i att släppa in kriminella i Sverige? Eller har jag missförstått frågan?
 17. Vad är din bild av falska nyheter, finns det många sådana på nätet? – Det finns många falska och felaktiga nyheter på nätet men inte fler än i etablerade medier inkl. de statliga SVT och SR. Många av de etablerade medierna har för länge sedan övergett sina egna regler om att rapportera sakligt, korrekt och opartiskt.
 18. Varför tror du att de har uppstått? – Vet inte, men jag tror att en anledning är Sverigedemokraternas framgångar och att drygt 80 procent (54 procent på MP) av journalisterna påstår att de röstar röd/grönt och resten borgerligt och enligt undersökningar på SVT och SR så journalisterna representerar knappast svenska folket.

Slut på Christian Ploogs frågor.

Utöver svaren på Christian Ploogs frågor har Pettersson lagt till en text ur en platsannons från Sveriges Radio ”I vårt rekryteringsarbete strävar vi efter en jämn könsfördelning och mångfald vad gäller ålder, intressen, personligheter, etnisk och kulturell bakgrund”. Inget om mångfald när det gäller åsikter och det ser tyvärr likadant ut på de flesta redaktioner i landet.

Bilden nedan, är på redaktionen på Nyheter24, de talar som så många andra för mångfald och mot rasism, men jag ser en inte några utom-europiska invandrare på bilden? Ser ni vad jag ser? En helvit jämngammal redaktion utan större erfarenhet av livet, och som troligen tänker och agerar i grupp.

nyheter24

26 thoughts on “Nyheter24 har publicerat en artikel om Pettersson

 1. Pettersson:
  Tackar för att du på nytt lagt in detta inlägg,när jag nu i lugn och ro kan läsa genom det.
  Då detta först publicerades 2016 innan jul, låg jag på lasarett och var mer död än levande. Nu är det ju så,att ont blod förgås inte så lätt ! 🙂
  Skön söndagskväll till dig,alla dina läsare.

  • Är idag lika imponerad av dina svar på hans otaliga frågor,som var ställda fällor….
   Hoppas du orkar kämpa vidare.Vi är många som dagligen följer din nyheter.

 2. Ännu en vänster vinklad nyhet !
  Dom engelsmän jag känner som jobbar här,försöker bli medborgare för dom bor och jobbar här,med brexit blir dom annars tvugna att ha arbetstillstånd och visum.Enklast att bli medborgare,detta har inget att göra med missnöje pga brexit som dom vänsterblinda försöker förmedla.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/AyVVr/missnojda-britter-vill-bli-svenskar-efter-brexit

  Missnöjda britter vill bli svenskar efter brexit
  Efter Storbritanniens beslut om brexit i juni har antalet britter som ansökt om svenskt medborgarskap fördubblats enligt The Independent.
  Totalt har 1 122 ansökningar kommit in mellan juni och november i år, jämfört med 443 halvåret tidigare.
  Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer antalet britter som söker medborgarskap att ha tredubblats vid årskiftet jämfört med 2015.

 3. Kul!!! Verkligen ett lyft för din toppenblogg Pettersson! Jag älskar den!!! Den har allt det goda, som samhället i övrigt inte har.

 4. Bilden på Nyheter24 redaktion talar sitt tydliga språk, samtliga runt 25 år, nykläckta journaliststudenter utan vare sig arbets-eller livserfarenhet. De är födda på 1990-talet och deras idol heter KENT….-de gråter nu när de lägger av….MEN JOURNALISTER ?? Nej, de blir de nog aldrig, möjligen P.K. JOURNALISTER…..

 5. Ja, man är hyfsat luttrad vid det här laget. Godkänt, inte mer. I den bästa av världar så kan rubriken ändras i framtiden men innehållet i texten är väl ok, av vad man kunde förvänta sig i alla fall. Lösryckta skärmdumpar kanske man får hålla sig till tåls med; det är ju extremt minerad PK-mark vi rör oss omkring. Men som du säger, utan facit på förhand, så hade kanske artikeln sett annorlunda ut, högst troligt. Tråkig utveckling men ändå någon form av bisarr seger!?

