Hård kritik mot journalister av journalister: “De fegade ur.”

YTTRANDEFRIHET. – Politikerna fegade ur och sedan kom media och journalisterna efter. Det säger journalisten och författaren Lasse Granestrand i en paneldebatt. Med fega ur menar han att bevakningen inte är relevant, inte ger hela bilden.

Lasse Granestrand tar upp tre punkter: – De tar inte med myndigheternas perspektiv, synen på att man bör skriva konsekvensneutralt har försvagats samt att perspektivet hela tiden är den svages, alltså att man inte går upp på systemnivå.

Det säger han på paneldebatten om migrationen i media på SVT Forum (12 okt, kl.15.15)

Om politiker och journalister hade gjort sitt jobb hade vi inte hamnat här, anser han. – De stirrade förhäxat på SD medan väljarna hamnade i medieskugga. Åtskilliga journalister ville inte gynna SD. Det är ingen konspiration, men faktorer.

Lars Truedson, föreståndare på Institutet för mediestudier, pratar om en brytpunkt i journalistiken, en förändring som sammanfaller med att regeringen bytte fot i migrationspolitiken.

– Tidigare såg rapporteringen ut på ett sätt, medan efter regeringens omsvängning i migrationspolitiken har frågan problematiserats på ett nytt sätt, Numera skriver man om bråk på asylboenden, exemplifierar han.

Lasse Granelund svarar: – Ja detta är beklämmande för mitt skrå. De springer i flock.

Lars Truedson tog upp att det sätt som de svenska medierna hanterat invandringsfrågan har påverkat attityderna.

– Det finns ett misstroende mot medierna. 60 procent litar inte på hur medierna skildrat migrationsfrågan, påpekar Truedson och hänvisar till SOM-undersökningar.

Journalisten Linn Bursell tycker inte att politikerna alls ska tala om kostnader med invandring.

– Det är farligt att prata om vad invandringen kostar. Man får inte ge ett val. Ungefär som om man ska ifrågasätta om vi ska ha åldringsvård.

Lasse Granelund menar att det sättet att resonera inte fungerat.

– Just det synsättet har sabbat det här. Hade man diskuterat kostnader på ett neutralt sätt hade det inte varit så här.

Han poängterar att han själv är för en generös invandring och men att den inte är folkligt förankrad idag.

Självkritik mot journalistiken samt försvar för yttrandefriheten har varit på tapeten ett tag nu. Sedan tidningen Nya Tider uteslöts och sedan fick medverka på Bokmässan har yttrandefrihet debatterats flitigt.

SVT-journalisten Janne Josefsson medverkade för någon vecka tidigare i en historisk debatt i Aktuelltredaktionen, där han och Nike Nylander debatterade mot sin egen chef Jan Helin, och försvarade yttrandefriheten. Medarbetarna sa att Jan Helin på personalmötet sagt att personer med fel åsikter inte skulle ges plats att debattera.

Så har vi Aktuellts reaktion när gruppledare Mattias Karlsson (SD) i direktsändning (28 sept) gick till hård attack mot den förra alliansregeringens politik och sa bland annat att ”ni släppte in tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister”.

Aktuelltredaktionen tyckte inte att det stämde med värdegrunden och gjorde ett tillkännagivande att man inte står bakom det han sa. Något motsvarande har inte skett exempelvis när någon har smutskastat SD.

Senast igår på Publicistklubben levererade Janne Josefsson kritik. – Jag menar att det finns hot inifrån journalistkåren själva, sa han och beskrev det som ”antidemokratiska, totalitära strömningar inom journalistiken”.

Läs mer på Samtiden…

-Pettersson undrar fortfarande varför ingen konsekvensanalys görs över invandringen, men det kanske är för sent och det är dags för en katastrofkommission…

 

12 thoughts on “Hård kritik mot journalister av journalister: “De fegade ur.”

