Svenska vapen i Irak


MELLANÖSTERN. Det heter att Sverige inte ska sälja vapen till krigförande länder. Ändå har USA skickat 2000 Saabtillverkade AT-4, till Irak enligt amerikanska källor. Även svenska militärer har levererat vapen direkt till bland annat kurderna. 

AT-4, eller pansarskott 86, som vapnet också kallas, avfyras från axeln och bryter genom bepansrade fordon och hus. Enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon och Vita huset har 2 000 exemplar levererats till Irak för att sättas in mot IS.

The Times skriver att AT-4 är ”effektivt mot bepansrade fordon samtidigt som det är tillräckligt enkelt att använda för irakiska trupper med begränsad militär utbildning”.

En del av dessa pansarskott har till och med hamnat i händerna på IS.

1994 köpte Sverige pansarbandvagnarna av modell BMP 1 från det forna Östtyskland. Vagnarna rustades upp för en miljon styck men efter några år slaktades det svenska försvaret och infanteribrigaderna monterades ner.

Därför såldes i februari 2010 samtliga 350 renoverade exemplar till Tjeckien för skrotvärdet till det militära reparationsföretaget VOP-026 Sternberk, som var mellanhand för ett annat företag, Excalibur Army, som nu ämnar sälja 250 av de 350 pansarbandvagnarna vidare till Irak.

Filmen på en BMP-1 som numera syns nu på vägarna runt Mosul.

-Pettersson menar att Sveriges vapenexportregler inte hindrar någon att kriga med svenska vapen, det blir bara andra som tjänar pengarna i stället för vi…

Nåväl, pansarbandvagnen 501 (BMP-1) kanske skulle behövts i Sverige. Vagnen kan transportera sex soldater och är amfibisk. Den kan genom ett enkelt handgrepp av föraren köras i vatten inom tio sekunder.

I tornet sitter skytten som manövrerar en 73 millimeter lågtryckskanon med parallellkopplad kulspruta.

Kanonen kan skjuta fenstabiliserade pansarsprängraketer med en effektiv räckvidd på ca 800-1000 meter, samt sprängraketer.

Den borde passa perfekt i de svenska förorterna…


8 responses to “Svenska vapen i Irak

 • Nordmann

  Finnes mye Svensk dobbelstandard i #PodestaEmails
  http://bit.ly/2fhs2XF

  Sweden’s business with Clinton Foundation in a geopolitical context
  http://bit.ly/2fk5VNZ

  Sweden’s unethical – and unlawful ­­– arms deals with ISIS-backing Saudis
  http://bit.ly/2dx9SRs

  Gilla

 • Billy Boy

  Och vilka vapen har vi i det svenska försvaret kvar i landet att ta till vid ett militärt angrepp utifrån … men också inifrån Sveriges redan c:a 55 no-go-zoner?

  Paintball på sin höjd skulle jag tro. Allt annat är för dyrt tycker Stefans potenta icke-vålds-feminist-regering.

  Gilla

 • Nic Hostrup

  Våben kan sælges mange før det endelig ende ved brugeren. Jeg tror næppe vi nogensinde får opklaret hvordan disse våben er kommet til MellemØsten. Der er alt for mange store interesser på spil

  Gilla

 • Bosse

  Det är svårt att förstå hur regeringarna Persson och Reinfeldt tänkte när man tömde mobbförråden och avvecklade försvaret. Konstigt att man kunde genomföra detta utan några märkbara protester. Avvecklingen skedde tydligen i så små steg så att ingen märkte något.
  Hur kunde man i stort sätt skrota ut och mer eller mindre ge bort krigsmateriel som fortfarande i allra högsta grad var någorlunda modernt.
  Matriel som till och med var nyare än det värnpliktiga fick öva med.
  Det mesta verkar ha skänkts till Östeuropa men en del hamnade hos inhemska skrothandlare med misstänkt utländska namn.

  Gilla

 • janbanan

  Låt Svensk vapenindustri blomstra !!

  Gilla

 • Benny

  Sverige säljer till Saudiarabien också som är ett i högsta grad krigförande land! Dubbelmoralen i svensk vapenexport är uppenbar så man undrar ju varför man sätter upp regler man struntar i att följa? Faktiskt säljer Sverige mest vapen i världen i förhållande till folkmängden. Är det den förljugna feministiska utrikespolitiken som gör sig påmind? Det svenska försvaret avskaffades på inrådan från konsulter från USA och korkade svenska politiker lallade med…nu kommer det att kosta skjortan att rusta upp igen och notan går givetvis till oss skatteslavar.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: