Sverige försöker sälja Jas-plan för miljarder till Indien

FÖRSVARSINDUSTRI. Boforsaffären, där Sveriges statsminister Olof Palme var inblandad i vapenaffärer och mutor på högsta nivå verkar glömd. Nu vill försvarskoncernen Saab och regeringen sälja det svenska stridsplanet Jas 39 Gripen till Indien. Det skriver Dagens industri. Om affären går igenom kan det bli den största svenska exportaffären någonsin.

Den indiska regeringen överväger att köpa mellan 200 och 300 nya stridsflygplan, skriver India Times.

Indiens flygvapnet är kraftigt ålderstiget med som köptes från Sovjetunionen under kalla krigets dagar. Indien har i 30 år försökt bygga egna konkurrenskraftiga flygplan men inte lyckats.

Flera stora flygplanstillverkare är med och slåss om jätteordern, bland dem amerikanska Lockheed-Martin. Indien vill emellertid att planen byggs i fabriker i Indien, inte att de köps in från utlandet, något som många flygplanstillverkare ställt sig tveksamma till.

Franska Dassault har tidigare dragit sig ur en affär gällande 126 stridsplan sedan man inte kunnat komma överens om villkoren. Istället för de 126 plan som ursprungligen förhandlats om såldes 36 Rafale-plan till Indien som tillverkats i Frankrike.

Saab AB, som tillverkar Gripenplanen, är ett av de företag som den indiska regeringen är intresserad av att göra affär med. Och det svenska näringslivet och regeringen är mycket intresserade av att sälja till landet i tredje världen.

DI skriver att en delegation från Sverige redan nästa vecka reser till Indien på uppdrag av Wallenberg­sfären. Förutom Marcus Wallenberg är närings­minister Mikael Damberg, ABB:s VD Johan Söderström, Alfa Lavals VD Tom Erixon, finansmannen Carl Bennet samt Saabs VD Håkan Buskhe med på resan.

7 thoughts on “Sverige försöker sälja Jas-plan för miljarder till Indien

  1. De borde köpa ryska vapen så de får det bästa.

    När JAS får dubbla motorer så kanske det möjligen är köpläge men det lär ju och andra sidan aldrig inträffa.

  2. Då önskar jag delegationen en ordentlig ränneskita ! Så får jag ifa ut något för mina skattepengar, annat lär det inte bli.

  3. Sist jag var på en millitärparad i Indien så hade dom gjort stridsflygplanen i pappkartong men dom funka iallafall

  4. Regeringens propaganda försöker nu förbättra dess skamfilade rykte. Det är annars ”tomma lådor” som skramlar.

    De insatta vet mycket väl att det inte var några ”villkor”, som stjälpte försäljningen av de franska stridsplanen. De har helt enkelt för dålig prestanda för det pris fransmännen begär.

    Särskilt när Indien kan jämföra med de kraftfullaste alternativen från Ryssland. Se hur deras plan presenterat sin effektivitét i Syrien. Och priset för 3-8 ggr effektivitéten är alltså bara 1/3 av det kraftfullaste ameikanska.

    Nu skall således Sverige omsätta mångmiljoner i mutor för ingenting. Indien kommer att välja det bästa, d v s de ryska alternativet. Även för denna vapentyp. De måste dock köpa hela systemet, för att koppla ihop det medföljande stridsledningssystemet med vad de redan har av västliga vapen (stridsplan, stridsfartyg, spaning), helt överlägset vad västvärlden f n erbjuder.

Kommentera