 1. Jaha att ha olika åsikter är totalitärt’?
  Men arrangemang radera andras åsikter det är förstås helt okej.

 2. Kloka ord från Lasse Granestrand. Kan bara hålla med.

  Gillar uttalandet från J.J ,som nog de flesta av oss, som hänger med i den politiska debatten och dess mediebevakning.

  Janne Josefsson ” – Jag menar att det finns hot inifrån journalistkåren själva, sa han och beskrev det som ”antidemokratiska, totalitära strömningar inom journalistiken”.

  Journalisten Linn Bursell bör nog snarast söka sig ett annat yrke.

  • Jaha journalister bör rensas ut enligt en Peter Skoglund, ja det gillar väl bloggen. Men bloggare skall naturligtvis fortsätta med sina ofta obehagliga kommentarer.

   • Snurrigt från “snurrigt”.

    Läs vad jag skriver eller kliv av karusellen.

    Var någonstans har jag sagt/skrivit, att man ska rensa ur journalister. Jag berömmer två av tre journalister i detta inlägg.

    Den tredje vill ju inte låta debatten vara fri i alla lägen. Så då är nog ett annat yrke mer lämpligt.

 3. “Jag är för generös invandring, men det är inte folkligt förankrat IDAG.” säger Lasse Granelund.

  Nähä, men när invandrarpopulationen växt oss över huvudet, så kommer det att vara det, eller hur? För då har vi riktiga svenskar ingenting att säga till om mer. Och då kommer invandrare att formligen forsa in, utan att vi kan motsätta oss det.

  Kolla hur der är i restaurangvärlden t ex. Hittar du någon som ägs av svenskar, så har du tur. Och de bildar ju i alla fall navet i våra städer. Så giv akt på vad som sker, och motsätt det redan nu, innan det är försent.

 4. Granestrands problem är att även han är verklighetsfrånvarande:
  “för en generös invandring”

  Det är här problemet ligger, inte vad journalister skriver eller inte skriver. Granestrand mumlar, på sin höjd, om ett problem överlagrat det verkliga problemet, det vill säga att det drar omkring två miljoner arabafrikaner i Sverige.
  De tar upp plats och livsrum. DET är problemet i grund. Inte att vi har svagsinta idioter i journalistkåren.
  Granestrand visar att även han har långt kvar till sans. Rätt skrämmande hur utomordentligt illa ställt det är med journalisterna i detta land.

 5. “– Det är farligt att prata om vad invandringen kostar. Man får inte ge ett val. Ungefär som om man ska ifrågasätta om vi ska ha åldringsvård.”

  På den nivån ligger alltså åsiktsfascismen i nuläget. Det är så in i helvete korkat och elakt sagt att man bara vill börja “boxas”.

  Vem fan tror subban Linn Bursell att hon är som ska berätta vad som får pratas om eller inte?

 6. Citerar från artikeln ovan:
  “– Det finns ett misstroende mot medierna. 60 procent litar inte på hur medierna skildrat migrationsfrågan”

  Då frågar jag mig: Vad är det för fel på de andra 40 %. Jag menar alla kan ju inte vara journalister…

  • Det kan ju vara så att större delen av de 40% är idag varken läs- eller skrivkunniga efter långvarig “utbildning” i den socialdemokratiska “flumskolan” under årtionden bakåt i tiden.

   Här några av de skyldiga:

   Olof Palme,
   Ingvar Carlsson,
   Lena Hjelm-Wallen,
   Göran Persson,
   Ingegärd Wernersson,
   Lena Hallengren,
   Ylva Johansson,
   Ibrahim Baylan,
   Thomas Östros,
   Leif Pagrotsky,
   M fl.

   Större delen av de 40% är däremot indoktrinerade av den ensidiga & falska verbala propaganda som både politiker och radio- & TV-media ständigt trumpetar ut.

   https://moraak.files.wordpress.com/2014/08/investera_i_lacc88rarna_mora-page001.jpg

Kommentera