 6. Jeg gav Christian Ploog “godkjent” helt til jeg kom hit : “Men efteråt kom det fram att endast en av de fyra häktade var svensk medborgare. De övriga tre personerna var medborgare i annat land” Hvilket annat Land??
  Hadde de fra “annat land” andre klare fellesnevnere ?

  Ser du hvorfor du strøk ? Det er jo nettopp det #Pettersson prøver å si 🙂

 7. Jag har exempel på en vansinnig artikel som Svenska Dagbladet skrev för ett par år sedan.
  Polisen var tvungen att evakuera studenter från ett studentboende i Stockholm. De kände sig hotade av campare som bodde på parkeringen utanför.
  Fattar man inte att det handlar om zigenare, kan man ju undra vad som är så farligt med campare. Vi har ju campingplatser i detta land, där bor det ju hundratals campare. Det måste vara livsfarligt att vistas i närheten av dessa.

 8. Det blev bra , Pettersson. Beröm till dig.

  Eloge till Christian Ploog som inte ändrade på facit, som då sedan tidigare, fanns på Petterssons blogg.

  Hade han gjort det…..så skulle väl han sänka den etablerade median, ännu lägre i trovärdighet.

  Så slutprodukten blev klart godkänd.

 9. Självklart blev det en ganska snäll artikel eftersom Pettersson var förutseende nog att lägga ut frågorna här på bloggen, den anfallande avväpnades i alla fall tillfälligt. Frågan är vad som kommer härnäst……
  Vi är många som uppskattar ditt arbete Pettersson.

 10. Att säja sanningen kan aldrig vara hat. Men däremot att medvetet ljuga, dölja och förvränga sanningar, som svensk media med SVT i spetsen för det mesta gör, är ett genuint ondskefullt hat -dessutom är det ett riktat hat mot den egna befolkningen!
  Dom förflyttar alltid fokus för att förvilla befolkningen.
  Häromdagen uppgav SVT:s “nyheter” att det dör 1 barn var tionde minut i krigets Syrien. Något som i och för sig kan äga sin riktighet även om det inte framkom varför dessa barn dog, det finns säkert många olika skäl till dödsfallen! Så hur många barn som dog p.g.a. kriget framgick därför inte , något som förmodligen också var deras syfte.
  I fredens(!) Sverige dör varje år runt 20.000 pensionärer p.g.a. direkt svält eller svältrelaterade sjukdomar! Vilket blir nästan 55 per dag året om.
  Men då snyftar och snörvlar inga svenska journalister.
  Inte heller om alla 20.000 svenska kvinnor och barn som våldtas varje år.
  Istället kommer dom då dragande med rasiststämpeln mot alla dom som protesterar mod detta grymma våld och menar också på fullt allvar att det är kvinnornas fel och att dom får skylla sig själva!
  Här ser i alla fall jag det verkliga hatet, men så går det när ondskefulla vänsterextremister tillsätts på höga poster i vårt samhälle. Sverige är tyvärr ett förlorat land, endast ett mirakel kan rädda oss!
  JR

 11. En ganska snäll granskning än så länge men dessvärre är alla journalister stöpta i samma form. De är opålitliga och har alltid en baktanke med allt de gör.

  • @Petterssons läsare citat Nyheter24

   Jens Houmann, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet skriver; ·”Lilla gubben du är både rasist och väldigt korkad. Du är liksom definitionen av White Trash. Men jag antar att det är PK med källkritik inom extremhögern. “jag skiter i om det är sant det är förjävligt ändå” Vita kränkta män som startar en blogg för rasister som inte förstår bättre”

   Johan Karlsson, Jobbar på Egenföretagare svarar Jens
   “Försök håll god ton med sakliga argument #jagärhär”.

   Matchen slutade med knock out. Fördel Pettersson – bra jobbat.
   Undrar hur utbildningsplanen på Handelshögsskolorna är utformad. Är deras värdegrund att alla utom de är White Trash and they are the New World Order – Tål att tänka på!

Kommentera