Jom kippur och Oktoberkriget 1973


MELLANÖSTERN. Jom kippur eller med engelsk stavning Yom Kippur: en helg inom judendomen, som infaller tio dagar efter den judiska nyårsdagen. Det är den viktigaste och allvarligaste högtiden för troende judar. Enligt den gregorianska kalendern, som är den officiella i de flesta länder i Europa, infaller jom kippur år 2016 ( år 5777 enligt judisk tideräkning) den 12 oktober och börjar firas på kvällen den 11.  – Pettersson önskar naturligtvis alla judar och israeler Jom kippur- Glad helg. 

Oktoberkriget, även kallat Jom kippurkriget, var det fjärde stora arabisk-israeliska kriget, och utkämpades mellan 6 och 25 oktober 1973 mellan Israel och en koalition av arabiska stater under ledning av Egypten och Syrien.

Kriget började när koalitionen påbörjade ett gemensamt överraskningsanfall mot Israel under Jom kippur, även den muslimska fastemånaden Ramadan pågick. 

Egyptiska och syriska styrkor korsade vapenstilleståndslinjer för att gå in i den israeliskkontrollerade Sinaihalvön och Golanhöjderna, som hade blivit erövrade och ockuperade sedan Sexdagarskriget 1967.

Konflikten ledde till en nära konfrontation mellan de två kärnvapenbestyckade supermakterna USA och Sovjetunionen, som båda inledde massiva ansträngningar för att proviantera sina allierade under kriget.

Vapenstillestånd uppnåddes sedan den egyptiska tredje armén omringats och Egypten vädjat till USA. Militärt slutade kriget i ett dödläge även om israelerna vid tidpunkten för vapenstilleståndet hade tagit initiativet gentemot den egyptiska armén som ännu inte var besegrad.

Dessutom stod israeliska styrkor utanför Syriens huvudstad Damaskus, när USA, Sovjetunionen och FN fick parterna att avtala om eldupphör. Under 1974 och 1975 kom länderna överens om ett israeliskt tillbakadragande.

Kriget ledde till den första oljekrisen och så småningom till fredsavtal mellan Egypten och Israel.

 • Alltså, araberna anföll under Ramadan, muslimernas heliga månad, då de ska leva rättfärdigt och undvika våld.
 • Araberna anföll på judarnas heligaste helg, när de trodde att judarna var oförberedda.
 • Araberna anföll på två fronter samtidigt.
 • Araberna var överlägsna i antal och stridsvagnar.
 • Araberna fick storstryk.
 • Israel drog sig tillbaka efter påtryckningar från USA och Sovjetunionen.

 

 


10 responses to “Jom kippur och Oktoberkriget 1973

 • Asa

  En gång i tiden före Sveriges förfall så var jag positivt inställd till judarna och Israel. Eftersom jag insåg att något var allvarligt fel med massmedia så tvingades jag ut på nätet för ett par år sen. Trodde aldrig jag skulle skriva på nätet men någonting tvingade mig att göra även det. Vilket innebär att jag är en i mängden. För det är många som känner av samma oro och förstår vad som kommer.
  Är sionist detsamma som jude? Många sionister är aktiva och verkar vara pro ett stor krig och agerar mot folket både i Europa och USA. En av de som tagit täten är Soros men tyvärr finns det många fler.
  Å andra sidan har vi minst lika många onda som inte är sionister Hillary Clinton är en av dem. Samtliga inom vår egen 7-klöver bekämpar och har förrått sitt eget folk .
  Det är inte lång tid kvar så kanske det är oväsentligt. Den som lever får se.

  Gilla

  • Sven-Erik

   Googla Sionism och Soros, i förenlad judisk kontext är zionism staten Israel och Soros en judisk kapitalist. I ond – god skalan är Soros ond och Sionism god. Hillary god och Soros ond.
   Om påståendet; att Soros orsakat den största svenska valutakrisen är sant,5 hamnar Soros på djävulsidan. Men Israel, judarna som lever där är inte onda utan nationalister precis som islamister.
   Vem som är ond respektive god besvaras bäst av historien.

   Gilla

   • Asa

    Att Soros är detsamma som ondska råder ingen tvekan om. Soros har sponsrat flera svenska organisationer och jag räknar samtliga som onda. Förutom det har Soros sponsrat organisationer i Europa som precis som i Sverige bedrivit organiserat hat mot ursprungsbefolkningen och nationalstaterna. I USA det förlovade landet som satt sin ursprungsbefolkning i reservat så har Soros stött organisationer som hatar vita.
    Vågen av migranter kommer aldrig att ta slut. Krafttagen som krävs kommer inte att ske.
    Hillary Clinton är också en mycket otäck individ. Hon kommer aldrig att bli president om inte ett rejält röstfusk sker.
    Jag gissar att Obama kommer att fortsätta som President i USA.
    Bland det första jag skrev på nätet var -att samerna och judarna är inte våldsverkare och hatiska som muslimerna.
    Barbara Lerner Spectre och en samisk riksdagsman och journalist krossade den illusionen.
    (Jag har svårt att komma ihåg namn men glömmer aldrig ett ansikte jag sett.)
    Det var mycket sorgligt att se samernas ondska då jag i mitt hjärta alltid haft en speciell plats för dem. På min mors sida finns samiskt påbrå.
    Jag hade hoppats få ett bra svar då många på Petterssons blogg verkar vara pro Israel. Tyvärr fick jag inte det och hade väl inte heller ärligt talat förväntat mig det.
    Vi lever i lögnen och med lögnerna år 2016.

    Gilla

 • Argus

  Kanske skulle be israelerna om tips hur hantera Visby, Navestad, Rosengård, Husby, Bergsjön, …, …, …?

  Gilla

 • Peter Kostin

  Om 5 dagar firas Sukkot, eller Lövhyddohögtiden. Och det var under Sukkot som Jesus föddes.

  Gilla

 • BJ

  Israel hade bara raka vägen mot Kairo. Araberna skall tacka gud att stormakterna stoppade den Israeliska framryckningen. Var själv i Suez och matade den omringade 3:e Egyptiska armen.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: