De frånvarande fädernas folk

INVANDRING. Nedanstående är från en artikel i Göteborgsposten publicerad den 28 oktober 2007, vi skrev om det på bloggen i augusti 2010. På den tiden för snart tio år sedan tordes PK-media fortfarande vara lite ärliga när det gällde asylinvandringen men den ärligheten försvann före och efter riksdagsvalet 2010 när Sverigedemokraternas framgångar började märkas. Herr och fru PK trodde att det skulle gå att ljuga bort SD.  

nar_det_regnar

Ett utdrag ur artikeln i GP. ”Varannan somalisk kvinna med hemmavarande barn i Göteborg får underhållsstöd. Barnens far bor alltså inte med familjen och i hans ställe står samhället för barnens försörjning.
Ofta är det sant att mannen inte bor med familjen. Ibland är det delvis sant, somaliska män lever inte sällan en ambulerande tillvaro som innebär att de periodvis bor med familjen, periodvis någon annanstans. Och ibland handlar det om rent bidragsfusk.

Tolken Abdi igen: – Jag har tolkat åt folk som jag vet ljuger, som lever tillsammans.

Flera andra somaliska tolkar bekräftar den bilden, att familjer väljer bidragsfusk för att bättra på ekonomin. Ibland därför att kvinnan vill kunna skicka mera pengar till behövande släktingar i hemlandet, ibland därför att mannen behöver pengar till drogen kat, som blivit ett gissel för den somaliska folkgruppen i Göteborg”.

Ett folk med tusenårig historia håller på att gå under, i Sverige idag. Det svenska bidragssamhället, fäder som överger sina familjer och arbetsmarknaden bidrar till katastrofen. Grov kriminalitet, utbrett missbruk, bidragsfusk, usla skolbetyg, splittrade familjer och skyhög arbetslöshet berättas det om i Göteborgsposten.  

  • Varannan somalisk kvinna inte lever med sina barns far.
  • Bara tre av tio somaliska ungdomar har fullständigt betyg från 9:an.
  • Var femte ung somalisk man varit misstänkt för våldsbrott.
  • Nästan hälften av somalierna hade noll i arbetsinkomst 2005.

– Det låter grymt, men det svenska samhället borde ha hårdare koll på somaliska män. Männen måste lära sig att skaffar man en familj så ska man också försörja den, säger Tolken Abdi.

En man som överger sin hustru och sina barn är en föraktad person i Somalia.

Varannan somalisk kvinna med hemmavarande barn i Göteborg får underhållsstöd. Barnens far bor alltså inte med familjen och i hans ställe står samhället för barnens försörjning. Flera somaliska tolkar bekräftar den bilden, att familjer väljer bidragsfusk för att bättra på ekonomin.
– I koranen står att man ska fullfölja löften och avtal. Respekterar man inte de svenska försörjnings- och omsorgssystemen så är det olagliga pengar, det är nästan som att stjäla, det är haram, förbjudet enligt islam. Och det ger somalier dåligt rykte, det skadar de vuxnas självkänsla och andlighet och ger barnen en dålig bild av sina föräldrar.
I nästan varannan somalisk barnfamilj i Göteborg finns fyra eller fler barn under 17 år. Bara en av 25 barnfamiljer i Sverige har så många barn.
En ensamstående mamma i Hammarkullen, utan jobb och med fyra barn födda mellan 1991 och 2004, är garanterad (år 2007) 19 393 kronor i månaden i barnbidrag, flerbarnstillägg, studiebidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag och försörjningsstöd. Dessutom får hon baserat på behov, hjälp med kostnader för vård och medicin, hushållsel, tandvård, förnyelse av husgeråd och utrustning i hemmet och ”andra godtagbara behov”.

Oavsett orsak kvarstår faktum – många somaliska ungdomar har dåliga skolresultat, vilket ökar risken för kriminalitet.

– De somaliska männen tycker att barnen är mammans och det svenska samhällets ansvar, inte deras.

Göteborgspolisen har studerat unga somaliers brottslighet. Rapporten skrevs av Maria Wallin, utredare på Göteborgspolisen. Hon talar om ”oerhört obehagligt våld även bland unga förövare”. I genomsnitt misstänktes varje gärningsman för ett tiotal rån eller misshandelsfall.
– Jag har inte stött på så grov våldsbrottslighet tidigare. 31 av de sammanlagt 66 manliga individer som misstänktes för våldsbrott hade hotat med eller använt kniv.

Det är dåligt med jobb, en del män har fått jobb som taxi- eller busschaufför, alla vill inte ha de jobb som erbjuds.

För ett år sedan en utbildning för tio somaliska kvinnor med inriktning på hotell och hushållsnära tjänster. Åtta kvinnor fullföljde kursen, som i våras avslutades med en träff med en presumtiv arbetsgivare, en städfirma. Problemet var bara att tre av kvinnorna, som under utbildning varit helt normalt klädda, kom till avslutningen i heltäckande klädsel.  Städbolaget konstaterade att de tre på grund av sin klädsel inte vara anställningsbara.

Abdulahi Mohammed arbetar sedan flera år som tolk i Göteborg, han säger att I Sverige är det ”hålla handen” hela vägen. De berövas sitt självförtroende och det enda de behöver göra för att få socialbidraget är att gå på SFI och se till att inte bli godkända där. Med ett exempel från nomadlivets Somalia belyser han det svenska bidragssystemet passiviserande inverkan:

– När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen. När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?

– Men, säger han, placera samma människor i England eller USA, då kickar nomadsystemet in och de blir väldigt företagsamma.

-Pettersson noterar att 2007 skrev media om somaliskt bidragsfusk, somalisk brottslighet, dåliga skolresultat för somalier,  vägran att ta jobb som erbjöds osv. är det någon som tror att det har blivit bättre som politikerna lovat och som de lovar varje år och varje gång de öppnar munnen i frågan…

14 thoughts on “De frånvarande fädernas folk

  1. Vi kan inte ha det så här, nu när det skall bli jul och vara fint. Kan inte HA göra rätt för sina sjukbidrag och röja undan den värsta skiten?
    Om de inte orkar allt pga sin rondör, kan de åtminstone se till att bereda väg för Jesusbarnet!

  2. Det här stycket i Petterssons huvudinlägg förklarar det mesta av det man ser överallt där somalierna flockas:

    Delcitat

    ”När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen. När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?”

    Slut delcitat

    När det regnar så behöver nomaderna inte anstränga sig … Men här i Sverige behöver nomaderna inte heller anstränga sig när torkan kommer (vilket i och för sig händer mycket sällan) och eftersom somalierna inte heller har några kameler här … och för att dricka sig själva otörstiga så är det bara att gå till affären och köpa sig önskade drycker för pengarna som kommer regelbundet från Socialtjänsten.

    Så alla ursäkterna för att INTE anstränga sig med arbete finns där hela tiden. Att de själva skulle tänka till och ändra attityd & frångå sina vanor från det forna hemlandet … Ja, den varianten verkar vara helt utesluten. Otroligt sjukt men sant!

  3. Ett tusenårigt folk håller på att gå under – trodde först det var svenskarna som avsågs… För så är det.

  4. Dom som inte godtar dom jobb som anvisas, kan få
    en enkelbiljett hem till Somalia, vi har ingen anledning
    att importera latmaskar som bara jobbar med en liten
    manick på kroppen, och som sen inte tar ansvar för
    följderna av det. Är så in i märgen trött på dessa
    stora feta schabrak som seglar fram på trotoarena
    med sina lyxbarnvagnar modell större, ungefär som
    om dom ägde stan!

Kommentera