Vart tog de kristna i Irak vägen?

ISLAM. Under den senaste tidens rapporter om anfallet mot Mosul i Irak hör vi talas om sunni-muslimer, shia-muslimer, kurder och lite om yazidierna, men vi hör inget om Iraks kristna, om en gång var flera miljoner till antalet.

På Nineveslätten i norr, där Mosul ligger bor eller snarare har bott många av Iraks kristna. De kristna i Irak och Syrien har bott i området sedan kristendomens födelse, alltså i 2000 år och långt innan de muslimska araberna invaderade.

De flesta kristna tillhör de orientaliska kyrkor som uppstod före islam, som den assyriska kyrkan med nestorianskt ursprung och det unierade katolska eller kaldeiska samfundet. Andra samfund är de armenisk-apostoliska och syrisk-ortodoxa kyrkorna.

I Mosul i norra Irak har kristna levt i mer än 1800 år, i Sverige ringer Svenska kyrkan till bön för Aleppos folk men är tysta om Mosuls kristna.

Politikerna och journalisterna säger eller inget, mer än att de beskyller Sverigedemokraterna för att vara nazister.

Nineveh

 

De kristna lämnar Mosul i augusti 2014…

3 thoughts on “Vart tog de kristna i Irak vägen?

  1. Alla länder har ju varit kristna en gång i tiden eftersom kristendomen kom före islam. Se hur det har blivit. Islam är våld och död.

  2. Sorgligt. Om detta tiger de rättrådiga. Hoppas de inte kvävs av sin godhet och allt de sväljer. Eller jo, det kan de gott göra.

Kommentera