Kod 291 var bara början…


BROTTSLIGHET. Kod 291 var bara början.  Från och med den 3 oktober 2016 ändras flera delar i offentlighets- och sekretesslagstiftningen. Det innebär att personuppgifter på den som är misstänkt för brott eller en målsägande kan komma att omfattas av sekretess.

– När en journalist kontaktar oss på Sveriges domstolar för att begära ut handlingar i samband med att offentlig försvarare utses, kommer vi inte längre att lämna ut personuppgifter utan prövning, säger Erik Sundström, lagman vid Lycksele tingsrätt.

– Det är en förändring, som är avsedd att värna den personliga integriteten i det inledande skedet i en förundersökning.

Lagändringen, som egentligen genomfördes den 1 oktober, innebär att rätten för allmänhet och massmedia att ta del av personuppgifter kommer att begränsas. De handlingar som berörs är bland annat framställningar om förordnande av offentlig försvarare, målsägandebiträde och offentligt biträde.

Personuppgifter på den som är misstänkt för brott, eller den som blivit utsatt för brott, kan komma att omfattas av sekretess och kan därför inte lämnas ut utan särskild prövning.

I normalfallet kommer sekretessen att upphöra i samband med att stämningsansökan inkommer till domstolen eller när det blir fråga om att fatta beslut om tvångsmedel – exempelvis häktning.

Syftet med lagändringen är enligt regeringen att stärka integritetsskyddet för den som misstänks eller utsatts för brott.

Före lagändringen blev personuppgifter i normalfallet offentliga redan när en offentlig försvarare eller ett målsägandebiträde förordnades.

-Pettersson är inte förvånad, 2002 infördes lagen som hindrar oss att få reda på hur många dömda som har utländsk bakgrund. Finns det fler skäl än ett för det???

Var detta första gången den nya lagen användes – Sex personer gripna misstänkta för våldtäkt på Gotland. Enligt TV4 var kvinnan rullstolsbunden och övergreppen pågick i flera timmar och de misstänkta är i 20-årsåldern och vi vet att på adressen där övergreppen ägde rum är två utomeuropeiska invandrare skrivna…och när det gäller åldern säger åklagaren – Lite minus på något år eller två på vissa av dem…


13 responses to “Kod 291 var bara början…

 • Fem misstänkta för gruppvåldtäkten i Visby släppta | Petterssons gör skillnad!

  […] har noterat att myndigheterna har utnyttjat den nya lag som möjliggör hemlighållande av de misstänktas identitet. Men idag kommer männen troligen att […]

  Gilla

 • Mia

  Sekretessen hävs ju redan när den misstänkte blir häktad och man är mer säker på att personen är skyldig.
  Och man kanske slipper se personer hängas ut med bild, och personuppgifter på olika sajter innan man ens vet om de är skyldiga.
  Även barn har hängts ut.

  Gilla

 • RäddSomFan

  ”Det är en förändring, som är avsedd att värna den personliga integriteten i det inledande skedet i en förundersökning”

  Nej det är det inte utan det är ännu ett sätt för er att försöka dölja identiteten på ”utlänningarna” …precis du hörde rätt jag tar nu då också för givet att personen/personerna ifråga då också garanterat är utlänning vilket jag inte gjorde innan, så nu när någon frågar säger jag bara att jag såg eller hörde att det var en utlänning/utlänningar och då kommer utlänningarna bli ännu mer utpekade än dom var innan och säkert i väldigt många fler fall oskyldigt utpekade …men vet du vad, det skiter jag fullständigt i, för försöker myndigheten mörka saker så får dom igen tiofalt och det är inte mitt problem utan jag skyller på politiker och myndigheter.
  Kanske ni borde tänka innan ni gör något nästa gång som gör mer skada än nytta.

  Gilla

 • Brutal gruppvåldtäkt – rullstol togs ifrån kvinna | Petterssons gör skillnad!

  […] har noterat att myndigheterna har utnyttjat den nya lag som möjliggör hemlighållande av de misstänktas identitet. Men idag kommer männen troligen att […]

  Gilla

 • Pica pica

  Vad bra nu kan PK-media lägga ner. Reportagen från våldtäkter, mord och knivslagsmål har blivit allt magrare för att vi inte ska misstänka något. Nu finns inget kvar att skriva om eller ska de kalla våldet för ”incidenter bland svenskar”?

  Gilla

 • Cinna

  Varför ständigt detta dalt med kriminella?!

  Gilla

 • arra

  Grune . du skriver på olika ” TÄNK vad menar DU ? ÄR du för sverige eller emot – svårt att först ??

  Gilla

 • Andre´ Kristian (@mmsoxford)

  Mycket osmakligt och framförallt ännu ett stort bakslag för det som kallas demokrati. Föga uppseendeväckande att man hänvisar till att vilja ”värna om den personliga integriteten”, med tanke på att denna integritet i de flesta fall är av utländsk härkomst. Lagstiftarna slåss med näbbar och klor för dölja den osköna brottsstatistiken, allt i syfte att föra den godtrogna svenska massan bakom ljuset och hindra den sanningstörstande sökande från att belysa fakta.
  Andreas.

  Gilla

 • Grune

  Då blir det ju så att när ett brott begåtts så pekas genast en eller flera invandrare ut och beskrivs på t.ex. Facebook eller Twitter. Sedan är det upp till Löven att bevisa motsatsen om han kan.

  Gilla

  • Mia

   När blev Löfven åklagare?

   Gilla

   • Lena

    Klart att han inte är åklagare , dock så skulle han behöva en förträfflig försvarsadvokat, för att försvara sina synder / förräderiet mot det svenska folket.

    Gilla

 • Involuntarium

  Avsikten är självklart till största delen tänkt som en eftergift till asylturisterna som väller in över Sveriges gränser! Lagstiftningen kompletterar den lagstiftning som gör att det inte går att ta fram statistik om hur många asylturister i första fram till nuvarande generation som blivit dömda för brottsliga gärningar!

  Det är en mycket, mycket välkänd teori att de flesta som frihetsberövas för brott har någon form av asylturist bakgrund!

  Stefan Löfven avgå, utlys nyval och anordna Swexit omröstning!

  Anna Kindberg Batra det blir skämmigare och skämmigare för alliansen för varje dag som går och Stefan Löfven sitter kvar som Sveriges statsminister! Trots att lösningen på det problemet finns bakom hörnet Sverigedemokraterna!

  Gillad av 1 person

 • Hönsmamman

  Afghaner ska skickas hem igen. Ändå kräver nu migranter fr Afghanistan att Ungern ska öppna sina gränser och släppa in dom. Budskapet går tydligen inte hem. De fattar helt enkelt inte att deras hemland håller på att öppna en gräns de inte trodde fanns. Falluckan tillbaka hem.

  Är det lata människor som inte orkar bygga och satsa i sitt eget samhälle? Är det människor som vill smita från ansvar? Vem är det egentligen som lämnar de andra i sticket för att själv ha det glassigt (vad de tror)? Är det kriminella? Är det människor som vill förstöra det vi bygger upp? Deras tid i livet är begränsad – varför slösar de bort det på att göra sig illa omtyckta? Är det lättlurade människor? Är det människor som tror att andra är lättlurade?

  Deras agerande väcker mer frågor än svar?

  Varför hjälper de inte till i sitt hemland? Om de inte hjälper till där – varför skulle vi tro att de kommer att hjälpa till här?

  Skyltar med krav på andra fyller deras väg?

  När man ser hur de agerar verkar deras hemländer ha dragit högsta vinsten som tillfälligt blir av med dem?

  De högutbildade stannar? De har uppenbarligen lyckats förstå att de gör störst nytta i sitt hemland?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: