LO-toppar: Strama åt migrationen

Fyra LO-toppar med Karl-Petter Thorwaldsson skriver en debattartikel där de ställer krav på att Sverige återgår till en reglerad migration där också arbetskraftsinvandringen stramas åt.

Därmed ansluter sig LO till de politiska partier, journalister och proffstyckare som insett att verkligheten inte är som de tidigare trott och att missnöjet med denna verklighet vädras allt oftare. Hur trovärdiga är då LO?

I januari kunde på man på LO:s hemsida läsa följande:

”Framtidens utmaningar kräver fler medborgare. Det handlar om människor som kommer att vara våra arbetskamrater, vänner och familjer. Redan nu bärs vi av nysvenskar, de står för en stor del av vår BNP…//…Hela vårt land tjänar långsiktigt på en stor invandring…//…Fienden är inte invandringen…”

Så sent som i juli sade Karl-Petter Thorwaldsson så här i en intervju med Aftonbladet:

”Jag tycker att man ska göra en noggrann utvärdering rätt snabbt, både av möjligheten till familjeåterförening och när det gäller tillfälliga uppehållstillstånd”

LO ville då slopa stora delar av regeringens stramare asylregler, bl.a. tillfälliga uppehållstillstånd, svårigheten med familjeåterförening och en begränsad anhöriginvandring.

Det var då det och det står allt mer klart att den politiska arenan kan delas in i före och efter Trump.

Efter Donald Trumps valseger har allt fler makthavare kommit till insikt med att världen inte bara består av välbärgade politiker, journalister och artister. När vanligt folk vädrar sitt missnöje genom att rösta på partier som varit och fortfarande är non grata, då vaknar eliten och börjar inse att det faktiskt finns en värld utanför deras egen.

Så här skriver Karl-Petter Thorwaldsson och tre andra LO-toppar på DN Debatt:

”Vi måste göra det i handling. Att bara säga ”det går bra för Sverige” blir en örfil för dem på landsbygden som upplevt att polisstation, post och annan service försvunnit. För dem som varje dag lever med otryggheten i arbetslivet, som ser sina vuxna barn sakna bostad och sina gamla föräldrar svikas av en urholkad äldreomsorg…//…Arbetarrörelsen måste nu på allvar svara på de frågor människor ställer, annars kommer helt andra krafter att göra det. Vi måste lyssna, erkänna problemen och erbjuda konkreta lösningar”

Har inte LO sett problemen förrän nu eller är det möjligen så att man har blundat? I sedvanlig tradition skyller kvartetten alla problem på tidigare högerregeringar och visst, det ska man göra. Reinfeldts personliga intressen genomsyrade Alliansens åtta år vid makten och ligger till grund för de stora problem vi ser nu. Fast det som LO inte vill se är att Sverige under socialdemokratiskt styre på 70-talet bytte ut en fungerande arbetskraftsinvandring från kulturer likt vår egen, till en icke fungerande asylinvandring från kulturer olik vår egen.

Nu vill LO lösa problemen i fyra punkter.

 • Stärk skolan genom att alla elever ska ges samma möjlighet, det fria skolvalet ska bort, liksom vinstuttag och religiösa friskolor.
 • Vi ska ha en reglerad och solidarisk invandring där Sveriges börda måste tas över av andra EU-länder och där människor från länder utanför EU inte ska kunna komma hit och jobba så länge vi i Sverige har hundratusentals som står utanför arbetsmarknaden.
 • Vi ska inte ha en arbetsmarknad med lägre löner och sämre anställningsvillkor, utan den ska kännetecknas av ordning och reda.
 • Höj skatterna på kapital och sänk inkomstskatterna. Pensionärer ska garanteras minst 70% av sin lön.

Det finns en del vettiga förslag bland dessa punkter, förslag som på en del håller motsätter sig den politik deras eget parti driver och ämnar driva. Tyvärr Karl-Petter, finns inga pengar till de reformer ni i LO eftersträvar. Idag tvingas Sverige låna pengar och spara på utgifter inte minst för att klara det asylkaos vi redan har. Hur LO ser på den saken vill inte de höga topparna förklara och minns att LO så sent som i början av året propagerade för en generös asylpolitik.

Så hur trovärdiga är då LO?

Statsvetaren Jonas Hinnfors tror att LO:s utspel riktas till alla de LO-medlemmar som redan röstar på eller tänker rösta på Sverigedemokraterna och riktar skarp kritik mot LO-topparnas debattartikel som han menar är uppseendeväckande och vilseledande.

Nu går LO:s kampanjer inte särskilt bra. För ganska exakt ett år sedan visade Sifo i en undersökning att SD var det största partiet i LO-kollektivet med 31,1 procent av medlemmarna, följt av det gamla arbetarpartiet S med 28,9. Då ska vi ändå veta att många väljer att stå utanför facken idag och det är knappast troligt att dessa tillhör de socialistiska partierna.

500 000 av medlemmarnas pengar användes till en kampanj mot SD förra hösten. Trots detta minskar inte stödet till partiet och Tobias Gärdås från LO är bekymrad.

”…oaktat är SD alldeles för stora. Det råder inga tvivel om det”

De orden visar att LO tänker mer på sitt parti än på medlemmarnas verklighet. Jag som LO-medlem kan tala om varför SD växer och vad som sägs i fikarummen på arbetsplatserna, i synnerhet när de fackligt förtroendevalda inte är på plats. Hade LO och deras parti bara lyssnat, förstått och brytt sig, hade man kanske inte hamnat i den här situationen och sluppit spendera hundratusentals kronor av medlemmarnas pengar på misslyckade projekt.

Så här sade fackligt förtroendevalda om hanteringen av SD och SD-sympatisörer i augusti 2015 och här påminns vi om att facken använt medlemmarnas pengar i ett samarbete med Expo i syfte att skrämma vuxna arbetare bort från SD. 2011 var det och sedan dess har SD mångdubblat sitt väljarstöd, både bland vanligt folk och LO-medlemmar.

Johan Westerholm är socialdemokrat och hans artikel på Ledarsidorna den 6/12 borde få LO-topparna att hicka, för om det han beskriver slår in, har vi bara sett början på LO-medlemmarnas vandring från S till SD. Raka motsatsen till vad många tror, är inte vuxna arbetare dumma. De vet vad de vill, de vet vad de ser och de vet mer om verkligheten än både fackpampar och politiker.

Ps.

Karl-Petter Thorwaldsson kontrar mot Jonas Hinnfors och menar att han misstolkat debattartikeln i DN.

 

16 thoughts on “LO-toppar: Strama åt migrationen

 1. Något jag tycker dagens socialister bör tänka på faktiskt.

  ”Den som inte arbetar skall heller inte äta”
  -Lenin

 2. – Redan nu bärs vi av nysvenskar, de står för en stor del av vår BNP, skriver LO.

  Det skulle även kunnat skriva:
  Redan nu står de för största delen av försörjningsstöden och mängder av jobb inom socialtjänster, rättsväsendet och inom vården.

 3. Så medlemstappet och flykten från sossarna av LO medlemmarna har blivit så stort att tom tjockskallen Thorvaldsson har börjat förstå vartåt det barkar.

 4. Mon ikke det er for sent? Sverige har ukritisk modtaget migranter i lang tid og dermed belastet forholdet med naboerne. Hvad er der sket, siden man nu skifter holdning?

 5. Förklaringen till att flyktingar oftast betraktas som barn beror på att i Sverige är alla barn. Barn som inte förstår någonting själva utan måste ha sådana som Karl-Petter Thorwaldsson som tänker åt dem. LO är totalt genomruttet och det känns skönt att inte tillhöra dom.

 6. Det var LO som krävde förändringar i arbetskraftsinvandringen i början på sjuttiotalet. Palme som var svag eller ointresserad gjorde inget motstånd trots att det i samband med debaclet runt Juholt kröp fram att han var starkt emot att ta emot de vietnamesiska bårflyktingarna samt en del andra saker som kommit att förknippas med honom. Ansvaret är naturligtvis hans som partiledare och regeringschef men har iallafall nyanserat min bild av honom.

  Hela upplägget med den ohämmade asylinvandriven från Reinfeldts sida verkar ha varit för att pressa ner lönerna för de med minst utbildning och skapa en underklass till.

  Beträffande allt det andra de tar upp bygger det på utdaterade marxistiska principer som aldrig någonsin fungerat annat än i teorin. I LO:s sinnevärld ska allting vara lika även då man måste sänka de dugliga till de odugligas nivå för att uppnå ”rättvisa”.

 7. Från samma stollar som lade hundratusentals kronor på att svärta ner SD i en kampanj och ständigt utesluter medlemmar med fel åsikter har tydligen nu samma fel åsikter.

  FÖRBANNADE HYCKLARE!

  Rädda om sin egen feta röv nu när kapporna vänder överallt är vad dom är dessa äckliga politruker.

 8. Trovärdiga makthavare finns de och om så i Sverige?
  Det mesta som skrivs och sägs tycks ha en ad-hoc stämpel. Ändamålet är för det mesta att undanhålla sanningen för Sveriges skattebetalare och väljare.

Kommentera